TZ ČJF: Tři červnové mezinárodní mítinky jezdců na Moravě

Červen přinese tři mezinárodní jezdecké závody konané v České republice. Uskuteční se ovšem jen na dvou místech – a to konkrétně v Brně a v Olomouci. Jednat se bude o závody ve všech třech olympijských disciplínách – drezura, skoky a všestrannost.

Termíny konání jsou v opačném pořadí, než byly uvedeny dle abecedního pořádku. Jako první proběhnou ve dnech 6. až 8. června v Brně na Panské líše mezinárodní a národní závody ve všestrannosti, které zahrnují kromě kategorie CCI1* také kvalifikaci 49. ročníku Zlaté podkovy, Visegrad Cup, Benjamin Cup, Kritérium mladých koní a mistrovství Jihomoravské oblasti ČJF. Na start se postaví celkově více jak 160 dvojic a kromě České republiky budou zastoupeny Maďarsko, Polsko, Rakousko, Slovensko (jen v ZP) a Švýcarsko. „Jsme moc rádi, že je tak velký zájem o naše závody. Bohužel z kapacitních důvodů jsme již museli dokonce asi 30 účastníků odmítnout, což nás velmi mrzí. K tomuto kroku jsme však přistoupit museli, abychom byli schopni zajistit dostatečný komfort pro všechny startující,“ uvedla hlavní organizátorka závodů Lenka Sekaninová. Kvůli nabitému startovnímu poli se začne v pátek závodit na drezurních obdélnících již od 7.30 hodin. CCI1* přijde na řadu na dolním obdélníku v 10.00 hodin, zlatá podkova pak ve 14.00 hodin. Horní obdélník bude vyhrazen pouze pro soutěže Z a ZL v odpoledních hodinách. Podrobnosti o programu najdete na stránkách www.panskalicha.cz.

Pouhé dva týdny po mezinárodních závodech ve všestrannosti se příznivci jezdectví mohou těšit na stejném místě i na 16. ročník Světového poháru – Velké ceny Brna v drezuře CDI-W/CDI3*-Y-P. Kromě nejvyšší úrovně Grand Prix se senioři představí také v tzv. malé rundě, mladí jezdci a pony jezdci ve svých mistrovských kategoriích. Nedělní finále bude v soutěžích pony volná sestava, volná sestava mladí jezdci, volná sestava Intermediate I (malá runda) a volná sestava Grand Prix. „Finále Grand Prix Speciál jsme v letošním roce přesunuli do sobotního programu. Brněnský Světový pohár bude kvalifikačním závodem pro Světové hry v Normandii 2014, je jedním z 16 kvalifikačních kol ročníku 2014 – 2015 Světového poháru. Opět se budou sbírat cenné body do žebříčku Světového poháru ve volné sestavě Grand Prix a do světového žebříčku v Grand Prix, které bude na programu v pátek a sobotu,“ upřesnila Lenka Sekaninová.

V mezičase dvou výše zmíněných akcí proběhnou mezinárodní skokové závody zařazené do Světového poháru. Čtyřdenní mítink nazvaný J&T Banka CSI3*-W Olomouc 2014 se uskuteční v areálu Equine Sport Center Olomouc ve dnech 12. až 15. června. Celková finanční dotace těchto závodů je přes 130 tisíc eur. Stavitelem parkurů bude jezdecké veřejnosti dobře známý německý stavitel Olaf Petersen, který již několikrát navštívil Českou republiku a připravoval náročné kurzy pro účastníky CSIO-W v Poděbradech i v Praze. Mezinárodní jezdecká federace zařadila Velkou cenu „J&T Banka CSI3*-W Olomouc“ mezi kvalifikační soutěže pro účast na Světových jezdeckých hrách pořádaných 23. 8. až 7. 9. 2014 v Normandii, ale také na Mistrovství Evropy 2015. Dorazit by měli jezdci reprezentující kromě České republiky také Estonsko, Itálii, Německo, Norsko, Polsko, Rakousko, Slovensko, Slovinsko, Švýcarsko a USA. 

Na českých kolbištích budou v červnu pokračovat také domácí seriálové soutěže. Český skokový pohár čeká 5. – 8. června Velká cena Litomyšle v areálu Stáje Manon a hřebčína Suchá. Český drezurní pohár zavítá 14. a 15. června na Panskou líchu jako předvoj drezurního Světového poháru. Pony soutěže v rámci této série budou probíhat navíc 7. a 8. června v Herouticích u Neveklova. Seriál Zlatá podkova pak bude probíhat kromě již zmiňované Panské líchy také 21. – 22. června v Lošticích a o týden později pak jeho vozatajská část v Mikulově. 

Nejen tradiční skoky, drezura a všestrannost, ale také vytrvalost, spřežení, paradrezura, voltiž a reining bude mít své zástupce na mezinárodních závodech v rámci Evropy. Díky tomu, že se chystá i výjezd pony jezdců, dá se říci, že během měsíce června budou jezdci reprezentovat za hranicemi všechna jezdecká odvětví.

Naopak se nemění nejvyšší počet parkurových výjezdů. Díky Emmě Augier de Moussac by se měla česká vlajka objevit i na závodech CSIO5* v Rotterdamu. Jen o jednu hvězdu v nižších soutěžích se při CSI4* Ebreichsdorf představí Zuzana Zelinková se svojí aktuálně nejlepší dvojicí Luka´s Ninja a Caleri II, a Aleš Opatrný bude sedlat naději stáje VDL Fakira. Samozřejmě půjde i o kvalifikaci do Normandie, kam by se rádo vypravilo mnoho dvojic. Ze skokových závodů bude také důležitý výjezd mladých reprezentantů, kteří se představí při tradičním CSIOP/Ch/J/Y v rakouském Lamprechtshausenu. V letošním roce vypadá výjezd velmi slibně, neboť v dětech, juniorech i mladých jezdcích by se mělo podařit sestavit družstvo do soutěže týmů, a to vždy čtyřčlenné. Jako jediná se v kategorii pony představí za Českou republiku Sofie Najmanová. 

Během června se chystá pony výjezd i v rámci drezury, a to díky Tereze Markuskové. Ta se podívá na CDIP do Hagenu. V paradrezuře bude hájit české barvy nejen aktuálně nejlepší Anastasja Vištalová v Somma Lombardo, ale také Jan Rous, který odstartuje v Ebreichsdorfu. 

Jezdci všestrannosti budou mít jednu z posledních šancí doplnit si kvalifikaci do Normandie, a to v polské Strzegomi, kde se při Světovém poháru jede CCI3*. Dále budou startovat v Luhmühlenu při CIC3* a v Kreuthu. Tři výjezdy hlásí také voltižní jezdci, a to Wiesbaden (Lukáš Klouda) a dále s početnějšími přihláškami CVIO Stadl Paura a CVI Kaposvar. 

Sice pouze dva, ale o to početnější starty se chystají v rámci spřežení. Na CAI Vecses odcestují pouze Jiří Nesvačilové junior a senior, do Altenfeldenu se však vedle čtyřspřeží představí i jednospřeží a páry. Jediným vytrvalostním výjezdem za hranice je CEI Kevelaer. Stejně tak se na mezinárodních závodech představí v reiningu osamocený Lukáš Brůček v Le Pin. Další informace hledejte na www.cjf.cz. 

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.