V Sobotce se o velikonočním víkendu závodilo o sedla

Na kolbišti pod Humprechtem v Sobotce se během velikonočního víkendu 23. dubna uskutečnily A&Lexxride jezdecké závody s Cenou velikonočního beránka. Krásné počasí a vylepšený povrch kolbiště přilákal mnoho účastníků. Pořadatelé čítali 221 startů a to ve čtyřech soutěžích na výšce 90 až 120 cm. Hlavní sponzor závodů, firma A&Lexxride CZ z Turnova věnovala do soutěží rovnou šest sedel, ale každý jezdec mohl vyhrát pouze jedno.

Každý mohl navíc závodit se sobě rovnými. Nejnižší soutěž byla v hodnocení rozdělena na mladé jezdce, mladé koně a otevřenou soutěž.

Mezi koňmi startující prvním a druhým rokem zazářila Corona s Lucie Šimonovou reprezentující JS Vysoká. Druhé místo získala Barbora Kmochová z JK Větrný ranč Rychnov. Pro třetí a zároveň i čtvrtou pozici si dojela Petra Kupcová ze stáje Kupec. V soutěži jistě svým atraktivním vzhledem zaujal i hřebec Bernstain. Strakatý potomek po Bethowenovi z Corony licencovaný v zahraničí, kterého předvedl Jan Chýle.

Sedla

4 z 6 sedel věnovaných Alexxride cz


Mezi mladými jezdci startující prvním a druhým rokem zvítězila Veronika Spálenská s Amicus K startující za SJK Roudnička. Třetí místo získala Dominika Kettnerová s Catrey z JK Aliance Jičín. Tato stáj zaznamenala vítězství v následujícím otevřeném oddělení a sedlo vyhrála Dominika Slámovou s Čiperou. Na tuto klisnu její jméno opravdu sedí, neboť klisna byla opravdu velmi rychlá, čímž dvojice jako jediná v rozeskakování docílila času pod 20 sekund.

V soutěži stupně Z se sešlo 86 dvojic a soutěž se nakonec jela na limitovaný čas. Ten byl 73 sekund. Nejblíže se tomuto času přiblížila a další z věnovaných sedel vyhrála Denisa Pelechová s koněm Stanley z SS Chýle, když její odchylka byla 0,23 sekund. Druhý skončil Petr Vančura a Quido Š z JK Valdštejnská obora a bronzovou příčku vybojovala Zuzana Najmanová s Bolerem ze stáje Hejduk. Za zmínku také určitě stojí výkon Pavly Kořínkové s Viktorkou. Tato dvojice dosáhla jako jediná času 73 sekund. Bohužel, ale dvě chyby na překážkách tuto dvojici odsunuly ke konci výsledkové listiny.

V klasické soutěži stupně ZL startovalo 53 dvojic. Pískem prosypaný povrch se dobře osvědčil a jako důkaz poslal do rozeskakování plnou polovinu startujících dvojic. V rozeskakování byla pak nejrychlejší MVDr. Zuzana Plundrová se Sterolem z JS Plundra před druhou Irenou Malou se Sinuhet z Malé jezdecké společnosti. Třetí skončila Alexandra Pejosová s Lady Sarah z TJ Krakonoš Trutnov.

Poslední soutěží dne byla soutěž L*. Na start se postavilo 19 dvojic. Šest jich absolvovalo základní kolo čistě. K vidění byla spousta krásných výkonů. Smolařem dne byla bohužel domácí Veronika Havířová, která po skvělém výkonu a prakticky vyhraném rozeskakování neprojela cílovou fotobuňkou. Chybu si však naštěstí téměř ihned uvědomila a napravila ji díky bouřlivé reakci přihlížejících. Jenže ztráta času ji odsunula až na 3. místo.
Sedlo a překvapení v podobě živého velikonočního beránka si tedy z této soutěže odvezla Irena Malá s koněm Sinuhet, která se tak stala nejúspěšnějším závodníkem dne. Druhá byla opět MVDr. Zuzana Plundrová se Sterolem a i této dvojici se v Sobotce opravdu dařilo. I na ní čekal Velikonoční beránek, i když tento byl již „jenom“ z třeného těsta.

Veronika Havířová

Veronika Havířová projela cílovou fotobuňkou až na druhý pokus.

Každou soutěž nakonec vyhrál někdo jiný, takže pravidlo jednoho sedla denně nebylo nakonec třeba využít. I přes velký počet startujících závody probíhaly plynule a poslední soutěž skončila v 18 hodin, tudíž za zcela regulérních podmínek.
Autorem všech tratí byl stavitel Rudolf Michl a nutno říci, že si jeho parkury jezdci opravdu pochvalovali.

Další závody v Sobotce se uskuteční 30. července.

 

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.