Češi září na evropských westernových kolbištích

Léto patří tradičně mistrovstvím Evropy ve westernovém ježdění plemen koní Quarter Horse (QH), Paint Horse (PH) a Appaloosa (ApH). Po loňském roce, kdy byly všechny tyto mistrovství Evropy z důvodu pandemie koronaviru zrušeny, se letos všechna mistrovství těšila velkého zájmu účastníků z různých koutů Evropy. A čeští jezdci se ve velké konkurenci koní a jezdců neztratili, ba naopak patřili mezi obávané soupeře!

Mistrovství Evropy Quarter Horse (Kreuth – Německo, 8.8.-15.8.2021)

Jako první se konalo mistrovství Evropy plemene QH, které je oproti ME PH a ApH zpestřeno tím, že se jede dvoukolově, kdy první kolo je kvalifikační a druhé kolo je finálové. Kvalifikační kola jsou hodnocena dvěma (Level 1), respektive čtyřma rozhodčíma, finále pak rozhodují tři rozhodčí, jejichž kombinované výsledky tvoří konečné pořadí.Není tedy nouze o napínavé rozuzlení ve finálovém kole.Mistrovství se zúčastnilo 310 koní s obrovským počtem 4268 startů. Mistrovství rozhodovala pětice evropských rozhodčích ze Švýcarska, Belgie, Rakouska, Itálie a Německa, kteří se různě obměňovali, aby byly výsledky co nejvíce transparentní. Do Kreuthu vyrazili čtyři koně v českém tréninku se svými českými i zahraničními jezdci a byli velmi úspěšní.Důkazem kvality českých koní je, že ve Western Pleasure Youth obsadili všechny medailové pozice právě koně trénované v České republice. Zpestřením celého mistrovství byly Covid Trail a Covid Pleasure, který byl pojat se vší úctou ve velmi uvolněné atmosféře. Soutěžící měli na sobě po celou dobu speciální oblečení skládají se z: roušky, štítu, gumových rukavic, čapky, ochrany bot a pláště a ceny tvořily nemalé finanční výhry. Diváci mohli v průběhu soutěže hlasitě povzbuzovat závodníky. Někteří jezdci soutěžili bez sedel i uzdeček (trail), případně na ohlávce (pleasure). V průběhu covid pleasure nebylo nouze o komické situace, kdy jeden ze soutěžících jel převlečen za covid bakterii a jedním z úkolů bylo tančit na koni. 

Ohlasy účastníků:  

Lenka Zdrahálová

GonnaBeA Romeo (Romeo) byl v roce 2020 dovezen jako tříletý z USA. Mistrovství Evropy bylo pro něj a Evu Vantortelboom teprve druhý závod v životě, o to více si ceníme jejich medailových úspěchů. Musím říct, že práce s touto dvojicí je radost, protože jak Eva, tak Romeo, mají talent. Romeo je typický puberťák, proto v průběhu celoroční přípravy je nejdůležitější udržet jeho koncentraci k práci. 

Ona Lazy Cowboy (Marley) je opravdová superstar v našem teamu. Z USA jsme ho vybrali pro majitelku Leontýnu Tanko jako tříletého. Letošní rok byl pro něj první rok v senior třídách. Již od prvního roku zde v Evropě, kdy s 15-ti letouLeontýnou jako tříletý poprvé zvítězil v prestižní Golden series jsme věděli, že jsmevybrali speciálního parťáka. Marley vyniká ve všech směrech, je velmi kontaktní,a hlavně má rád práci. S Leontýnou, která je myslím v jejím věku top jezdkyně, jsou opravdu skvělý tým. 

Samozřejmě neopomínám podporu a tréninky od Marka Shaffera (Mechanics N Motion), se kterým dlouhodobě spolupracujeme, čehož si nesmírně vážíme, díky jeho tipům a tvrdé práci, kdy několikrát v roce ukáže "správný směr" byli oba koně připraveni na 100%.

Nikol Pavlicová

Na mistrovství Evropy jsem vyrazila s šestiletou Batt Ur Lashez („Cassie“) po Battman a dvouletou Love Sleep N BeLazy („Billie“) po N Somnia z GirlsGotMotion – po Lazy Loper, kterou jsme u nás přímo odchovali. Billie byla v osmi měsících prodána do zahraničí a dva měsíce před mistrovstvím jsme se s majitelkou Sarah Kronawetter domluvily, že jí za pomocí mé trenérky Karin Prevedel na mistrovství připravím a zároveň předvedu v open třídách. Billie měla od majitelky základy, ale třeba na lonži neuměla chodit vůbec, takže to byla pro mě hezká výzva. Billie naprosto vystihuje její jméno, miluje totiž spánek, mazlení a je hodně líná.Cassie jsme dovezli z USA jako tříletou a po celou naší společnou závodní kariéru je ve svých výkonech konzistentní. Je to princezna stáje, ví, že je krásná a dává to na odiv a umí být i pěkně důležitá. Mistrovství Evropy jí však nezastihlo v úplné pohodě, což se ukázalo hned v prvním startu, který se nám vůbec nepovedl. Ale je to živé zvíře a já se snažila vrátit jí zpět co nejvíc do pohody a předvést jíjak nejlépe to bude možné. I když to nebyly její nejlepší výkony, s výsledky jsem spokojená. Spolupráce s trenérkou Karin Prevedel mi hodně pomohla, abych se nejen já, ale i mé koně posunuli kupředu. 

Výsledky:

Ona Lazy Cowboy – v tréninku Lenky Zdrahálové (Lenka Z showhorses) 

1.místo (Gold medailist European Champion) Western Pleasure Senior s Mark Shaffer (vítěz kvalifikace) 

1.místo (Gold medailist European Champion) Western Pleasure Youth s LeontynaTanko (vítěz kvalifikace) 

1.místo (Gold medailist European Champion) Western Horsemanship Novice Youth s LeontynaTanko

3.místo (Bronze medailist) Western Horsemanship Youth s LeontynaTanko

GonnaBeARomeo v tréninku Lenky Zdrahálové (Lenka Z showhorses) 

2.místo (Reserve Reuropean Champion) Western Pleasure Novice Youths Eva Vantortelboom

3.místo (Bronze medailist) Western Pleasure Youths Eva Vantortelboom

  1. místo (TOP 5) Halter Geldings Three and Over Youths Eva Vantortelboom

Batt Ur Lashez v tréninku Nikol Pavlicové

  1. místo (Gold medailist European Champion) Halter Aged Mares Youth
  2. místo (Reserve European Champion) Youth Western Pleasure 
  3. místo (Reserve Champion) Covid Pleasure
  4. místo (Bronze medalist) Senior Western Pleasure Open 

3.místo (Bronze medalist) Halter Performance Mares Open 

 

Love Sleep N BeLazy – v tréninku Nikol Pavlicové

  1. místo (Gold medailist European Champion) Trail In Hand 2 Years Old Open - s Nikol Pavlicovou

3.místo (Bronze medalist) Halter 2 Year Old Mares Open - s Nikol Pavlicovou

3.místo (Bronze medalist) Longe Line 2 Years Old Mares Open – s Nikol Pavlicovou

3.místo (Bronze medailist) 2-Yr Old Mares Amateur – se Sarah Kronawetter

TOP 15 Novice Amateur (Level 1) Showmanship -se Sarah Kronawetter

Mistrovství Evropy Paint Horse „EuroPaint“ (Kreuth – Německo, 22.8. - 29.8.2021)

Jen pár dní po ME QH se na stejné místo vydali koně plemene paint horse, kde se konala druhá největší paint horse show na světě (po Word Show v USA) spojená s PHCG Futurity a Maturity třídami. Toto mistrovství patří z českého pohledu k nejvíce oblíbenému, neboť je zde vždy široká česká ekipa, která je soupeři velmi respektovaná. Čeští zástupci získaly desítky medailí a mnoho předních umístění. Účastníci byli hodnoceni pěti rozhodčími, kde vedle rozhodčích z Rakouska, Německa, Holandska a Dánska měla Česká republika rovněž zastoupení, a to díky Jitce Kynclové. V rámci Euro Paint se konal také tradiční Nations Cup (pohár národů), kdy se na slavnostním ceremoniálu představí všechny týmy a jejich fanoušci, oblečení v krojích, s vlajkami a dalšími proprietami, se kterými se i soutěží. Atmosféra je během Nations Cupu velmi uvolněná, fanoušci hlasitě podporují závodníky během všech jízd. Český tým získal celkové 5.místo ve složení Nikol Pavlicová, Monika Jančíková Brunová, Zuzana Hrdinová a Nicole Macáková.  

Ohlasy

Česká rozhodčí Jitka Kynclová

Pro mě byla velká čest a radost, rozhodcovat Mistrovství Evropy Paint Horse. A to i vzhledem k tomu, jak úžasných výsledků na této soutěži dosáhlil čeští jezdci. Je úžasné pozorovat, jak se výkony jezdců, trenérů a koní za posledních pár let posunuly kupředu a Česká republika je již obávaným konkurentem westernových velmocí jako je Německo, Rakousko, Švýcarsko nebo Itálie. Ze zemí střední a východní Evropy jsme nyní zdaleka nejlepší a naši jezdci se na medailových místech jezdci již umísťují zcela běžně. Jsem vždy hrdá na to, když zní v Kreuthu naše hymna, a v tomto ročníku jsme tento krásný pocit zažili dokonce několikrát. Když mluvím o pocitech: je opravdu velkým zážitkem, když posuzujete silně obsazenou třídu například horsemanshipu nebo showmanshipu a v ní jednoznačně s velkým bodovým náskokem zvítězí a laťku vysoko nastaví česká jezdkyně (a máme jich hned několik). To samé platí pro některé jízdy ve western pleasure, hunteru, trailu nebo western ridingu, kde jsme viděli koně, na které je opravdu radost pohledět. Rovněž chovná základna je u nás na vzrůstající úrovni, o čem svědčí několik medailových pozic v halterech. Přála bych si vidět více odvážlivců v rančovních disciplínách a rovněž mi letos chybělo v Kreuthu zastoupení reinerů. 

Výsledky:

LopinIsVital

Předvádějící Radka Hanulíková 

  • 1. místo Amateur SPB 1&2yr old longe line 
  • 3. místo (Bronze Medal) Amateur Halter SPB Mares All ages
  • 1. místo (European Champion) Amateur 1&2yr old Trail in Hand 
  • 4x Reserve & Grand Champion

Předvádějící Francesco Bassi

  • 2. místo (European Reserve Champion) Halter SPB Junior Mares

Předvádějící Petr Jančík

  • 1. místo (European Champion) SPB 1&2yr old longe line 
  • 1. místo (European Champion) SPB 1&2yr old Trail in Hand

 

Made Lika Cowgirl 

Předvádějící Radka Hanulíková 

  • 1. místo (European Champion) Amateur Yearling Longe Line 
  • 3. místo (Bronze Medal) Amateur Halter Junior Mares 
  • 4. místo Amateur Yearling Trail in Hand 

Předvádějící Francesco Bassi

  • 2. místo (European Reserve Champion) Halter Yearling Mares

Předvádějící Petr Jančík

  • 2. místo (European Reserve Champion) Yearling Trail in Hand 
  • 2. místo (European Reserve Champion) Yearling Longe Line 

 

I Got A Fancy Star

Předvádějící Barbora Žílová Švajdová 

  • 1. místo (European Champion) Yearling In-Hand Trail Amateur
  • 4. místo Yearling Longe Line Amateur
  • 5. místo 1&2 Yo Halter Gelding

Předvádějící Václav Orlita

  • 1. místo (European Champion) Yearling In-Hand Trail Open
  • 6. místo Yearling Longe Line Open

 

Maximum Bentley Blues 

Předvádějící Barbora Havelková 

  • 2. místo (Silver Medal) Trail in Hand 2yo open 

 

EPR Obsession

Předvádějící Václav Orlita

  • 3. místo (Bronze Medal) Performance Halter Stallions Open 
  • Grand Champion Stallion
  • 3. místo (Bronze Medal) Senior Hunter Under Saddle
  • Ranch Riding All Ages TOP 10 (9. místo) 

Předvádějící Michaela Orlitová

  • 3. místo Masters Hunter Under Saddle (předvádějící Michaela Orlitová)

 

RR Winnies Blue Sky 

Předvádějící Václav Orlita

  • 2. místo (European Reserve Champion) SPB Green Western Pleasure 
  • 2. místo (European Reserve Champion) SPB Green Hunter Under Saddle
  • 2. místo (European Reserve Champion) SPB Hunter Under Saddle Open
  • 3. místo (Bronze Medal) SPB Western Pleasure Open

 

Bella Forever R 

Předvádějící Lenka Zdráhalová

  • 2. místo (European Reserve Champion) Green Western Riding

Předvádějící Nicole Macáková 

  • 2. místo (European Reserve Champion) Western Horsemanship Amateur
  • 3. místo (Bronze medal) Western Pleasure Amateur
  • 3. místo (Bronze medal) Western Pleasure Novice Amateur
  • 3. místo (Bronze Medal) Green Western Pleasure
  • 5. místo Western Pleasure Junior 

 

Imaabsolutesensation

Předvádějící Marriana Feltrinelli

  • 3. místo (Bronze medal) Western Pleasure Masters

Předvádějící Lenka Zdráhalová

  • 3. místo (Bronze medal) Western Riding Senior Open

 

GamblersInitToWinIt 

Předvádějící: Pavla Bícová 

  • 1. místo (European Champion) Green Western Riding 
  • 1. místo (European Champion) Western Horsemanship Amateur 
  • 2. místo (European Reserve Champion) Trail Senior Open 
  • 2. místo (European Reserve Champion) Trail Amateur 
  • 2. místo (European Reserve Champion) Senior Hunter Under Saddle Open 
  • 2. místo (European Reserve Champion) Amateur Senior Hunter Under Saddle 
  • 3. místo (Bronze Medal) Hunt Seat Equitation Amateur

 

Hot N Lopin

Předvádějící Lenka Šnáblová

  • TOP 4 Junior Trail
  • TOP 10 Junior Hunter under Saddle 

 

Blue HeavenZipi

Předvádějící Dagmar Sváková 

  • 1. místo (European Champion) Tobiano Color Class Amateur
  • 3. místo (Bronze Medal) Tobiano Color Class Open
  • TOP 10 (8. místo) Showmanship at Halter Novice Amateur
  • TOP 10 (6. místo) Three Year Old Mares (převádějící Dagmar Sváková)

PředvádějícíPetr Jančík 

  • TOP 10 (6. místo) Green Western Pleasure Open 
  • TOP 10 (9. místo) Junior Western Pleasure

 

InvitationSensation

Předvádějící: Alena Králíková

  • 1. místo (European Champion) Novice Youth Trail 
  • 1. místo (European Champion) Novice Youth Western Pleasure 
  • 2. místo (European Reserve Champion) Novice Youth Western Horsemanship 
  • 2. místo (European Reserve Champion) Youth Trail 
  • 2. místo (European Reserve Champion) Youth Western Pleasure
  • Novice Youth High Point Winner

 

Předvádějící Eliška Poláčková

  • 1. místo (European Champion) Novice Amateur Western Pleasure
  • 1. místo (European Champion) Amateur Senior Western Pleasure
  • 1. místo (European Champion) Novice Amateur Trail
  • 1. místo (European Champion) Amateur Trail
  • 2. místo (European Reserve Champion) Senior Western Pleasure

 

Předvádějící Petra Poláčková 

  • 1. místo (European Champion) Western Riding Open All Ages
  • TOP 10 (6. místo) Senior Trail Open

 

Sensation Hollywood

Předvádějící: Eliška Poláčková 

  • 2. místo (European Reserve Champion) Junior Trail
  • TOP 10 (5. místo) Green Western Riding
  • TOP 10 (6. místo) Green Trail All Ages

 

Charlie TNT Bars

Předvádějící: Nikol Pavlicová 

  • 1. místo (European Champion) Youth Halter SPB Aged Geldings
  • 1. místo (European Champion) Youth SPB Showmanship at Halter 
  • 1. místo (European Champion) SPB Trail Open All Ages 
  • 1. místo (European Champion) SPB Youth Western Horsemanship 
  • 2. místo (Reserve Champion) SPB Youth Trail 
  • 3. místo (Bronze medal) Open Senior Halter SPB Geldings 
  • 1. místo Nations Cup Horsemanship
  • Youth SPB High Point Winner

 

Mr Domino Bull

Majitel a předvádějící: Michaela Rývorová 

  • 3. místo (Bronze Medal) Amateur SPB Western Pleasure All Ages 

 

New Dancing Princess

Předvádějící: Ema Zajacová 

  • 3. místo (Bronze Medal) Youth Mares All Ages (1x Grand Champion, 1x Reserve Champion)
  • TOP 10 (4. místo) Novice Youth Trail
  • TOP 10 (4. místo) Youth Western Horsemanship
  • TOP 10 (7. místo) Youth Trail
  • TOP 10 (10. místo) Novice Youth Western Pleasure
  • TOP 10 (10. místo) Novice Youth Western Horsemanship

 

Převádějící: Lenka Rollová

  • 1. místo (European Champion) Performance Halter Mares All Ages (1x Grand Champion, 2x Reserve Champion)
  • 2. místo (European Reserve Champion) Amateur Senior Mares (3x Reserve Champion)
  • TOP 10 (4. místo) Amateur Tobiano Color One Year & Older & All Sexes
  • TOP 10 (10. místo) Amateur Junior Western Pleasure

 

Maya Joy Mr Zip

Předvádějící: Martina Švecová

  • (European Champion) 2-Yr-Old Longe Line
  • TOP 10 (5. místo) 2-Yr-Old In Hand Trail
  • TOP 10 (7. místo) Tobiano Color One Year & Older & All Sexes

 

AnastaciaSensation 

Předvádějící: Kateřina Brunová 

  • TOP 10 (6. místo) Novice Youth Showmanship 

 

Předvádějící: Monika Jančík Brunová 

  • TOP 10 (4. místo) Green Western Pleasure

 

Maximum Black Hat

Předvádějící: Tomáš Kreuzig

  • 1. místo (European Champion) Amateur Halter Stallions (3x Grand Champion, 1x Reserve Champion)
  • 1. místo 3 Yr Old & Aged Stallions (1x Reserve Champion)

 

GamblersGoodies

Předvádějící: Zuzana Hrdinová 

  • 2. místo (European Reserve Champion) SPB Green Trail
  • 3. místo (Bronze Medal) SPB Green Western Pleasure
  • TOP 10 (4. místo) SPB Open Western Pleasure
  • TOP 10 (4. místo) Amateur SPB Western Pleasure All Ages
  • TOP 10 (5. místo) SPB Open Trail
  • TOP 10 (10. místo) Amateur SPB Trail All Ages

 

Only A Snowflake

Předvádějící Tomáš Zajac

  • 11. místo Futurity Western Pleasure 3-4 Years
  • 23. místo Green Trail All Ages

 

Předvádějící Ema Zajacová

  • 14. místo Novice Youth Showmanship

 

RPV Genuine Mr Zip

Majitel a předvádějící: Eliška Doležalová 

  • 1. místo (European Champion) Youth SPB Trail
  • 1. místo (European Champion) Youth SPB Western Pleasure
  • 2. místo (European Reserver Champion) SPB Western Horsemanship
  • TOP 10 (4. místo) SPB Trail
  • TOP 10 (5. místo) SPB Hunter Under Saddle
  • TOP 10 (5. místo) SPB Western Pleasure

 

My Blueberry Whiskey

Předvádějící: Sarah Kalábová 

  • TOP 10 (10. místo) Amateur Yearling In Hand Trail

Mistrovství Evropy Appaloosa (Grathem – Holandsko, 1.9.-5.9.2021)

První zářijové dny patřily mistrovství Evropy koní plemene Appaloosa, které se konalo v pro Čechy vzdáleném reiningovém centru Meertenhof v Holandsku. Vzdálenost a možná i přetrvávající komplikace s cestováním poznamenal šampionát v menším počtu účastníků, což dokládá i fakt, že z České republiky se účastnili pouze dvě startovní dvojice, a to Karolína Postlová s hřebcem Shados Bobo Bandit a třináctiletá Justýna Mikešová s klisnou TT Niara Falls. Centrum se nachází v klidné části města a poskytuje komfortní zázemí pro koně i jezdce. I zde rozhodovali evropští rozhodčí, tentokrát ve čtyřčlenném složení, a to z Itálie, Francie a Rakouska, kteří v průběhu závodů nejen hodnotili výkony, ale dávali rady závodníkům. Znovu se ukázalo, že jsou u nás velmi kvalitní koně, jezdci a trenéři a oprávněně patří mezi evropskou westernovou špičku. Organizační tým zvládl skvěle připravit takto velké závody, a i zde byla výrazná česká stopa díky oficiální fotografce Lence Šilhové. 

Výsledky:

Justýna Mikešová – TT Niara Falls

2.místo Hunter in Hand Mares Youth

2.místo Ranch Rail Pleasure Youth

3.místo Hunt Seat Equitation Youth

4.místo Hunter under Saddle Youth

Karolína Postlová – Shados Bobo Bandit

1.místo Non-Pro Halter Most Colorful

1.místo Non-Pro Novice Hunter Under Saddle

2.místo Halter Aged Stallions

3.místo Open Halter Most Colorful

3.místoNon-Pro Hunter Under Saddle

Ohlasy účastníků:

Justýna Mikešová

Mistrovství Evropy jsem se zúčastnila již potřetí, a to v pěti třídách v kategorii Youth (mládež), kde jsem byla nejmladší účastnice a výsledky jsme měli víc než pěkné. Nejvíce jsem si užila třídy Hunter in Hand a Ranch Rail Pleasure. Chtěla bych poděkovat mé dřívější trenérce Esther Weber za její přípravu a za Niaru, která pochází z jejího chovu, za podporu rodičům a učitelskému sboru na mé základné škole.

Karolína Postlová

Jak by řekla Esther Weber „S hřebcem budeš mít třikrát takovou práci Karolíno.“ A ta práce se právě teď ukazuje, hřebec mi ukazuje, jak ho westernové ježdění baví a díky jeho manekýnské postavě s typickými puntíky pro appaloosy dokázal konkurovat kvalitním evropským koním. Jezdím v amatérských kategoriích a letos jsme zkusili i pro nás novou disciplínu Ranch Rail Pleasure. Děkuji organizačnímu týmu za skvělé závody, a hlavně mému tátovi.

Prorodeo Tour 2018: Sezona zrušena

NRHA Derby - nejžhavější závody roku!

Paint Horse Show 2017

ProRodeo Tour 2017

Prorodeo Tour 2018: Sezona zrušena

NRHA Derby - nejžhavější závody roku!

Paint Horse Show 2017

ProRodeo Tour 2017

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.