První kurz v ČR s Terry Lee Sapergia a Randym Haidebrecht

Ve dnech 10. - 12. 3. 2006 měli všichni příznivci reiningu speciální příležitost přijet se podívat na historicky první kurz v ČR s tímto úspěšným kanadským manželským párem.

Terry Lee je nejstarší dcera Verna Sapergii a může si připsat i podíly z kanadských úspěchů svých sourozenců Codyho a Shawny. Společně s manželem Randym a starší dcerou Sage v Kanadě dosáhli mnoha titulů a jezdeckých i chovatelských úspěchů, včetně účasti v kanadském národním reiningovém týmu. Na doporučení Verna se přestěhovali před pár měsíci do Evropy a působí nyní na rakouském ranči Louisenau nedaleko Vídně. Zaměřují se především na chov plemene QH, ustájení, výcvik jezdců se svými koňmi a nabízí také trénink na zkušených školních koních.

Terry Lee i Sage jsme již mohli vidět na podzim i na závodech v ČR. Přijeli předvést své koně na NRHA závody Slide and Smile na Nové Americe u Jaroměře. České prostředí zhodnotili jako velice přátelské a domácké a i v letošní sezóně opět rádi přijedou.

V ČR je nejvíce překvapila úroveň některých jezdců a koní, se kterými se setkali, která se blíží a možná je i lepší, než v Kanadě.

Dvou a půl denní kurz proběhl v krásném novém areálu rodiny Jirákových ve Štěnovickém Borku na Plzeňsku. Trénovat přijelo 8 jezdců a na tribunách se sešlo bezmála 50 diváků. Ustájení bylo zajištěno v mobilních boxech, obědy v rančovní klubovně a ubytovaní v hotelích okolních vesnic nebo přímo v Plzni.

Jezdci byli rozděleni do dvou skupin po čtyřech. Obě skupiny jezdily zároveň na samostatném kruhu, což ve velké hale přímo v jezdeckém areálu nebyl žádný problém. Trenérku Terry Lee doprovázel s mikrofonem profesionální překladatel Denis Klein a Randyho zase Kristýna Šturmová.

Mezi jezdci jsme mohli pozorovat pokroky začínajících reinerů s koňmi z českých chovů, ale i velice zkušených jezdců se svými quartery z Ameriky. Každý večer po skončení kurzu měli všichni účastníci příležitost konzultovat v místní klubovně teoretické otázky stran výcviku přímo s trenéry, s pomocí ochotných překladatelů.

Nejčastější chyba, se kterou se Terry a Randy u svých evropských žáků setkávají, je přehnaný tlak a spěch na koně. Proto je potřeba předvést, jak se svými koňmi správně pracovat, jezdce usměrnit a zpomalit. Podle trenérů je potřeba si uvědomit, že kůň je zvíře a ne stroj a je potřeba využívat jeho schopnosti a ne ho tlačit do nepohodlných pozic. Celá akce byla velice úspěšná, a to nejen díky špičkovým trenérům, ale také díky kvalitnímu areálu, profesionálním překladatelům a organizátorovi celé akce Tomovi Peškovi.

Další kurz proběhne ve stejném areálu v termínu 25. - 26. 3. a tentokrát jej pořádá firma Jirak Quarter Horses. Třetí kurz v řadě se koná v areálu Lovecké chaty v Horce u Olomouce ve dnech 22. - 23. 4. 2006.

Prorodeo Tour 2018: Sezona zrušena

NRHA Derby - nejžhavější závody roku!

Paint Horse Show 2017

Prorodeo Tour 2018: Sezona zrušena

NRHA Derby - nejžhavější závody roku!

Paint Horse Show 2017

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.