Co se do jezdectví nevešlo - galavečer Prorodeo Tour

Z březnového Jezdectví jste se sice dozvěděli, kdo z diváků Prorodea Tour 2011 byl na galavečeru vylosován, aby získal osobní automobil, ohlédnutí za celou sezonou Prorodea Tour se však do časopisu nevešlo. Přinášíme ho tedy zde na těchto stránkách.

Volkswagen Prorodeo Tour 2011

Mít klobouk a koně, hnát stádo krav pustinou a být opravdovým kovbojem, to je sen každého malého kluka,  který si přečetl aspoň jednu ,,Májovku“ a nebo viděl v televizi western. I v dnešní moderní době si někteří muži (a nejen oni) tento nepravděpodobný sen plní. Dává jim k tomu šanci sport, který se vyvinul ze základů rančerské a honácké práce – RODEO
V České republice se rodea pořádají pod hlavičkami různých asociací již zhruba dvacet let, v roce 2006 k nim přibyl další pořádající ranch a to Halter Valley na západě Plzně, který převzal v posledních letech taktovku nad rodeovým sportem v Čechách. Během dvou let se zde odjelo šest rodeí,  která sklidila velký úspěch a to u diváků i samotných jezdců. V roce 2008 čítala haltrovská sezona již pět kol, jezdce lákaly nové disciplíny a tak jejich počet stoupal, přihlášky na třetí závodní sezonu se již počítaly na desítky a bylo jich kolem šedesáti. V následujících letech se rodeo pod hlavičkou Volkswagen Prorodeo Tour rozšířilo i na další ranche na území České republiky, podívali jsme se do našeho hlavního města, Ústí nad Labem, do Malenic,  které se nachází v krásné krajině poblíž Českých Budějovic, a také na GF Farmu do Roupova. Přihlášených jezdců pro sezonu 2010 bylo cca 130 a každé rodeo z deseti kvalifikačních kol se na aréně sešlo kolem padesáti jezdců, kteří dychtivě očekávali začátek závodní sezony i jednotlivá rodeová kola. Letošní sezona ovšem předčila všechna očekávání,  již před začátkem bylo přihlášeno na dvě stovky startujících dvojic, které v průběhu sezony doplňovali další zájemci o start v dobytkářských i rychlostních disciplínách, proto také administrativní a pořadatelské nároky rostou spolu s počtem i výkony jezdců.

PRCzA
Vzhledem ke stoupající úrovni rodea u nás bylo založení organizace pro podporu tohoto sportu již nezbytným krokem,  a  proto v zimě 2010 založil Milan Pata a tým nadšenců kolem něj občanské sdružení s názvem  ,, Pro Rodeo Czech Association“, cílem tohoto občanského sdružením je pořádat, organizovat a pozdvihnout rodeový sport u nás, velký důraz je kladen zejména na přípravu mládeže. Toto občanské sdružení si také dalo za úkol zpřístupnit rodeový sport širší veřejnosti a to hlavně pořádáním tréninků a nejrůznějších vzdělávacích programů zaměřených na westernový sport. V letošním roce to byly zejména dvě kliniky s americkým trenérem, světovým šampionem Terrym MC Cutcheonem, které se věnovaly disciplíně Barrel racing a Calf roping.
Mezi cíle PRCzA můžeme také zahrnout přípravu mládeže, velkým krokem, který se v ČR ještě neobjevil,  je zpřístupnění práce s dobytkem juniorské kategorii, která je určena dětem do patnácti let. Dříve směla mládež pracovat s dobytkem až po dosažení plnoletosti, přičemž přicházela o spoustu cenných zkušeností, které jim pak chyběly v prvních letech v kategorii dospělých.
Někteří členové se také s velikým úspěchem účastní závodů v zahraničí, zejména v sousedním Německu a Polsku.  PRCzA se také pyšní prvenstvím v pořádání rodeí s mezinárodní účastí jako byl MWECH - Mild West Evropan Championchip, který proběhl 20.-21.8 na Halter Valley. Byl to již čtvrtý ročník.



Volkswagen Prorodeo Tour 2011
Každým rokem sledujeme vývoj a pokroky jednotlivců i českých rodeových jezdců jako celku, který se stále vyvíjí a svými výkony se pomalu vyrovnává světovým měřítkům. Můžeme tedy nahlédnout i do čísel, která nám vše přiblíží. V letošním roce proběhlo 1120 startů v deseti kolech, na pěti pořádajících rančích a bylo překonáno šest z deseti stávajících rekordů pro jednotlivé disciplíny.
V rychlostní disciplíně Barrel Race se stala držitelkou rekordu i titulu Championa ČR Petra Čechová, která se specializuje na tuto disciplínu, překonala svůj vlastní dosavadní rekord z roku 2010 a to o celou vteřinu a šest setin sekundy, což jev rychlostní disciplíně opravdu ojedinělé. Jednou z hlavních disciplín je také velmi atraktivní lasařská disciplína Calf Roping, zde zůstal nepokořen dosavadní rekord Milana Paty 1,68 vteřiny. Mezi velmi oblíbené dobytkářské disciplíny patří také Team Penning, zde byl pokořen rekord z roku 2009 a to trojicí: Zdeněk Janeček+Jiří Jaroš+Bohuslav Kolář, kteří zavřeli tři telata s časem 00,33,43s.
V letošní sezoně se na našich arénách objevili také nové disciplíny, absolutní novinkou v dobytkářských disciplínách byl Ranch Cutting, mezi lasařskými se objevila týmová California Ranch Roping a na Galoway farmě jsme mohli vidět i Steer Daubing a Breakaway Roping.
Nejvyšším možným oceněním, které lze v seriálu Volkswagen Prorodeo Tour získat je titul All Around Champion, který je udělován ve třech kategoriích Man, Woman a Youth. Tento titul náleží jezdci, který ve své kategorii nasbírá nejvíce bodů získaných za umístění ve všech disciplínách, jako výhru obdrželi tito Championi trofejní přezku a sedlo z dílny sponzora seriálu Milana Nepustila, sedlo pro juniorskou kategori pochází z dílny pana Romana Mráze. V sezoně 2011 tohoto prestižního titulu dosáhla trojice: Zuzana Kunclová z ranche Zone of Devils v kategorii juniorů, mezi ženami Zuzana Dachová taktéž z ranche Zone of Devils a All Around Champion Man se stal Václav Vacík, který jezdí pod hlavičkou Galoway Farmy v Roupově.  


Ojedinělá v rodeovém světě byla také akce pro návštěvníky, která probíhala po celou závodní sezonu od počátku května až do finále 17.-18.9.2011, soutěž o osobní automobil značky Volkswagen, který věnoval hlavní sponzor seriálu  - Porsche Plzeň, každý z návštěvníků rodea mohl vhodit svou soutěžní vstupenku do slosování, které proběhlo na závěrečném Galavečeru při předávání ocenění z jednotlivých rodeových disciplín. Jako hlavní mediální partner Galavečera Prorodeo Czech Association byla přítomna televize Prima, která odvysílala skoro čtyřminutovou reportáž ve svém hlavním večerním zpravodajství.
 Seriál Volkswagen prorodeo Tour 2011 byl pro tento rok ve znamení velkého pokroku, nezbývá než doufat, že se nám bude dařit plnit naše cíle a předsevzetí ještě lépe než doposud a že se i do budoucna najde dostatek příznivců rodeového sportu, aby naše arény nezely prázdnotou.

Prorodeo Tour 2018: Sezona zrušena

NRHA Derby - nejžhavější závody roku!

Paint Horse Show 2017

Prorodeo Tour 2018: Sezona zrušena

NRHA Derby - nejžhavější závody roku!

Paint Horse Show 2017

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.