5. CZQHA Show s mimořádně kvalitními výkony

Ten, kdo se v sobotu 10. června vydal na Novou Ameriku u Jaroměře,určitě nelitoval. Proběhl zde již pátý ročník CZQHA Show (pořadatel: Czech Quarter Horse Association). Jedná se bezesporu o jeden z vrcholů české westernové sezony. K vidění byly samozřejmě nejen chovatelské přehlídky, které dopoledne zahájily, ale i disciplíny jezdecké ve westernovém a anglickém stylu.

V halteru (tedy již zmíněných chovatelských přehlídkách) jsou koně posuzováni dle svého exteriéru, tedy dle toho, nakolik se přibližují k „ideálnímu“ Quarter Horse, a to vždy v určených věkových kategoriích, odděleně hřebci, klisny a valaši.

Westernové jezdecké disciplíny byly opět dokladem toho, jak universálním koněm Quarter je: show nabídla příležitost ukázat se ve western pleasure, v trailu, ve western horsemanshipu a western ridingu. Vrcholem dne ovšem samozřejmě byly reiningy – o napínavý závěr se postaral reining senior open. Zde vyhrála rakouská závodnice a známá trenérka Terry Lee Sapergia (kterou jste měli možnost vidět i u nás v Čechách na tréninkovém programu, který vedla) na koni Pretty Much Eagle. Skóre 76 bodů mluví za vše. Za ní se umístila Ika Michalíková s Peppy Golden Scooter a svým výkonem šlapala Terry doslova na paty. Na třetím místě se umístila Klára Šalková s Brooks Legacy.

Diváci shlédli Quarter také v anglickém stylu, a to v disciplíně hunter under saddle.

Úplné výsledky jsou k shlédnutí na tomto linku: http://www.czqha.cz/zpravy.php?id=568.

CZQHA show je prestižní soutěží, která je jedinou příležitostí v Čechách pro majitele Quarter Horse a pro jezdce získat celosvětově uznávané body. Soutěž probíhá dle jednotných celosvětových pravidel. Soutěžící jezdí na show velmi rádi i díky účasti AQHA rozhodčích, kteří jsou neustále podrobování přísnému zkoušení a přeškolování ze strany AQHA, proto je objektivita a znalost pravidel skutečně zaručena.

Tentokrát jsme u nás uvítali Roberta C. Standishe (Severní Karolína), který rozhodoval již několik světových show a je čestným viceprezidentem AQHA. Přestože Robert již ve svém životě rozhodoval pěknou řádku soutěží, nešetřil otevřenou chválou na úroveň organizace show a vyjádřil své příjemné překvapení nad kvalitou koní a jezdeckých výkonů v Čechách. „Výslovně Vás v AQHA pochválím,“ řekl.

Nejen jeho slova, ale i spokojenost soutěžících jsou pro nás pochvalou. Děkuji všem, kteří se na hladkém průběhu akce podíleli a zároveň gratuluji všem úspěšným soutěžícím. Těšíme se na shledanou v říjnu.

Příbuzné články:

 

Prorodeo Tour 2018: Sezona zrušena

NRHA Derby - nejžhavější závody roku!

Paint Horse Show 2017

Prorodeo Tour 2018: Sezona zrušena

NRHA Derby - nejžhavější závody roku!

Paint Horse Show 2017

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.