Spřežení: soustředění reprezentace a změny v pravidlech

Poslední lednový týden měla spřežení v Čechách i na Moravě napilno. O poslední lednové sobotě konaly hned dvoje halové závody spřežení – a to v Hradištku u Sadské, kde probíhaly první oficiální závody spřežení, ale i v Trojanovicích na Moravě, kde se uskutečnilo 2. kolo Moravského halového vozatajského poháru.

Z úterý na středu se měl Jiří Nesvačil sen. (JK Hřebčín Favory) vydat na cestu dlouhou bezmála 1600 km do francouzského Bordeaux, aby se zde zúčastnil posledního kvalifikačního kola Světového halového poháru. Bohužel se pro zdravotní problémy musel ze závodu omluvit a místo něho dostal volnou kartu ke startu Švýcar Daniel Würgler, který vyhrál předposlední kolo poháru v německém Lipsku. Samotný pohár bude končit závěrečným finále, které proběhne 14. – 16. dubna v Ženevě (SUI). O průběhu a kvalifikovaných jezdcích vás budeme informovat během dalších týdnů.

 

Nesvačil

Jiří Nesvačil sen. sice musel odstoupit ze zdravotních důvodů z účasti na posledním kole Světového halového poháru v Bordeaux (FRA), ale třeba se objeví na některých domácích halových závodech...

 

Komise spřežení oznámila, že se v Hradištku u Sadské v hale Equus Kinsky ve dnech 16. – 17. února uskuteční soustředění pro reprezentační výběr se švýcarským trenérem Hanspeterem Rüschlinem. Letošní rok je totiž pro spřežení, co se týče šampionátu velmi bohatý. Jednospřeží čeká MS v italském Pratoni del Vivaro, které proběhne ve dnech 30. 7. – 1. 8. Čtyřspřeží budou mít rovněž MS, které proběhne jako součást Světových jezdeckých her v Kentucky ve dnech 25. 9. – 10. 10. Pro dvojspřeží bude v letošním roce vrcholem DAP (Dunajsko-alpský pohár), který pořádá Národní hřebčín Topolčianky. O přípravách poháru a celé akci vás budeme také průběžně informovat.

Rovněž došlo k doplnění a změnám v pravidlech spřežení. Od 1. 1. 2010 je jezdec i spolujezdec povinen mít při maratonu bezpečnostní vestu. Na národních závodech toto pravidlo vstoupí v platnost od 1. 4. 2010. Je to další důkaz toho, že se čím dál tím víc dbá při závodech na bezpečnost a zdraví koní i jezdců. Co si o tomto pravidlu myslí jezdci vám během měsíce února napíšeme.

Text: Vladimír (Mikeš) Štursa
Foto: Romana Němcová

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.