NRHA Derby - nejžhavější závody roku!

Casey Deary & Shesouttayourleage šampiony 2017 NRHA Derby - s tímto podtitulem letos pořádala National Reining Horse Association (NRHA) první ze dvou prestižních závodů konaných každoročně na výstavišti v Oklahoma City ve Spojených Státech. Hned ze začátku bylo závodníkům i pořadatelům jasné, že slogan byl zvolen oprávněně, jelikož během příprav a příjezdu jezdců dosahovaly venkovní teploty vysoko přes 30 stupňů!

To však příznivce reiningu neodradilo a většina jezdců připravovala své koně převážně v noci, kdy bylo chladněji a přes den nechávali koně odpočinout ve stáji pod výkonnými větráky a sami se věnovali stavbě a dekoraci svých provizorních stájí, které se pro ně i jejich koně staly provizorním domovem po bezmála dva týdny.

Samotné závody začaly neobvykle, a to mezinárodní kvalifikací na blížící se Světové jezdecké hry konané příští rok ve východoamerickém městečku Tryon v Severní Karolíně v USA. Jezdci z devíti různých zemí působící převážně v USA využili příležitosti se kvalifikovat na WEG, a dokázali tak, že reining žije na mezinárodní úrovni. Vítězné skóre 73,5 bodů si v kvalifikační FEI CRI 3* třídě nakonec odnesli dva jezdci – Američan Casey Deary s klisnou Who Dat Hot Chic a Italka Mirjam Stillo s hřebcem Ruff Spook.

Samotné Derby – závody pro čtyř až šestileté koně – začalo v pondělí 26. června prvním kolem třídy Non Pro. Do třídy nastoupilo přes 220 závodních dvojic a vítězství v prvním kole si po dvou dnech rozjížděk odnesl Dr. William Rhoads se svou pětiletou klisnou Mega Maggie Mae. Rhoads a „Maggie“ nejsou žádnými nováčky v závodním ringu ani v kruhu vítězů. Duo vyhrálo NRHA Futurity, závody pro tříleté koně, v roce 2015 a v minulém roce si odnesli hlavní vítězství právě na NRHA Derby. Společně vyhráli téměř 120 000 dolarů a jak je vidět, toto číslo rozhodně není konečné a o této dvojici jistě v budoucnu uslyšíme i nadále.

V polovině týdne odstartovaly rozjížďky třídy Open a výstaviště v Oklahoma City jakoby ožilo společně s dynamickými jízdami profesionálů. Po dlouhých dvou dnech prvního kola Open se vítězem stal Andrea Fappani s pětiletým hřebcem Chic Dreamin v majetku Silver Spurs Equine. Fappani a Chic Dreamin přijeli do Oklahoma City jako čerství vítězi National Reining Breeders Classic (NRBC), které se konalo poblíž texaského Houstonu o měsíc dříve, a tak podle jezdcových slov nebylo zrovna jednoduché ubránit se tlaku a vysokému očekávání jak od svých blízkých, tak i diváků, kteří Fappanimu hlasitě fandili už při rozjížďkách.

Non Pro finále v napětí

Páteční den patřil opět třídě Non Pro a jejím finalistům. Ráno odstartovalo finále první sekce (jezdci kvalifikovaní v prvním až třetím levelu) a odpoledne odstartovala druhá sekce s finalisty kvalifikovanými v nejvyšším 4. levelu. Vítězi prvního kola, Dr. William Rhoads a Mega Maggie Mae, nastoupili do arény jako první a se svou ukázkovou jízdou nasadili laťku vysoko s 221,5 body!

Jejich skóre vydrželo téměř do samého konce závodu, kdy je předjela pouze jedna jezdkyně – Mandy McCutcheon s klisnou Hollywood Starburst – které obdržely od rozhodčích celých 224 bodů. Mandy, která vloni jako jediná Non Pro jezdkyně překročila hranici 2 milionů vyhraných dolarů, nešetřila na klisnu chválou: „Měly jsme skvělou jízdu od samého začátku. Nemohla jsem si od ní přát víc.“

Vítězství v ostatních levelech si za svou excelentní jízdu odnesla mladá nadaná jezdkyně Stephanie Gripp se svou pětiletou klisnou Gun N For Glory, která se zároveň stala i vítězkou kategorie Youth pro jezdce do 18ti let. Stephanie a Gun N For Glory obdržely od rozhodčích 219 bodů. Vítězným Non Pro jezdcem v kategorii Prime Time (pro jezdce nad 50 let) se stali Michael Garnett a jeho šestiletý valach Snoop Around se skóre 216 bodů.

Finále Open plné akce

Od sobotního rána bylo po celém výstavišti cítit napětí. Ze všech stran, jak pořadatelů tak návštěvníků, byla slyšet chvála na úroveň jezdců i koní v prvním kole, a tak se přítomní nemohli dočkat večera a druhou sekci Open finále s jezdci 4. levelu.

Stejně jako předchozí den, i na vítěze prvního kola Open třídy padl los na první finálovou jízdu. Opět tak bylo jasné, že úroveň jízd a následná hodnocení budou vysoká hned od samého začátku. Fappani a Chic Dreamin „vletěli“ do haly a za bouřlivého povzbuzování diváků předvedli bezchybnou úlohu oceněnou rozhodčími na  226,5 bodů. Skóre se drželo na vrcholu až do chvíle, kdy do arény vjel Jordan Larson na šestiletém hřebci ARC Gunnabeabigstar (maj. HDC Quarter Horses) a za svou dynamickou jízdu si dvojice odnesla 227,5 bodů a sesadila tak Fappaniho a Chic Dreamin na druhou příčku.

Publikum v Oklahoma City bylo ve varu. Sotva Jordan opustil arénu, mohli diváci vidět další ukázkovou jízdou v podání Casey Dearyho a pětileté klisny Shesouttayourleague; klisny v majetku Curtis Performance Horses LLC, se kterou Casey vyhrál v roce 2015 NRHA Futurity. Caseyho sázka na to dostat z klisny maximum se opět vyplatila a společně si odnesli skóre 229 bodů, které vydrželo až do úplného konce a vyneslo jim tak titul vítězů letošního Derby společně s odměnou 60 000 dolarů.

Casey neskrýval nadšení z vítězství a prohlásil: „Čekal jsem u vchodu do haly než půjdu na řadu a fandil Jordanovi, který měl užasnou jízdu. Když jsme vcházeli dovnitř, řekl jsem klisně, aby předvedla, co umí. Ona to udělala a já jsem velmi vděčný za toto dnešní vítězství.“

Po konci druhé sekce Open finále byli vyhlášeni také vítězi ostatních levelů. Vítězné skóre levelu 3 bylo 223. Toho ve finále dosáhli dva jezdci: Thiago Boechat a Ruf Lil Magnum, pětiletý hřebec v majetku Silver Spurs Equine a Heritage Farms. Druhým vítězem se stal Dany Tremblay s pětiletou klisnou Magnums Guns R Reddy v majetku Ruth Hamlin. Pro vítězství v 2. levelu si na pětileté klisně CBK Spooks Got Cash dojel Bobby Avila Jr. Bobby s touto sytě rezavou klisnou (maj. William a Corliss Kellogg) zajel skóre 221 bodů. Vítězství v 1. levelu si odnesl Barak Gibori s pětiletým hřebcem Shina Gun (maj. Teresa Wynn) a skóre 219,5 bodů. Prime Time Open kategorii, která se rozhoduje na základě skóre z prvního kola, vyhrál Australan Martin Larcombe na hřebci Hang Ten And Shine, kterého vlastní Christine Brazeau, a se kterým zajel v prvním kole za 221,5 bodů.

Po celý týden panovala na závodech přátelská atmosféra a jezdci nešetřili chválou na koně svých soupeřů. Kromě závodů samotných NRHA pořádala také za vydatné podpory sponzorů různé doprovodné akce a semináře například z oborů výživy, pomůcek pro koně či zábavné akce pro děti a mládež pod hlavičkou National Reining Horse Youth Association NRHyA. Velké díky patří jak organizačnímu týmu NRHA a skupině dobrovolníků, kteří se postarali o bezproblémový průběh akce, tak četným sponzorům za jejich podporu a samozřejmě hlavně jezdcům samotným a majitelům koní, bez kterých by závody nebyly.

Další závody v Oklahoma City pořádané pod hlavičkou NRHA budou vrcholem letošní sezóny. 2017 NRHA Futurity se letos koná ve dnech 23.11.-2.12.2017.




Text: Marie Klímová
Foto: NRHA Reiner, Waltenberry, Marie Klímová

Mandy McCutcheon - Vítězka Level 4 Non Pro Derby
Casey Deary - Vítěz Level 4 Open Derby

 

Prorodeo Tour 2018: Sezona zrušena

Paint Horse Show 2017

ProRodeo Tour 2017

Prorodeo Tour 2018: Sezona zrušena

Paint Horse Show 2017

ProRodeo Tour 2017

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.