Vytrvale k úspěchům - zhodnocení sezóny 2008

Bylo to v sobotu 21. března 2009, kdy se do okrajové části Prahy Pitkovic sjelo nezvyklé množství silných vozů s náhonem na všechna čtyři kola. Jezdci a příznivci vytrvalostního ježdění přijeli na slavnostní vyhlášení nejlepších výsledků uplynulé sezóny.

A protože česká vytrvalost vstoupila do roku 2009 vedena novou manažerkou, úvod slavnostního dne patřil právě jí, MVDr. Lucii Kalové. Představila sebe i ostatní členy komise (Iva Rédlová, MUDr. Helena Terberová, Rudolf Nachtigal, Milan Kyselý) a seznámila přítomné s výhledem vývoje disciplíny. Jednou ze zásadních změn je změna českých vytrvalostních pravidel, která vychází ze změny pravidel FEI. Kromě toho je rok 2009 posledním rokem tzv. „kápéček“ – kvalifikačních předkol, která jsou přístupná i pro jezdce bez licence. Jezdci, kteří se připravují k ZZVJ-E, mají tedy letos poslední šanci vyjezdit si potřebné body a získat specializovanou licenci.                                    

Vyšší nároky nebudou v budoucnu kladeny pouze na jezdce. Připravuje se školení veterinárních lékařů, zvyšují se požadavky na kvalifikaci rozhodčích.

MVDr. Lucii Kalovou vystřídal u mikrofonu MVDr. Petr Jahn s perfektně připravenou přednáškou o medikaci a dopingu u sportovních koní. Odkaz na její prezentaci lze najít na webových stránkách vytrvalosti.

Od Ing. Vladimíry Šebkové se přítomní dozvěděli o novém soutěžním dětském seriálu, pro který na rok 2009 domluvila sponzora.        

Následovala netradiční prezentace Milana Kyselého. Zatímco jeho dcera Kateřina obětavě obíhala celé Pitkovice s drobnou krabičkou v kapse, sledovali všichni v sále na projektovém plátně detailní zákres jejího pohybu na mapě. Dcera s otcem tak názorně představili možnosti GPS monitoringu.

A pak už následovalo shrnutí loňské sezóny, které s použitím grafů a tabulek Antonína Terbera přednesla jeho manželka Helena. Grafické znázornění vzrůstající úspěšnosti zahraničních výjezdů zahrálo na strunu hrdosti snad každého z přítomných. Za úspěšnou reprezentaci v zahraničí patřil dík Emilu Štefkovi, Petru a Miroslavu Jadlovským, Kateřině a Jakubovi Kyselým, Markétě Terberové, Silvii Lorenzové, Veronice Myslivečkové a dalším.

Ještě před slavnostním vyhlášením nejlepších jezdců a koní roku 2008 předala manažerka Výkonnostní odznaky ČJF. Bronzové patřily Ing. Vladimíře Šebkové a Antonínu Hrdinovi, stříbrné Kateřině Kyselé a Jaromíru Širokému a zlaté si vybojovali Markéta Terberová, Emil Štefek, Jakub Kyselý, Petr Jadlovský a Miroslav Jadlovský.  

Výsledky LaSard cupu, soutěže vypsané a sponzorované Ing. Miroslavem Drásalem, byly do poslední chvíle tajemstvím.

V kategorii Z se umístili: 1. Martina Studničková / Amír al Asmar,  2. Jan Šnajdr / Žoly, 3. Pavla Turzová / Delirando.

V kategorii L: 1. Tereza Terberová / Shekel, 2. Lucie Škábová / Latifa 1, 3.Miloslava Sedláková / Lothar el Nil.

V kategorii S: 1. Kateřina Kyselá / Germaine, 2. Eva Machková / Azil, 3. Václava Bidmonová / Salem.

V kategorii ST 1. Hana Keltnerová / Saklavi-Hasim, 2. Antonín Hrdina / Chosita, 3. Jaromír Široký / Cezario Manfred.  

A pak už byla řada na udílení nejvyšších ocenění. Z rukou prezidenta ČJF Ing. Jaroslava Pecháčka převzala plaketu Jezdec junior Kateřina Kyselá. Za ní se pak v žebříčku umístili Miroslav Jadlovský a Markéta Terberová.

Kateřina Kyselá, Miroslav Jadlovský, Markéta Terberová, Tereza Terberová, Silvie Lorenzová, ing. Jaroslav Pecháček

Ocenění junioři (zleva) Kateřina Kyselá, Miroslav Jadlovský, Markéta Terberová, Tereza Terberová, Silvie Lorenzová a s nimi prezident ČJF ing. Jaroslav Pecháček.

Plaketu nejúspěšnějšího jezdce mezi seniory převzal od Ing. Pecháčka Petr Jadlovský, který si titul Jezdce roku pojistil obrovským bodovým náskokem před druhým Emilem Štefkem a třetí Hanou Keltnerovou. Titul Kůň roku 2008 získal Umag Emila Štefka. Úcta k Tebe Petra Jadlovského je na druhém místě žebříčku a na třetím Saklavi-Hasim Jiřího Jirsy.

ing. Jaroslav Pecháček, Petr Jadlovský, Hana Keltnerová, Emil Štefek

(zleva) Prezident ČJF ing. Jaroslav Pecháček a ocenění senioři Petr Jadlovský, Hana Keltnerová, Emil Štefek

Zvláštní ocenění získal Emil Štefek za 2. místo ve FEI žebříčku dvojice jezdec-kůň.  

Za dlouholetou práci pro vytrvalost pak v roce svého životního jubilea byli oceněni Eva Machková a Peter Reichmann.   

MVDr. Lucie Kalová , Peter Reichmann, Eva Machková, ing. Jaroslav Pecháček

Předávání ocenění jubilantům: (zleva) manažerka vytrvalostní komise MVDr. Lucie Kalová , Peter Reichmann, Eva Machková a prezident ČJF ing. Jaroslav Pecháček.

Vítězové jsou známi. Co dál? Či spíše jak dál? Přece podle nových pravidel. A jejich nejdůležitější změny byly náplní příspěvku Ivy Rédlové, kterým celé slavnostní odpoledne končilo.  

A co říci závěrem? Snad jen – máme být na co pyšní! A tak díky, čeští vytrvalci, za Vaše úsilí, za sounáležitost, která na našich závodech panuje, za Vaši práci, bez níž by tento krásný sport nemohl existovat.

MUDr. H. Terberová

 

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.