Česká westernová naděje úspěšně reprezentovala ČR na World Youth Cup v Texasu

23. června začala v Amarillu (Texas USA) tréninková část prvního ročníku světového poháru dětských družstev – World Youth Cup, organizovaná American Quarter Horse Association. Jak již název napovídá, soutěžilo se v sedle koní plemene American Quarter Horse. Ty nejlepší naděje jednotlivých zemí se v pětičlenných týmech utkaly v tvrdé čtyřdenní soutěži (29.6. až 2.7.2006) a v konkurenci 16 zemí si Česká republika vedla velmi zdárně.

Soutěž kladla skutečně vysoké nároky na universálnost jezdců, dosvědčuje to úctyhodný seznam disciplín: showmanship at halter, reining, western pleasure, western horsemanship, hunter under saddle, hunt seat equitation, western riding, trail a cutting. V každé z nich se mohli zúčastnit až tři jezdci a body se sčítaly do celkového závěrečného hodnocení.

Mládežníci měli šanci se s koňmi seznámit až v rámci tréninku, což samozřejmě ztěžovalo situaci, ale zároveň vytvořilo rovné soutěžní podmínky pro všechny. Celkem bylo poskytnuto chovateli a majiteli více než 80 koní na velmi vysoké úrovni, mnozí z nich s úctyhodnou sportovní kariérou.

Náš tým nastoupil v tomto složení: Markéta Zezulková, Kateřina Švédová, Tereza Klausová, Pavel Orel a Václav Orlita. Oficiálními trenéry byli Ing. Klára Šalková a Karel Kubata.

V silné konkurenci obsadil tým 11. místo (po druhém dni byl dokonce na místě sedmém!) s výraznými jednotlivými úspěchy.

O největší senzaci se postaral P. Orel, když zajel skóre 74,5 a 72 bodů a získal tak stříbro v reiningu (v soutěžním poli 30 jezdců!).

Dalším unikátem bylo umístění hned dvou našich soutěžících (M. Zezulková a V. Orlita) v první desítce soutěže western riding a umístění V. Orlity na 5. místě ve w. pleasure. V rámci soutěže se také odehrálo první soutěžní vystoupení našich mladých jezdců v cuttingu vůbec (M. Zezulková a P. Orel).

Celkově v poháru zvítězil tým USA před Itálií a Velkou Británií.

Děkujeme všem za skvělou reprezentaci a trenérům a rodičům za jejich podporu.

Příbuzné články:

Související odkazy:

Prorodeo Tour 2018: Sezona zrušena

NRHA Derby - nejžhavější závody roku!

Paint Horse Show 2017

Prorodeo Tour 2018: Sezona zrušena

NRHA Derby - nejžhavější závody roku!

Paint Horse Show 2017

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.