Soutěže na styl: Když ne teď, tak kdy?

Stylové ježdění je téma, na které se již mnoho let u nás diskutuje a píše. Úroveň ježdění dětí na pony však diskutování a psaní nikterak nepozvedlo. A tak nazrála doba, kdy začaly být podnikány konkrétní kroky k přechodu od slov k činům. Ta doba nazrála v souvislosti s personálními změnami v komisích teprve koncem srpna letošního roku.

Projekt „jak to udělat“ byl samozřejmě velmi starý a tudíž v hlavě tisíckrát vybroušený, takže jako stěžejní se jevil krok první, tedy „kde na to vzít“. V situaci, kdy všichni bojují v rozpočtu ČJF o každou korunu, nebylo těžké uhodnout, jak sebelepší projekt skončí, bude-li na svazových penězích závislý. A peněz na to bude potřeba spousta.


Jednání s potenciálním sponzorem však přineslo nečekaný obrat. Nejen, že nedošlo k odmítnutí, ale naopak, sponzor navrhuje rozšíření projektu o kategorie dětí a juniorů na velkých koních. Tím vše dostalo naprosto jiný rozměr. Světlo světa spatřuje souběžně první konkrétní návrh na kategorizaci jezdců ve skokových soutěžích a pro jeho uvedení do praxe je plošné rozšíření stylových soutěží jednou z existenčních podmínek.

Styl šampionát
Projekt předpokládá, že by „rozbuškou“, schopnou implantovat do myslí jezdců a jejich rodičů či sponzorů, trenérů a všech dalších zúčastněných na výcvikovém i soutěžním procesu prioritu správného sedu a kultivovaného ježdění, mohla být jakási soutěž skládající se z KVALIFIKACÍ ve všech krajích a z FINÁLE. Nejlepší příležitostí k uskutečnění takovéhoto finále se jeví zahajovací soutěže při mistrovstvích České republiky pony, dětí a juniorů. Na tuto vrcholnou soutěž je upřena největší pozornost.
V rekordně krátké době, to je do 15. 11. 2011 by tedy bylo nutné, aby se pořadatelé, hodlající v příštím roce uspořádat kvalifikační kola, přihlásili. Do tohoto termínu totiž musí subjekty každoročně nahlásit plánované termíny svých soutěží.

Stylový komisař-školitel ze zahraničí
Sebevětší zájem závodníků o start ve stylových soutěžích nepostačí, nebudou-li k dispozici nezaujatí kvalitní styloví komisaři, jejichž odbornost povýší hodnotu a význam projektu.
Projekt tedy počítá se zahraniční pomocí. Tu přislíbil osobně pan Friedrich Hagendorn z Mnichova, oficiální rozhodčí drezury, skákání i stylu, navíc stavitel parkuru, trenér a školitel. Počítá s „dojížděním“ na naše naplánované termíny kvalifikací, kde je ochoten parkury pro stylové soutěže postavit, „odsoudcovat“, vést eventuelní večerní nadstavbový program. Již zaslal i termíny svých angažmá pro příští sezonu, z něhož vyplývá, kdy s ním mohou počítat naši pořadatelé. Také zajistil pro případ potřeby adekvátního zástupce, kdyby z nepředpokládaných okolností nemohl.

Líheň „našich“ budoucích stylových komisařů
V roce nula budou pan Friedrich Hagendorn a jeho zástupce osamělými bojovníky. Nesmíme však dopustit impotenci tohoto projektu. Naopak, již koncem příštího roku bychom měli mít díky projektu v každé oblasti několik vyškolených nových stylových rozhodčích. Ti by se měli rekrutovat především z jezdců s vyšší výkonností a trenérů, eventuelně i rozhodčích s jezdeckou minulostí. Jejich nejdůležitější vlastností by měl být vlastní zájem po mnoho dalších let být nadějí našeho ambiciozního mládí mezi překážkami.
Jedním z hlavních důvodů kvapného zveřejnění všech těchto informací je snaha dopřát informace „o chystaném“ všem potenciálním zájemcům. Pro ně totiž již pan Hagendorn zajistil 15 míst na školení pro bavorské stylové rozhodčí, které se bude konat v nedalekém Ansbachu u Norimberka. Jedním ze školitelů bude i mezinárodní stavitel parkurů Georg Bodiger, autor nových skokových standardních stylových úloh Německé jezdecké federace. Účasti se nemusí bát ani ti, kteří nevládnou perfektně němčinou, tlumočit bude Michaela Schimak. Zájemci prosím hlaste se rovněž do 15. 11. S místem kurzu se lze seznámit na http://www.pferdezentrum-franken.de.

Závěrečná omluva
Rád bych vyjádřil přesvědčení, že uveřejnění těchto informací bez předcházejícího „sešrotování“ v ČJF bude chápáno funkcionáři jako snaha o nepromarnění dalšího roku s ohledem na nadcházející termínované úkony. Stojí před námi velký úkol, který si bude vyžadovat obrovskou podporu na všech úrovních. Kdysi mi říkal jeden úžasný stařičký „pan stavitel“, že „nejvíc se toho udělá, když se pospíchá“. Tak doufám, že jeho pořekadlo bude tentokrát platit a vše se podaří. Uvítám nabídky na pomoc s čímkoli v této oblasti.

Vždyť naše děti si nezaslouží špatně jezdit jen proto, že jim nejsme schopni vytvořit prostředí, které je bude motivovat k ježdění správnému!!!

Soubory ke stažení

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.