Prostata Cup na pardubickém závodišti

Na pardubickém Dostihovém závodišti se uskuteční poslední sportovní soutěž roku 2009. V úterý 27. října a ve středu 28. října se bude konat Rozlučková všestrannost – Prostata Cup, která je zároveň posledním tuzemským závodem v této jezdecké disciplíně. „Bude to velmi kvalitní soutěž. Opět se k nám chystá početné startovní pole s řadou kvalitních jezdců,“ pronesl Jaroslav Grodl, sportovní manažer pořádajícího Dostihového spolku Pardubice. „Když tato soutěž začínala, měli jsme tady zhruba šedesát koní. V posledních třech letech už jich bylo přes sto. Letos je přihlášeno 120 koní.“

Závod bude mít mezinárodní obsazení. Přihlášena je Rakušanka Margit Appelt, která se svým koněm Ice on Fire v roce 2004 startovala na olympijských hrách v Aténách. Letos se v Pardubicích představila už při srpnových národních závodech. „Zalíbilo se jí u nás, tak nyní přijede znovu. Měla by startovat se svými dvěma mladými koňmi,“ uvedl Jaroslav Grodl.
Ze zahraničí dorazí na pardubické závodiště i početná slovenská ekipa. „Mělo by se jednat zhruba o pět jezdců a deset koní. Bude mezi nimi i Martin Maivald, který se letos zúčastnil mistrovství světa šestiletých koní ve francouzském Lion d´Angers,“ uvedl Jaroslav Grodl.
A scházet pochopitelně nebudou ani zástupci tuzemské elity. „Bude tady téměř kompletní česká špička,“ poznamenal Jaroslav Grodl.
Na startu se objeví i Jaroslav Hatla, účastník posledních dvou olympijských her, jenž bude v sedle svých mladších koní. Chybět nebude třeba ani Miloslav Příhoda a další. „Bude to opravdu zajímavý závod,“ řekl Jaroslav Grodl.
V programu Rozlučkové všestrannosti jsou čtyři soutěže – Hobby všestrannost stupně Z, všestrannost stupňů Z, ZL a L.
„Je pamatováno i na dříve narozené. V rámci stupně ZL se uskuteční Prostata Cup ve dvou kategoriích – junioři ve věku 40 až 50 let a mistrovská soutěž pro jezdce od 50 let. A v rámci Hobby soutěže bude Hobby Prostata Cup pro jezdce od 40 let,“ uvedl Jaroslav Grodl. „Do budoucna bychom z toho závodu chtěli udělat mistrovství České republiky veteránů.“
Program v úterý 27. října začne v 8.00 hodin. Jezdci a koně nejprve absolvují drezuru na pískovém kolbišti a do půl hodiny po jejím absolvování nastoupí k parkuru na sousední trávě. Ve středu 28. října se uskuteční kros na dostihové dráze, začne v 9.00 hodin. Diváci mají vstup zdarma.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.