Rekordní počet olympijských účastí Ian Millara

Známý jako „Kapitán Kanada“, parkurová legenda Ian Millar se již zapsal do historie při olympijských hrách v Londýně v roce 2012, když překonal rekordní počet účastí na olympijských hrách. V 69 letech doufá, že tento rekord posune dál - na 11 účastí.

Ian Millar již pomohl Kanadě minulý rok k zisku zlaté medaile na Pan-Amerických hrách v Torontu, čímž si tým Kanady vybojoval účast na olympijských hrách v Rio de Janeiru v roce 2016. Vznikla již dokonce facebooková stránka volající po tom, aby se stal vlajkonošem při zahajovacím ceremoniálu her.

Pro server rio2016.com Millar řekl, že se nyní soustředí na přípravu svých koní. „Dixon je můj nejzkušenější kůň a tak jej připravuji na olympijské hry.“

První olympiády se zúčastnil v roce 1972 v Mnichově. Kdyby se Kanada nepřipojila k bojkotu olympijských her v roce 1980 v Moskvě, měl by již 11 účastí. Jedinou svoji medaili však vyhrál v roce 2008 v Pekingu, když družstvo Kanady dokončilo na druhém místě. V 61 letech se tam stal nejstarším skokovým jezdcem na stupních vítězů. Rok 2008 pro něj byl ale také nejsmutnějším v jeho životě, když mu zemřela manželka na rakovinu. Medaili tak věnoval právě jí: „Měl jsem anděla, který jel se mnou.“

Millar však nebude nejstarším účastníkem olympijských her: toto prvenství drží švédský střelec Oscar Swahn, kterému bylo 72 na olympijských hrách v Antwerpách v roce 1920. Toto prvenství však může Millar překonat na dalších hrách v roce 2020 v Tokiu.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.