Generálka na OH při Poháru národů v Chuchli - Z 15 týmů má osm kvalifikaci do Tokia

Začátkem května v Chuchle Areně Praha proběhne parkurový mítink mimořádné důležitosti – CSIO3* CET Prague Cup (6. – 9. května). Jedním z jeho vrcholů bude Pohár národů, tedy soutěž družstev, která mnohým z nich poslouží jako generálka na olympijské hry.

Parkurové závody s označením CSIO neboli Concours de Saut International Officiel jsou výjimečnou sportovní akcí. Jako jediné, s výjimkou světových a kontinentálních šampionátů, se mohou pyšnit soutěží Poháru národů, v níž sportovci ve dvou kolech bojují za své národní barvy jako tým. Pro každého jezdce je taková akce něčím speciálním. 

„V době covidu-19, kdy byla celá řada největších světových mítinků zrušena, hodnota těchto závodů ještě stoupá. Do Prahy se během druhého květnového víkendu chystá celkem patnáct týmů,“ uvedla Markéta Šveňková, ředitelka závodů, jejichž pořadatelem je Czech Equestrian Team. 

V pátek 7. května se divákům představí v pohárovém klání Argentina, Belgie, Bulharsko, Dánsko, Česká republika, Irsko, Itálie, Japonsko, Litva, Německo, Nizozemí, Nový Zéland, Rakousko, Slovensko a Švédsko. Většina z uvedených zemí figuruje mezi národy kvalifikovanými na olympijské hry do Tokia. Těch je celkem dvacet a do Prahy dorazí osm z nich. 

Japonci, jako pořadatelská země, mají účast automaticky zajištěnou. Dvě jezdecké velmoci, Německo a Nizozemí, získaly svou jízdenku na olympiádu na Světových jezdeckých hrách v roce 2018 v Tryonu. Při stejné příležitosti vybojovali účast také Švédi, zatímco další favorizované družstvo z Evropy, Belgičané, si účast zajistilo na posledním mistrovství Evropy, které se konalo v roce 2019 v Rotterdamu. Argentinci patří mezi úspěšné celky z Panamerických her 2019 a Irové své místo mezi nejlepšími získali při finále série Poháru národů v Barceloně 2019. V neposlední řadě nelze zapomenout na Nový Zéland, jehož reprezentanti vyhráli speciální kvalifikační soutěž pro jejich region. 

Přímá kvalifikační soutěž vypsaná v roce 2019 v Budapešti přinesla štěstí České republice, byť tehdy zvítězili Ukrajinci. Členové jejich reprezentačního týmu si však do konce roku 2019 nestihli splnit minimální kvalifikační požadavky způsobilosti pro účast na olympijských hrách, a tak Mezinárodní jezdecká federace přerozdělila na začátku roku 2020 týmové kvóty ve prospěch náhradníků, jimiž byli Češi. Ti uvedené požadavky v potřebném množství splněné měli.  

„Parkury v Praze bude připravovat španělský stavitel Santiago Varela Ullastres, jenž byl jmenován Mezinárodní jezdeckou federace (FEI) jako autor kurzů právě pro letošní olympiádu, což z CSIO3* CET Prague Cupu činí doslova generálku pro všechny kvalifikované celky,“ upozornila Markéta Šveňková.

Publikum bude moci sledovat špičkové sportovní výkony v podání dvojic z několika kontinentů prostřednictvím živého streamu. Páteční Pohár národů a nedělní Grand Prix odvysílá také Česká televize. Český tým bude mít možnost domácím fanouškům předvést, v jaké kondici vstoupil do sezony 2021. Výkony našich reprezentantů budou pozorně sledovat i zástupci České jezdecké federace, kteří se musí na konci června rozhodnout, koho nakonec do Japonska vyšlou. Vyrazit tam budou moci čtyři dvojice, každé kolo olympijské soutěže pojedou však pouze tři a jedna bude v pozici náhradníka. Po prvním kole však bude možné sestavu obměnit. 

Ačkoliv přímo v Poháru národů v Praze uvidí diváci čtveřici českých jezdců, během všech soutěží, které nabízí čtyřdenní program, nastoupí pět členů národní reprezentace. Jsou jimi: Emma Augier de Moussac, Anna Kellnerová, Aleš Opatrný, Kamil Papoušek a Ondřej Zvára. Celkem nabízí rozpis šestnáct soutěží s dotací přes 220.200 eur. Vše uzavře v neděli odpoledne Grand Prix, v níž si nejúspěšnější jezdci rozdělí 51.100 eur.

Více se dočtete ZDE

Katalog hřebců ČT na rok 2023

Stuttgart German Masters – dvě vítězství pro Philippa Weishaupta

Katalog hřebců ČT na rok 2023

Stuttgart German Masters – dvě vítězství pro Philippa Weishaupta

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.