Spřežení si jede do Těšánek pro medaile, po třinácti letech rozdá Morava mistrovské tituly

O nadcházejícím víkendu se sjedou jezdci spřežení do Těšánek – přesněji na Grunt Galatík, kde budou bojovat o mistrovské medaile a o tituly mistrů České republiky v jednospřeží, ve dvojspřeží i ve čtyřspřeží a ve dvojspřeží pony. Předběžně je nahlášeno 48 spřežení.

 

 

 

Nejpočetnější startovní pole čítá soutěž dvojspřeží – 20 startujících. Josef Drábek (viz foto) se rovnou z MS2 v Drebkau (GER) přesune na MČR do Těšánek, aby mohl obhajovat zlata z let 2017 a 2018. Vybojuje hattrick? To se dozvíme v neděli 22. září při slavnostním dekorování. Soupeřem mu bude např. Jaroslav Juráň ml., se kterým jsme Vám přinesli rozhovor před MS2 v Drebkou na našem webu Jezdectví. Odkaz na rozhovor: http://www.jezdectvi.cz/kategorie.aspx/sport/clanek/ctyri-ceska-dvojsprezi-miri-na-svet


  Od roku 2000 je Jezdecká stáj Galatík Těšánky teprve třetím „moravským“ pořadatelem MČR v jízdě ve spřežení. Pozn. autora: V roce 2003 to byl Moravský Krumlov a v roce 2006 Šinkvice. Na obou místech se dnes již bohužel kompletní závody nepořádají, ale v Moravském Krumlově i nadále ctí tradici Memoriálu Jana Branče v podobě jednodenních závodů.

  Kde se vzala myšlenka pořádání MČR ve spřežení? Co Grunt Galatík nabízí a pořádá? Na tyto i na další otázky mi odpověděla ředitelka těchto závodů Ing. Ivana Galatíková v krátkém rozhovoru.

 

1) Váš areál je velmi univerzální. O tom svědčí i fakt, že pořádáte závody pro čtyři jezdecké disciplíny (drezura, parkur, všestrannost a spřežení). Co je pro Vás největší prioritou? 

Už od počátku vzniku našeho klubu se nejvíce věnujeme drezuře. Takže by se dalo říct, že naší prioritou je pořádání drezurních závodů, ale není tomu úplně tak. Každé závody jsou pro nás důležité a obzvlášť spřežení nám přirostlo k srdci. Disciplíně spřežení se u nás v klubu nikdo nevěnuje, takže to byla pro nás cesta do neznáma. Tudíž velká výzva! Dovolím si říct, že jsme tu výzvu zvládli, když jsme získali tu čest uspořádat MČR ve spřežení.

 

2) Jak se vůbec zrodila myšlenka uspořádat MČR ve spřežení v Těšánkách?

Prvotní myšlenka přišla ze strany závodníků, kteří k nám roky rádi jezdí a byla podpořena i názorem rozhodčích.

 

V soutěži jednospřeží bude startovat 19 závodníků, včetně obhájce mistrovského titulu ze Semic Jiřího Koníře. Na foto se svým stálým přísedícím Vratislavem Nožířem.


3) Čekají na účastníky mistrovství nějaké novinky? Myslím tím např. nové maratonové překážky apod.?

Jelikož se jedná o MČR, samozřejmě na účastníky čekají drobné změny. Úsek trasy A je pozměněn a úsek B je doplněn o nové maratonové překážky.

 

4) Mohou se diváci těšit i na případný doprovodný program při MČR?

Pro diváky je kromě sportovního zážitku ze zhlédnutí jízd nejlepších vozatajů v České republice připraven program v duchu prezentace i ostatních jezdeckých disciplín: drezurní a skoková ukázka, dámy v sedlech. Dále vystoupení Hanáků z Kojetína, mažoretek Infinity a flamenca. Pro děti vození na koních a malování na obličej. Doprovodným programem bude návštěvníky provázet moderátorka Rádia Kroměříž.  

 

V královské disciplíně nastoupí čtyři čtyřspřeží. Nejúspěšnějšímu českému vozataji Jiřímu Nesvačilovi sen. budou soupeři Petr Vlašic, Petr Novák a jeho syn Radek Nesvačil (viz foto), který určitě bude chtít získat svůj druhý mistrovský titul v kariéře. Ten první vybojoval v roce 2015 v Bolehošti Lipinách.


5) V současnosti jste spolu s pardubickým závodištěm jedinými pořadateli v ČR, kteří pořádají předkola Zlaté podkovy (ZP) jak pro všestrannost, tak i pro spřežení. Je to pro Vás určitá prestiž nebo se snažíte ctít dlouhou tradici, kterou ZP má?

Když se zrodila myšlenka zapojit se do seriálu Zlaté podkovy, bez váhání jsme se hned pustili do obou disciplín. Potenciál areálu nám to umožnil a tak doposud činíme. Snažíme se ctít dlouho tradici Zlaté podkovy pořádáním kvalifikačních kol jí hodných a je to pro nás samozřejmě i určitá prestiž. 

 

6) V čem jako pořadatelé vidíte vaše silné stránky a ve které oblasti naopak ještě potřebujete drobná zlepšení? Mám tím na mysli např. ustájení, opracoviště, drezurní obdélník, občerstvení nebo sociální zařízení.

Dobrá dostupnost areálu a jeho univerzálnost, spolu se zájmem členů našeho klubu o veškeré dění v něm je podle nás naší nejsilnější stránkou. Areál nabízí příjemné prostředí se dvěma rybníky a rozhlednu Zdenička, kvalitní sociální zázemí, domácí kuchyni. Jelikož se závody těší stále větší oblibě, musíme do budoucna zapracovat na rozšíření ubytovací kapacity a navýšení kapacity ustájení pro koně.

 

Do dvojspřeží pony je nahlášeno 5 jezdců. Na startu nechybí ani nejlepší vozatajka této kategorie Mgr. Monika Pospíšilová, která má ve své sbírce již čtyři mistrovské tituly.


7) Areál v Těšánkách se stále rozvíjí, jaké máte plány v nejbližších letech?

Zájem závodníků o naše závody každým rokem roste, což nás velice těší, ale také zavazuje se stále zlepšovat a zázemí areálu rozvíjet, jak v oblasti ustájení, tak v oblasti ubytování a stravování.

Děkuji za rozhovor.

 

Veškeré další informace naleznete na:  http://www.gruntgalatik.cz/index.php/mcr-sprezeni

Výsledky můžete sledovat na stránkách spřežení:

http://www.sprezeni-cjf.cz/

Soubory ke stažení

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.