Royal Word vítězem Velké jarní ceny

V neděli 16. května pokračovala letošní sezóna v Chuchle Areně Praha druhým dostihovým dnem, bohužel, stejně jako dubnová premiéra, se musel uskutečnit bez přítomnosti diváků. Atraktivní program obsahoval další trojici zkoušek nejvyšší kategorie a vyvrcholil jubilejním 100. ročníkem Velké jarní ceny (CZ listed, 1600 m, 600 tis. Kč, 3l. hř. a kl.).

Úvodní díl Klasické trojkoruny na startu soustředil čtrnáct tříletých hřebců a po ideálním průběhu ve druhém sledu je v koncovce jistě ovládl hnědák Royal Word z vlastního chovu svého majitele, potřetí na klasické úrovni vítězného, Valentina Bukhtoyarova. Velezkušený žokej Jiří Palík se do listiny vítězů české Velké jarní ceny zapsal poprvé, celkově však má na kontě již jedenáct klasických triumfů v šesti různých zemích. Royal Word, jenž do nedělního vrcholu nastupoval po lehkém dubnovém prvenství mezi nezvítězivšími, startoval teprve počtvrté v kariéře a stále působí dojmem "nevybroušeného diamantu". Za jeho přípravou stojí specialista na opracování takových šperků Arslangirej Šavujev, pro kterého to bylo druhé vítězství ve Velké jarní ceně, na zdejší klasické scéně načal druhou desítku vítězných zásahů, celkově i se zahraničím už jich docílil patnáct. Druhé místo, délku a čtvrt zpět, vybojoval finišem premiant loňského Gerschova memoriálu Vert Liberte, o délku a půl třetí skončil vítěz přípravného Memoriálu profesora Michala Mandarin.

Skvěle obsazený vrchol pro starší mílaře, 72. Velkou květnovou cenu (I. kat., 1600 m, 135 tis. Kč, 4l. a st.) proměnil ve čtvrté kariérní i pražské vítězství pětiletý valach Ignacius Reilly (ž. Foret, tr. Luka, stáj Syndikát V3J), vítěz předloňské Velké jarní ceny a loňských Velké dubnové ceny a Tattersalls Mile v závěru o tři a půl délky unikl dvojnásobnému vítězi Velké ceny Prahy Torque Powerovi, za nímž o necelou délku obsadil třetí příčku sprinterský šampión Mr Right.

Prvním důležitým přípravným testem na České Derby je Memoriál JUDr. Otakara Frankenbergera (I. kat., 2200 m, 135 tis. Kč, 3l.), do jehož pětatřicátého ročníku nastoupilo patnáct kandidátů. Táhlým finišem zpoza středu pole roli favorita potvrdil prosincový vítěz z italské Pisy Hazarder (tr. Tůma, stáj Dr. Charvát), o délku a tři čtvrtiny druhý docválal tempař Locomotive, s podobným rozdílem třetí finišoval Zoriyman. V sedle vítěze byl úřadující žokej-šampión Jan Verner, pro kterého šlo o jubilejní sté vítězství na chuchelské dráze.

Dvou prvenství v rámci odpoledne dosáhli žokej Petr Foret a trenér Václav Luka.

Výsledky

Katalog hřebců ČT na rok 2023

Stuttgart German Masters – dvě vítězství pro Philippa Weishaupta

Katalog hřebců ČT na rok 2023

Stuttgart German Masters – dvě vítězství pro Philippa Weishaupta

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.