Zdá se vám JIS za roční členský poplatek drahý?

Každého člena stojí ročně členství v ČJF 100 Kč. Ten, kdo chce jezdit na závody jako soutěžící nebo funkcionář závodů, připlatí si 500 Kč za licenci. Za celou ČJF se na členských příspěvcích a licencích vybere 5,7 milionu Kč ročně. Co konkrétního a užitečného za tyto vybrané peníze ČJF v posledních 10 letech svým členům poskytla? 

V posledních měsících někteří zástupci ČJF i nezávislého tisku vytvářejí aféru, že právě tolik zaplatila federace za JIS a že je to nehorázně předražené. No, ono nejde jen o JIS, v té částce jsou zahrnuté i další projekty rozvoje a integrace IT systémů ČJF, které probíhaly v letech 2016 a 2017. Takže v těchto dvou letech tvořil příspěvek každého člena přesně polovinu jeho odvedené platby na účet ČJF. Někdo tedy dal 50 Kč, někdo 300 Kč za rok – a co jsme za to dostali? 

 

Dnes to všichni bereme jako samozřejmost, ale zkusme si vzpomenout, jak před dvěma lety probíhalo registrační období, kdy kluby tvořily tabulky k platbám a ty platby se často dohledávaly několik týdnů, jak členové naháněli oblastní sekretáře ve dne v noci, jak nešlo platit platební kartou... Jak vyřízení nové licence koně trvalo několik dlouhých týdnů... Jak se tvořil kalendář závodů a jak jsme se na závody přihlašovali... Jak bylo někdy těžké sehnat předběžné startovní listiny a jak dostupné byly oficiální výsledky na internetu a jak dlouho trvalo, než se výsledky objevily v kariérách jezdců a koní, jak bylo složité v nich cokoli najít... Jak neexistovaly oficiální veřejné a aktuální seznamy trenérů, instruktorů a rozhodčích. Jak se těžko napříč oblastmi hledaly termíny ZZVJ a jak probíhalo přihlašování na ně – a dalo by se ještě dlouho pokračovat. Najednou si člověk uvědomí, že v součtu zaplacená stovka (nebo šest) byla sakra dobrá investice!

 

Pro pochopení celkové výše investice je třeba si uvědomit, že pokud se hovoří o „Projektu JIS“, ve skutečnosti se nejedná o jeden megaprojekt, ale o několik samostatných projektů, které se překrývají v čase. Když tedy někdo říká „slibovali nám JIS za 2,5 milionu a je to více než dvojnásobek“, potom se diví tomu, že součet nákladů na několik projektů přesahuje rozpočet jednoho z nich, ale na tom nic pozoruhodného není. Jde o realizaci pěti samostatných smluv schválených VV nebo radou ČJF.


Zde jsou součásti toho, čemu se obecně říká JIS:
1. I. etapa – Projekt „Online centrála ČJF“ – soutěženo v rámci VŘ 2.325.922,--Kč - Jádro budoucího systému určeného k dalšímu rozšiřování - Náhrada původního, technologicky zastaralého primárního systému ČJF - Některá funkční rozšíření a hlavně zpřístupnění funkcí pro korespondenty subjektů 2. I. etapa – Rozšíření systému o funkce nad rámec původního zadání 1.715.605,--Kč  - Zejména kalendář závodů a přihlašovací modul - Rozšíření o funkce poptávané z oblastí, uživateli a pořadateli závodů - Vylepšení chování některých funkcí systému - Ochrana před uživatelskou vynalézavostí a zvýšení komfortu uživatelů - Dodatečné úpravy plynoucí z legislativy plné výjimek a anomálií, které nebyly zjištěny v rámci analytické fáze projektu - Řešení problémů s importem historických dat, jejichž struktura a obsah nebyla v době analýzy známa a odhadovaná cena vycházela z předpokladu plné integrity dat  3. II. Eeapa – Jezdecký Informační Systém     799.317,--Kč - Dokončneí věcí odsunutých kvůli změně priorit na straně ČJF z I. etapy - Zejména první část vzdělávacího modulu (ZZVJ) - Vylepšení funkcí pro pořadatele závodů a kontrol zpracovaných výsledků 4. Modernizace a napojení ACE Gallop na JIS     600.402,--Kč 5. Odkoupení práv na použití historických dat ČJF     121.000,--Kč - Závazek plynoucí z licenční smlouvy mezi ČJF a dodavatelem staré centrály z roku 2002 pro případ použití dat v jiném systému, než ve staré Centrále. 6. Odměna za práci na projektech pro Martina Blažka     179.990,--Kč - Schváleno Radou ČJF pro rok 2016 Celkem 5.742.237,--Kč  
 1. I. etapa – Projekt „Online centrála ČJF“ – soutěženo v rámci VŘ: 2.325.922,--Kč
  • - Jádro budoucího systému určeného k dalšímu rozšiřování
  • - Náhrada původního, technologicky zastaralého primárního systému ČJF
  • - Některá funkční rozšíření a hlavně zpřístupnění funkcí pro korespondenty subjektů
2. I. etapa – Rozšíření systému o funkce nad rámec původního zadání: 1.715.605,--Kč 
  • - Zejména kalendář závodů a přihlašovací modul
  • - Rozšíření o funkce poptávané z oblastí, uživateli a pořadateli závodů
  • - Vylepšení chování některých funkcí systému
  • - Ochrana před uživatelskou vynalézavostí a zvýšení komfortu uživatelů
  • - Dodatečné úpravy plynoucí z legislativy plné výjimek a anomálií, které nebyly zjištěny v rámci analytické fáze projektu
  • - Řešení problémů s importem historických dat, jejichž struktura a obsah nebyla v době analýzy známa a odhadovaná cena vycházela z předpokladu plné integrity dat 

3. II. etapa – Jezdecký Informační Systém: 799.317,--Kč
  • - Dokončení věcí odsunutých kvůli změně priorit na straně ČJF z I. etapy
  • - Zejména první část vzdělávacího modulu (ZZVJ)
  • - Vylepšení funkcí pro pořadatele závodů a kontrol zpracovaných výsledků

4. Modernizace a napojení ACE Gallop na JIS: 600.402,--Kč
5. Odkoupení práv na použití historických dat ČJF: 121.000,--Kč
  • - Závazek plynoucí z licenční smlouvy mezi ČJF a dodavatelem staré centrály z roku 2002 pro případ použití dat v jiném systému, než ve staré Centrále.

6. Odměna za práci na projektech pro Martina Blažka: 179.990,--Kč
  • - Schváleno Radou ČJF pro rok 2016

Celkem: 5.742.237,--Kč

 

V listopadu vznikla aféra s přečerpáním rozpočtu na JIS, ze které rychle vznikla spekulace, že JIS je předražený. Ve skutečnosti došlo k tomu, že byly všechny projekty řádně kontrolované až do léta 2017, kdy ve smyslu zápisu z červnového zasedání VV měla paní prezidentka svolat radu a požádat o navýšení investice, ještě než došlo k přečerpání schválené výše.
Neučinila tak ale především z toho důvodu, že ještě na konci měsíce září neměla k dispozici ekonomické podklady – průběžné vyhodnocení čerpání rozpočtu ČJF jako celku, potažmo i k JIS. Z tohoto důvodu se svolání jednání Rady odkládalo a bylo svoláno až na listopad 2017, zatímco přečerpání rozpočtu narůstalo.
 

Shrnutí současné situace s financováním:

Rada ČJF po předložení všech materiálů a po vysvětlení vzniklé situace dodatečně schválila na svých zasedáních v listopadu 2017 a v lednu 2018 celkovou výši investice do výše zmíněných projektů, která nyní činí 5.742.237,--Kč. Celková výše investice a stav projektů JIS byla také předložena jako součást materiálů VV Konferenci ČJF 30. 11. 2017.
Rada ČJF dále v lednu 2018 schválila investici 605.000,-Kč na další rozvoj JIS v roce 2018.
Tolik základní shrnutí současného stavu.

Je velká škoda, že vedení ČJF netáhne za jeden provaz a členové VV na sebe místo toho vymýšlejí aféry, protože tato způsobila zdržení vývoje JISu asi o tři měsíce a přesunem prací do roku 2018 zbytečné navýšení ceny, tedy nic co by bylo v zájmu členů ČJF.

Poznámka: Tento článek se nezabývá zprávou Kontrolní a revizní komise ČJF, která projekt JIS řeší, protože tato zpráva nebyla zatím oficiálně zveřejněna, stejně jako vyjádření VV ČJF k jejím závěrům.


No a pro jedince, kteří se zajímají o detaily a souvislosti, přinášíme detailnější popis. 

 

 

 

 

Soubory ke stažení

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.