Rozhovory s mistry ČR ve spřežení

V letošním roce proběhlo MČR spřežení v Těšánkách nedalo Kroměříže. O jeho průběhu si můžete přečíst článek v říjnovém časopise Jezdectví, které je právě v prodeji. Fotogalerii naleznete zase na webu Jezdectví. Nyní vám milí čtenáři přinášíme rozhovor s vítězkou jednospřeží a vítězem soutěže pony. Oběma vítězům jsem položil tři stejné otázky a jednu otázku přímo ,,na tělo“.

MVDr. Markéta Sedlinská – mistryně ČR v jednospřeží

1) Jaké jsou pocity po zisku mistrovského titulu?

Samozřejmě na prvním místě nastoupila radost. Každé vítězství je krásné, ale toto si navíc dovolím označit jako zasloužené, protože je za ním opravdu spousta práce a navíc soutěž, kterou jsme zvládli odjet bez výraznějších chyb. To, co pociťuji nyní, je také obrovská vděčnost. Vděčnost trenérovi Laďovi Jirgalovi za všechnu tu práci, co si s námi dal, aby nás posunul. Vděčnost přísedící Lindě Janebové – mojí parťačce na kočáru, která je prostě dokonalá přísedící. Nejen pro svoji schopnost udržet kočár na čtyřech kolech v každém okamžiku, ale i proto, že ví, kam máme jet v jakékoliv situaci. Dále pro její přátelství a umění mě uklidnit před každým vyhroceným soutěžním okamžikem. V neposlední řadě velké poděkování mému muži, mé rodině a přátelům, protože bez jejich pomoci, podpory a pochopení by to nešlo.

 

2) Jak hodnotíte MČR spřežení v Těšánkách?

Areál Jezdecké stáje Galatík v Těšánkách je zasazený do nádherného prostředí, takže samotný pobyt v něm je pohlazením po duši. Organizačně to byly dle mého názoru perfektně zvládnuté závody, zázemí pro jezdce i koně plně vyhovující a nešlo si nevšimnout spousty drobných či větších úprav, které od jarních závodů zase úroveň celého závodiště posunuly nahoru. Navíc je třeba ocenit i opravdu bohatý doprovodný program celého mistrovství, krásné a vkusné ceny a finanční dotace, které pořadatelé pro soutěžící zajistili. Je to sice momentálně jediný areál na Moravě, kde se pořádají oficiální závody spřežení, o to víc však na něj můžeme být „my Moraváci“ hrdí!!!

Kategorii jednospřeží na MČR v Těšánkách vyhrála MVDr. Markéta Sedlinská spolu s přísedící Lindou Janebovou a klisnou Gabra.

 

3) Jaké plány máte pro příští rok?

Příští rok je mistrovství světa v jednospřeží, takže budeme dělat všechno proto, abychom měli tu čest reprezentovat naši republiku na tomto šampionátu. Všechno závisí na tom, jak nám to půjde a zda bude naše klisna Gabra zdravá. Takže mým největším a trvalým plánem je hlavně to, aby závodění dělalo radost mně i mému koni, abychom se alespoň po malých krůčcích stále zlepšovali.      

 

4) V maratonu jste zvítězila ve všech překážkách. Co byste řekla k samotné trati? Byl to Váš nejlepší maraton v kariéře?

Trať v Těšánkách už relativně dobře znám, protože jsem zde závodila již několikrát. Mile mne však překvapila nová úprava trati. Rozdělení úseků A a B, dále podstatně příjemnější nájezdy do vodní překážky. Také překážka č. 3 „Ve svahu“ se změnou vjezdu dostala úplně nový kabát. Všechny překážky mi tentokrát připadaly velmi příjemné a dobře jezditelné, ale určitě to bylo především tím, s jakou chutí, pozorností a ochotou nechat se vést do nich vlétala moje klisna. Nevím, jestli to byl ten nejlepší maraton v kariéře, ale rozhodně byl první, kdy se nám povedlo dodržet naplánovanou trať, neztratit se a trefit se do všech průjezdů napoprvé. To je asi to sportovní štěstí, které někdy je a někdy není. 

 

Ing. Milan Kořínek - mistr ČR ve dvojspreží pony

 1) Jaké jsou pocity po zisku mistrovského titulu?
Spokojenost, radost, satisfakce. Konečně jsem to koním, přísedícím a ošetřovatelům svojí hlavou a rukama nepokazil. (smích)

 
 

Ing. Milan Kořínek (pozn. autora: ve světlém klobouku) vyhrál soutěž dvojspřeží pony. Na foto při závěrečném dekorování spolu s vicemistryní Mgr. Monikou Pospíšilovou a druhým vicemistrem Alešem Fialou.

 

2) Jak hodnotíte MČR spřežení v Těšánkách?
Úžasné prostředí, organizátoři, kteří poctivě pracovali, skvělí soupeři. Těšánky jsou místem s obrovským potenciálem pro naši disciplínu. Jedinou výhradu bych měl k trati maratonu, protože si myslím, že část byla postavena proti současným trendům maratonských tratí a bohužel i proti jezdcům.
 

3) Jaké plány máte pro příští rok?
Příští sezóna je zatím ve hvězdách. Ještě je brzo na konkrétní plány.
 

4) Myslel jste si, že ,,do puntíku" splníte úkol, který Vám dál Váš syn Michal před MČR, a to ZVÍTĚZIT?
No určitě (smích). Já to se svým týmem splnil. Teď je naopak na Michalovi uspět na MS pony, aby byl důvod k pořádné oslavě. Pozn. autora: Na webu Jezdectví si můžete přečíst článek o startu Michala Kořínka na MS pony v Kisbér Ászár.

Na závěr bych chtěl poděkovat všem lidem okolo, kteří nám pomáhají. Hlavně manželce za trpělivost, že zvládá funkci přísedící ve všech fázích závodu. Dále pak oběma synům, trenérovi, ošetřovatelkám, přátelům z klubu, kamarádům i soupeřům.

 

V roce 2020 budou jezdci spřežení bojovat o mistrovské tituly v Heřmanově Městci ve dnech 4. - 6. září.

Děkuji za rozhovor.

Soubory ke stažení

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.