Poslední rodeo o titul mistra? Babí léto a nervy!

Poslední letošní rodeo jiskřilo přímo elektrostaticky. Jelo se o titul mistra republiky v první i druhé divizi a mezi juniory. Ještě před závody bylo téměř jisté, že v druhé divizi zvítězí Radek Holub na koni Presley Daky Joe (ranč Lancelot), a očekávalo se, že z juniorů může někdo jen těžko předběhnout rychlíka Daniela Koutníka na koni Diablo son of Mariola (ranč A & B Baudisovi). Napětí ale všichni čekali v boji o titul 1. divize.

rodeo

Radek Holub

 

Ještě před druhým letošním a zároveň závěrečným Hoslovickým rodeem vedl v celkovém součtu o 4 body Honza Veselý na Aprilovi (ranč Rejta) před úřadujícím mistrem republiky Patrikem Urbanem na jeho novém koni Silver Lucky (Sussie Ranch Mladíkov) - synovi v zimě uhynulé Sussie. A do soutěže o titul ještě mohli promluvit další dva jezdci, především Radek Holub, který v srpnu zvládl výborně rodeo v Malenicích. A že to byl nervák až do konce! Tento nový SPORT prostě má vždy co nabídnout.

Nejen babí léto a nervy, ale i kolegiálnost vévodily letošnímu poslednímu rodeu, kde šlo o všechno. Jako důkaz stačí uvést bojovnost i obětavost obou Brazilců a Radka Holuba, který je trénuje, či neuvěřitelný závěr mezi Patrikem Urbanem a Honzou Veselým - o titul šlo oběma, přesto si museli v závěrečném wrestlingu vypomáhat jako parťáci a Patrik nakonec zabodoval pár vteřin před vypršením časového limitu a přeskočil Honzu o jediný bod. V poslední jízdě dne! Ještě před druhým Honzovým pokusem to ovšem vypadalo na double Radka Holuba, který by tak jako první v historii soutěže zvítězil v divizi druhé i první zároveň. A jelikož byl letos v celkovém hodnocení druhý i na Halteru u Plzně, jeho úspěch by byl fantastický.

rodeo

Patrik Urban

 

Počasí se vyšňořilo tradičně Hoslovicky, bylo stejné jako před létem – žádné parno, žádný déšť, ale léto babí. A překvapila i nová hoslovická teleta. Opět byla rychlá, tvrdohlavá a měla díky svému divokému odchovu silný stádový pud. Nebyli to však ještě protřelí a obrovští corraloví matadoři a diváci viděli spoustu úspěšných pokusů. Telata jak má být, úspěšnost jezdců ale zvýšila i rivalita klíčového závodu. Nevypustil to nikdo!

Drama začalo už při první seniorské disciplíně. V tradičním Ranch Roopingu  nejprve zalasoval Radek Holub (čas 0:27.95) a jasně tak řekl: „Jsem tady a musí se se mnou počítat!“ Poté Vladan Soukup nádherně vystoupil ze svého PB Dual Flame i s téměř filmovým saltem a byla z toho diskvalifikace. Po něm však Patrik Urban nádherně zalasoval v čase 0:09.62 a náhle byl před Honzou Veselým o 2 body. A to ještě nikdo netušil, že tomu tak bude až do wrestlingu. Honza jel právě hned po Patrikovi, poprvé hodil špatně, znova stočil laso a ani jeho druhý pokus nebyl úspěšný. Bylo vidět, že při jeho mládí ještě přece jen pracují nervy. Šlo o hodně.

Pak Tereza Třeštíková hodila laso za hlavou a její kůň se rozhodl, že v této disciplíně dál závodit nebude. Alois Blažek mladší chytil telátko za zadek a poté uspěl Vladimír Šedivý (kůň Shock time, čas 0:52.77, ranč Larry grey) a nakonec i Brazilec Jerry De Camargo (kůň Last Jackie Bar, čas 0:54.29). 1. Patrik Urban (6 bodů), 2. Radek Holub (5 bodů), 3. Vladimír Šedivý (4 body) a 3 body bral Jerry Ducamargo.

Zato druhá seniorská disciplína, to byla doslova jízda na horské dráze. Při Cattle Penningu (oddělování) uspělo 14 jezdců. A šance favoritů se neustále měnily. První soutěžící nezahnala a té druhé přeběhlo 9 telat – diskvalifikace. První tele však zahnal už třetí jezdec Karel Eibl na koni Diablo April (ranč Gertruda Netolice), čas 0:46.18 mu ale nakonec stačil až na 8. nebodované místo. Radek Holub byl překvapivě neúspěšný, Antonín Frinta přehnal na nedobytčí polovinu corralu celé stádo, ale po něm správně oddělila Alena Zvolská (Frascati, čas 0:52.81, Ranch Kostelní Hlavno). Jakub Strnad na koni DG Boogieboy (Orange Ranch) proháněl po corralu zákeřně kličkující tele marně a následně zaútočil Vladan Soukup na PB Dual Flame a bylo z toho nakonec vítězných 0:28.30. Na jeho pád v předchozí disciplíně se rázem zapomnělo.

Vzápětí si o titul mistra republiky řekl Patrik Urban časem 0:43.15, který ovšem nakonec stačil jen na nebodované 7. místo. Jan Veselý sice oddělil v čase 1:16.50, ale ještě před ním byla úspěšná Anežka Turková (Ruda, čas 0:35.60, ranč Velká Turná) a po něm předběhla Patrika Urbana a další v pořadí i Tereza Třeštíková (AP Royal Bar, čas 0:42.64, Ranč M), Brazilec Renato Santano (kůň Pája, čas 0:30.41, ranč Nová Ves), Lenka Nárovcová (Lucky, čas 0:34.08, ranč Hell Greek) a nakonec i Jerry De Camargo v čase 0:36.11. Uspěl i Alois Blažek mladší, Vladimír Šedivý, Miroslav Kraus, Ondřej Hlaváček a Alena Zvolská, všichni však stejně jako Honza Veselý v pomalejších časech. Bodovalo tedy prvních 6 jezdců: Soukup, Santano, Nárovcová, Turková, De Camargo a Třeštíková. Necelou vteřinu za ní zaostal nebodující Patrik Urban. Vladan Soukup vyhrál v Hoslovicích tuto disciplínu stejně jako na jaře (pilně zde trénoval). Neuvěřitelné množství úspěšných pokusů ale nakonec neproházelo průběžným pořadím o seniorský prvodivizní titul.

rodeo

Jan Veselý

 

A poté nastoupili junioři. V Cattle Brandingu (oddělení telete ve dvojici a značkování) nejprve Pavlína Veselá na Aprilovi spolu s Danem Koutníkem určené tele zahnaly, to však Pavlíně uteklo. Zahnaly je i podruhé, ale Pavlína ve snaze udržet tele v ohradě z Aprila, který se vzepjal jako ve filmové májovce, ošklivě spadla a Dan opět nemohl značkovat. Na nezkušené juniorce kůň prostě poznal strach a zareagoval, za což jí bratr Honza Veselý řádně vyčinil. I druhé dvojici tele z ohrady nejprve uteklo, napodruhé však označkovala a bylo z toho vítězství v disciplíně. Čas 0:55.21, Jana Lisická (kůň Silver Lucky, Sussie Ranch Mladíkov), Andrea Čejdová (kůň Vendelín, ranč Štileček). Druhá úspěšná dvojice vyháněla z ohrady jedno ze dvou zaběhnutých telat, oddělila to správné a bylo z toho bodované druhé místo. Čas 1:26.96, Aneta Novotná na Šeborovi (ranč Krajníčko), Lenka Roučová na Gabriele (ranč Přečínské Chalupy).

Hned po první disciplíně jeli junioři i druhou – barely. Vítězný Dan Koutník by na koni Diablo son of Mariola bodoval i mezi seniory. Byl by součtem časů 0:39.81 šestý. Mezi juniory však bezkonkurenčně zvítězil. A se seniory by se mohli srovnávat i další tři junioři v pořadí. Andrea Čejdová na Vendelínovi (0:41.30), Pavlína Veselá na Aprilovi, který nepatří zrovna k nejrychlejším koním a její bratr s ním jezdí jen disciplíny dobytčí (0:44.25) a Aneta Novotná na Šeborovi (0:44.42). Příjemným překvapením byl opět mlaďoučký Lukáš Baudis na Cipískovi, který se postupně oklepává jako ostřílený matador a zpestření dne Eliška Roučová, kterou na klisně Monice v prvním kole doprovázel pěšky tatínek. Druhé kolo však již odvážně absolvovala sama.

A barely seniorské? Co říct víc než: FANTASTICKÝ SOUBOJ RYCHLÍKŮ. Rovnou prvních 5 jezdců se dostalo pod celkových 40 vteřin a dalších šest pod 42. Tradičního superrychlíka Radka Holuba však tentokrát předstihli 2 jezdci. Alois Blažek mladší zajel na svém Three World Jack (ranč Němčice) celkových 0:36.27 a Vladimír Šedivý na koni Shock Time 0:37.17. Radek Holub útočil, ale mladíci byli rychlí přímo ďábelsky. A nejen oni. Čtvrtá Jana Herzánová (Tarfy, ranč Senna) Radkovi šlapala na paty celkovým časem 0:37.60 a kdyby Tereza Třeštíková na Chico Blue Sky nepokazila první kolo, určitě by útočila na vítězství. Ve druhém kole totiž zajela druhý nejrychlejší čas 0:17.92. Součtem 0:38.01 dosáhla jen na páté místo. Šestá skončila Alena Zvolská (Frascati, součet časů 0:40.16). A vůbec nejrychlejší čas dne zajel právě vítěz barelů Lojza Blažek (0:17.58).

Po barelech přišli pořadatelé s novinkou. Na start zkrácených barelů se postavili rodiče coby koně se svými dětmi na zádech – jezdci. Absolutně nejrychlejší byl šlachovitý a subtilní tatínek s malinkou holčičkou, která se jej držela jako opička v ZOO své opičí mámy. Sympatický pár táty Pavla a dcery Káti si poté dal coby jezdci rodeoví vítězné kolo, po němž otec supěl jako statný býček v parnu ulic španělského města.

Po rodičích s dětmi se na start zase postavili junioři. V Team Penningu (oddělování telat určené barvy obojků a zahánění do ohrady) uspěla jediná trojice Novotná – Veselá – Koutník. Dan zde bohužel nemohl brát body, protože dívky jen doprovázel. Víceméně už měl nahnáno a bylo jasno o juniorském mistru a držiteli Poháru Dyka Krchova. Dan začínal závodit stejně brzy jako třeba dnes jezdí Lukáš Baudis na tvrdohlavém poníkovi Cipískovi.

Následovalo zlaté seniorské laso – Calf Ropping, jediná disciplína, kde tentokrát nad jezdci na koních dominovala vykutálená hoslovická telata. A o co víc se Radkovi Holubovi dařilo v předchozích disciplínách, o to hůř pro něj dopadlo právě zlaté laso. V prvním kole zalasoval svůj klobouk a poté podhodil a ve druhém to zkusil hned po startu a parádně vystoupil z koně. Byla to smůla, protože kdyby uspěl právě zde, mohl být mistrem. Dnes ale vůbec vystoupilo z koně nejvíc jezdců za celou sezónu. Jako první zalasoval Jakub Strnad, který ten den slavil třicátiny, chytil však tele i za nohu. Vladan Soukup zase zalasoval jalovičku za vemena, Patrikovi Urbanovi se zadrhlo laso, Honza veselý to hodil moc nakrátko (pracovaly nervy) a nakonec uspěl jen Renato Santano pokusem za 0:19.54. Bleskurychle hodil Vladimír Šedivý, ale rychlé bylo i tele a lasem proběhlo jako když boxer skáče přes švihadlo. Stejně jako první kolo Calf Roopingu dopadlo i druhé, kde pro změnu nezalasoval nikdo.

Na řadě byly juniorské tyčky – pole bending, kde potvrdil své ambice juniorského mistra Dan Koutník součtem časů 0:49.01. Druhá Aneta Novotná zajela na Šeborovi za 0:54.44 a pod minutu se dostali ještě dva jezdci, třetí Lenka Roučová a čtvrtá Andrea Čejdová.  

A nastala hodina H. Seniorský Steer Wrestling, kde šlo o všechno! A tele nakonec složili 4 jezdci. V prvním kole Patrik Urban skočil, tele se mu však prosmýklo a on mu musel pokleknout. Krásně však položil Radek Holub v čase 1:09.82 a v tu chvíli byl seniorským mistrem. Škoda právě neúspěšného zlatého lasa, mohlo totiž už být téměř jasno. Hned po něm složil tele i Mirek Kamikaze Kraus za 1:12.40. Jeho odvážné skoky, za které si vysloužil přezdívku kamikaze, se nakonec vyplatily. Patrikovi Urbanovi tele ve druhém kole lehlo a upadlo. Nereagovalo očima a tak se jej Patrik nesnažil postavit. Dostal náhradní pokus. Stejně jako Honza Veselý, kterému tele chybou technické čety uteklo z corralu. Na druhý pokus však Honza tele složil v čase 0:48.08 a v tu chvíli byl mistrem republiky on. Nervák jak má být, ale to je prostě rodeo! Mirku Krausovi pak udělalo tele ošklivý obrat, kličkovalo jako odsouzenec na smrt. A následoval poslední pokus dne, náhradní Steer Wrestling Patrika Urbana. Ve chvíli, kdy jeho parťák Honza upadl i s koněm, to s Patrikem vypadalo špatně, ale Honza svého koníka rychle postavil a naskočil a hned vzápětí Patrik zaútočil. Z koně seskočil snad v posledních možných vteřinách a byl úspěšný! Tele povalil v čase 1:05.56, ve wrestlingu skončil za Honzou druhý a díky 5 bodům jej tak o jediný bod porazil v boji o mistra země! Patrik Urban obhájil jako první v historii sportu jménem rodeo titul mistra republiky. A českou vlajku bude vozit při slavnostních nástupech další rok.

Radka Holuba mohlo utěšit, že se v Hoslovicích stal All Around Championem a získal titul v druhé divizi – Pohár WI – CZ. Domů si navíc za hoslovické vítězství odvezl statného býčka. Nejsmutnější však byl Jan Veselý. O titul přišel v posledních vteřinách letošního posledního rodea. Pohár Dyka Krchova získal juniorský rychlík Daniel Koutník.  



Krátce jsme vyzpovídali všechny 3 šampiony:

Radek Holub

rodeo

Radek Holub



Radku, jak je možné, že jsi dnes vlastně mohl zvítězit i v první divizi, když jsi před letošní sezónou propadl do druhé?

Protože jsem byl na závody první divize pozván. Pak je možné vyhrát nejen dílčí závody, ale i celkově. Papírově jsem tedy letos vlastně jel jen druhou divizi, ale fakticky obě zároveň.


Ty jsi loni nejezdil první divizi a proto jsi propadl do druhé?

Ano, protože jsem loni jezdil jen Halter Valley. Tam se to jezdí tak, že je konkurence dobrá, trénuje se tam, jezdí se tam na velký úrovni a je to vlastně taková dobrá motivace. Člověk chce být lepší a lepší.


Letos jsi vyhrál druhou divizi, mohl jsi i v první, nebýt dvou úspěšných pokusů Honzy a Patrika ve wrestlingu a příští rok tedy budeš jezdit zase první divizi?

Budu jezdit první, ale záleží na tom, jestli se to zase nebude krejt s Plzní. Slyšel jsem, že se pokusí udělat závody tak, aby se nekryly, ale bude to problém, protože u toho Paťáka se letos jelo 10 závodů a příští rok se jich má jet 15. A začalo mě lákat jezdit do Německa a kluci už letos jeli rodeo i v Itálii. Tam se to hrne hrozně dopředu a kdo bude chtít bejt dobrej a bude chtít něco vybojovat, bude prostě muset jít tam! Jsou lidi, kteří si řeknou: „Nemám na to, nepůjdu tam, je to hrozně drahý...“ Ale kdo chce něco dokázat, musí vyrazit do světa.


Takže titul o mistra republiky a závody u Plzně si vlastně konkurují?

Nemyslím, že jde o konkurenci, Paťák to hlavně i jezdí, ale myslím si, že prostě chce udělat co nejkvalitnější a nejatraktivnější závody. Já mu prostě věřím, že to tak je, že si prostě jezdí, co ho baví a nesnaží se nikomu konkurovat. Je to prostě spíš o těch jezdcích. Když chceš něco dokázat, chceš se dostat dál, prostě musíš jít dál. Lidi se tomu v Plzni prostě extrémně věnujou, je nás třeba 6, co děláme lajny, časy 7.08, lasa 3.40. Je to prostě o jezdcích.


Takže říkáš, že to vlastně ani není o těch titulech, ale o ježdění a tečka?

Je to prostě o tom sportu, aby šel dál. Tady mě to taky láká, navíc jde o sedlo. Letos jsem to tu ale prohrál, asi 7 bodů. Ale tady mám celkových 22 bodů ze dvou účastí. Zatímco v Plzni mám jako letos druhý 123 bodů a Vláďa 130. Ale nejezdím to kvůli vítězství, mě ten sport prostě baví a jsem typ člověka, který rád soutěží.


Radku, gratuluju, hodně úspěchů a nepolev, zní to dobře.

Díky moc.


Dan Koutník

rodeo

Dan Koutník



Dane, jak dlouho jezdíš?

Asi 8 let, mně je teď 15 a jezdím od nějakých sedmi, osmi let.


Takže jsi začínal zhruba tak brzy jako Lukáš Baudis. Vyhrál jsi už něco, nebo je to tvůj první úspěch?

Letos je to můj první úspěch, loni jsem byl třetí.


Jak dlouho máš svého koně?

To není můj kůň, je ze stáje A & B Baudisovi a jezdím na něm jen tuto sezónu. A zvykli jsme si na sebe. Předtím jsem jezdil na klisně pana Urbana, která však v zimě bohužel uhynula.


Ty jsi tedy z jakého ranče a kolik vás tam je?

Já jsem z ranče A&B Baudisovi  a jsme tam dva – já a Lukáš.


Takže vlastně mladé naděje sportu. Jezdíš ještě něco jiného než rodeo?

Ne, dřív jsem jezdil Anglii, ale teď jezdím jen rodeo.


Dane, díky za rozhovor.

Nemáte za co.


Patrik Urban

rodeo

Patrik Urban

 

Patriku, ty jsi letos vyhrál na novém koni, jak je to možné? Něco jsem zaslechl, že jsi mu prý ze začátku nevěřil a důvěru mu naopak dala tvoje přítelkyně?

Ta v tom koni viděla ten potenciál. Já jsem taky doufal, ale vím, jaké to je, začínat novou sezonu na nezajetém koni a jaká je konkurence. Nevěřil jsem, že je v něm tolik. Je prostě ještě hodně mladej a nezkušenej.


Takže jsi ho prostě během závodů zajel!

Jasně, je to o tom, objeli jsme všechny závody a vyzkoušeli si konkurenci a hlavně každý týden o prázdninách trénink tady v Hoslovicích s dobytekem a to je prostě k nezaplacení.


Skutečně jsi koně daroval své přítelkyni hned jak závody skončily?

No jasně! Je její!


Wrestling byl docela maso, Honza spadl i s koněm a v tu chvíli to vypadalo, že už nesložíš nic...

Viděl jsem, že Honza už nemůže, tak jsem si to chtěl zkusit sám, pak jsem ale viděl, že Honza vstává,  počkal jsem si na něj a dopadlo to, jak to dopadlo.


O bod, že jo...

O bod s Honzíkem a hlavně jsem vlastně třikrát skákal, takže jsem pokaždé skočil a naštěstí nakonec třetí tele i položil.


Čekáš, že tě Honza příští rok pěkně prožene?

Já si myslím, že Honzík na to má, jediná jeho nevýhoda je, že je mladej kluk a řeší to hodně psychicky. Kůň mu šel dobře, ale Honza byl hodně nervózní a bylo to prostě znát.


No, ale fanynek tu měl - křičely jak divé.

Asi si tady za ty prázdniny, kdy tu trénoval, vytvořil FAN CLUB, to ke sportu a mládí patří.


Patriku, díky za rozhovor a ještě jednou gratuluju.

Díky.

Napsal: Petr Pojar

Prorodeo Tour 2018: Sezona zrušena

NRHA Derby - nejžhavější závody roku!

Paint Horse Show 2017

Prorodeo Tour 2018: Sezona zrušena

NRHA Derby - nejžhavější závody roku!

Paint Horse Show 2017

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.