Reining ČJF a Trail Trophy na El Pasu

O víkendu 23. - 24. 5. se na ranči El Paso ve Svojeticích konaly vůbec první reiningové závody ČJF a byl zde uspořádán první ročník Trail Trophy – mistrovství ČR v disciplíně trail. Také se zde jely mezinárodní závody kategorie CRI*.

Závody organizoval tým Tréninkového Centra Svojetice pod vedením Ivana Černocha, který má letité zkušenosti s pořádáním závodů v areálu Nová Amerika. Do sboru rozhodčích byla přizvána paní Hilde Jarc z Rakouska a pan Jaroslav Doležán.

Svojetice

M.Julinové v sedle klisny Smart Reminic Chic se dařilo v kategorii Senior.



Napínavý reining
Reiningové soutěže ČJF byly zahájeny v sobotu v 10 hodin, v neděli v 10.30 hodin. Oba dva dny se vždy začínalo třídou mládeže, kterou jak v sobotu, tak v neděli vyhrál Lukáš Sedlák z pořádajícího Tréninkového Centra (132, 5 a 131, 5 bodu).
Dále byla vypsána třída Senior (koně starší 6 let), kde v sobotu i v neděli s náskokem několika bodů zvítězil domácí jezdec Tomáš Martínek (141,5bodu), působící na El Pasu jako trenér. V sobotu navíc k vítězství s valachem Holi Jac Daniels (maj. I. Červenková) přidal i druhé místo s klisnou Rocky Top Princess (maj. manželé Kadlecovi). O třetí příčku se podělili Monika Julinová z Ranče Lucky Valley a Lukáš Jirák z JQH Štěnovický Borek u Plzně (oba 136, 5bodu). V neděli se Lukášovi Jirákovi podařilo o půl bodu Moniku Julinovou předjet a tak skončil na druhém místě, hned za suverénním Tomášem Martínkem.
Po polední pauze se pokračovalo nejobsazenější třídou - Reiningem amatér. V sobotu těsné vítězství patřilo Heleně Týralové (135, 5 bodu) před Lukášem Jirákem (135 bodů) a na třetím místě skončily Jana Vanžurová a Monika Julinová (133 bodů). V neděli se pořadí mírně promíchalo: třídu vyhrál L. Jirák (139 bodů), stříbrnou příčku J. Vanžurová (135 bodů) a bronzovou M. Spilková (133 bodů).
Končilo se třídou Junior (koně mladší 6 let). V ní si v sobotu nejlépe vedla Jana Vanžurová (136,5 bodu), o půl bodu porazila domácí jezdkyni E. Weberovou, na třetím místě skončil Petr Julina (135 bodů). V neděli vyhrála tuto třídu E. Weberová (136, 5 bodu), druhý byl L. Jirák (134, 5bodu), třetí se umístila J. Vanžurová (133 bodů).

Svojetice

I. Červenková, majitelka El Pasa i koně Holi Jac Daniels, jenž s T. Martínkem zvítězil v CRI*.



CRI* pro Martínka
V rámci bohatého sobotního programu se konala letošní první mezinárodní soutěž kategorie CRI*. Tyto soutěže letos slouží jednak jako možnost splnění kvalifikačních podmínek pro ME v reiningu a stějně jako každý rok i pro získání žádaných bodů do soutěže Reining Masters, jejíž finále se i v tomto roce pojede v Oklahoma City (USA). Tomáš Martínek s valachem Holi Jac Daniels dosáhl velmi slušného výsledku ve výši 143,5 bodu a porazil tak druhého v pořadí Lukáše Jiráka se známou klisnou SR Sweet n Low.

TRAIL TROPHY 2009
Jak již bylo zmíněno v úvodu, na ranči El Paso se konal první ročník trailových závodů. Pro vítěze byly připraveny krásné šerpy, pohár, věcné ceny a velké finanční odměny, takže motivace zvítězit byla opravdu velká. Soutěž posuzovali opět dva rozhodčí - Hilde Jarc z Rakouska a Jaroslav Doležán. Závod byl vypsán pro jezdce bez ohledu na klubovou příslušnost či plemeno koně. Při hodnocení disciplíny byla použita pravidla AQHA v platném znění. Soutěž byla dvoukolová a vítězem se stal jezdec s nejvyšším součtem bodů z obou kol.
Pattern pro tuto soutěž připravil Ing. Jaroslav Havlík - obsahoval cca 70 kavalet, branku a dva můstky. V obou kolech zvítězila Ivana Pohlová z Prahy (průměrně 69, 5 bodu) před domácím Tomášem Peškem.

Svojetice

Ivana Pohlová, vítězka Trail Trophy 2009.



Příště na EL Paso
Co říci závěrem? Závodní víkend byl pohodový, plný slunce, přátelské atmosféry, velmi slušných výkonů jezdců a koní a ten, kdo nepřijel teď, ať si určitě nenechá ujít další akce, které se na tomto ranči v krásném a klidném prostředí budou v letošní sezóně konat.
Podrobné výsledky ze soutěží najdete na stránkách www.reining.czweb.org.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.