V říjnu finišuje venkovní jezdecká sezona

S říjnem přichází tradičně útlum dění na venkovních kolbištích, která mají již většinu sportovních vrcholů za sebou. Poslední mistrovství České republiky tohoto roku bude v paradrezuře, které se koná v Hradištku u Sadské první říjnový víkend. Ve stejnou dobu vyvrcholí i skokový Stylšampionát finálovými závody ve Zduchovicích.

Jezdecký areál Equus Kinsky v Hradištku u Sadské hostí ve dnech 4. – 5. října paradrezurní mistrovství ČR již počtvrté. Stejně jako v loňském roce, i letos pořadatelé plánují, že při hezkém počasí soutěže proběhnou na venkovním kolbišti. V opačném případě jsou připraveny dvě jezdecké haly, které nabídnou kvalitní zázemí i při tzv. „mokré“ variantě. Podrobné informace o závodech jsou uvedeny na adrese www.klubkvitek.estranky.cz.

Jak již bylo zmíněno, začátkem října se koná také superfinále Stylšampionátu pony a finále Stylšampionátu 2014 pro děti a juniory na koních. Pořadatelem těchto závojů je Jezdecké centrum Resort Zduchovice. Finále Stylšampionátu 2014 v kategorii děti a junioři na velkých koních je otevřeno pro dva nejlepší kvalifikované jezdce z každé oblasti ČJF. V případě, že některá z oblastí nevyšle dva zástupce, budou tato místa doplňována zájemci z jiných oblastí, nejvýše však do počtu 24 startujících. Superfinále Stylšampionátu pony 2014 je otevřeno pro 10 nejlepších jezdců finále SŠP 2014 v každé kategorii. V případě neúčasti některého z jezdců budou zváni další jezdci v pořadí podle výsledků SŠP. Další podrobnosti najdete na www.zavody-zduchovice.cz. 

Seriál skokových závodů Pony liga, Pony extraliga a Teenager 2014 má v sobotu 4. října na programu již 8. kvalifikační kolo, které proběhne v Trojanovicích u Frenštátu pod Radhoštěm. Na programu bude celkem sedm soutěží a tři skokové ukázky. Jedná se o poslední venkovní kvalifikace, další proběhnou již jen v hale. Předposlední závody zařazené do Pony ligy se uskuteční 9. listopadu v Herouticích u Neveklova, kde proběhne o dva týdny později i poslední desátá kvalifikace společně s finále. V extraligové soutěži si podobně jako v Českém skokovém poháru i na mistrovství světa nejlepší čtyři jezdci vystřídají koně. Další informace hledejte na www.ponyliga.cz.

Ve dnech 10. – 12. října se v Equine Sport Center v Olomouci Lazcích uskuteční skokové závody v rámci druhého ročníku Grand Prix Ing. Jana Kutěje. Hlavní soutěž se pojede současně jako Cena Czech Equestrian Teamu o celkovou dotaci 90 tisíc korun. První kolo proběhne v sobotu na úrovni stupně ST** (140 cm). Do nedělního druhého kola postoupí 50 nejlepších koní z kola prvního. Pojede se opět na stupni ST**, avšak jako jednokolová soutěž s finále, v němž odstartuje 10 nejúspěšnějších dvojic. Rozpis a další informace najdete na www.escolomouc.cz. Parkury do stupně ST se budou skákat ještě v Hradištku u Sadské, kde se ve dnech 18. a 19. října uskuteční poslední díl z letošní série Champions Tour. Podrobnosti najdete na www.equus-kinsky.cz. 

S postupným úbytkem národních závodů a ukončování letošní jezdecké sezony se snížil i počet zahraničních výjezdů v desátém měsíci roku 2014. Nejsilnější výjezdovou skupinou jsou tradičně skokoví jezdci, ale do zahraničí míří jezdci další olympijské disciplíny – drezury.

Z kraje měsíce se konají mezinárodní závody CSI v rakouském Wiener Neustadtu, kam míří sestry de Moussac společně s Annou Kellnerovou, dále je ve stejném termínu 2. – 5. října hlášen výjezd Dominiky Turkové do Strazeele. O týden později se Češi podívají na CSI3* Kiel (Šobichová) a CSIU25 Chevenez (Hronová). Letošní medailistka z mistrovství České republiky mladých jezdců Ivana Hronová bude v Chevenezu závodit i o týden později.

Ve dnech 10. – 12. října se chystají na mezinárodní drezurní závody CDI3* a CDIJ do Kaposváru dva zlatí medailisté z republikového šampionátu. Těmi jsou Fabrizio Sigismondi, který bude sedlat koně Apropose, Trevise a Ambassadora, a také Sofie Brodová. Ta si s sebou bere Lissandra. Původně měla mít v říjnu výjezd za hranice i všestrannost, a to na závody úrovně tří hvězd, avšak Petr Veselovský nakonec na CIC3* Sopoty s Monarchou nejede.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.