U Bolka Polívky na zkušené

Jezdecký areál v Olšanech u Vyškova překvapí mnohé, kdo se na tato místa vydají. Farma Bolka Polívky se totiž během několika let rozrostla ve velmi rozsáhlý areál, se zázemím pro koně, jezdce i návštěvníky ranče. Vedle hotelu a restaurace tu najdete prostorné stáje pro 30 koní, velké výběhy a především – krytou kruhovku a halu o rozměrech 25 x 50 m. A právě tato hala hostila na jaře hned několik akcí pořádaných WRC JUJU Brno – westernové kurzy a seminář přirozené komunikace.


"Westhern"

Mrazivé počasí neodradilo účastníky prvního z březnových kurzů - westernové ježdění s Esther Weberovou absolvovalo během tří dnů 14 koní a jezdců.

Pátek patřil začínajícím jezdcům a koním a byl zaměřen na úplné základy jízdy na koni. Esther zde řešila i otázky přístupu ke koni, jeho respekt a ovladatelnost. Vedle koní amerických plemen měla na kolbišti koně plnokrevné a dokonce chladnokrevníka. V další skupině se učili mladí koně - ročci, dvouletce i tříletí - základům práce na lonži a na ruce.

Na víkendový kurz nastoupily čtyři dvojice pokročilejších jezdců. Věnovali se práci s koněm ze sedla, prostupnosti, výcviku na kavaletách pro trail, ale také cvalovým přeskokům a dalším reiningovým prvkům. Mezi jezdci nechyběli známí účastníci westernových soutěží, jako například Eda Ziebiker, který dorazil z Pelhřimovska nebo Zuzana Michalíková, která jezdí western na Slovensku. Kurzu přihlíželo na dvacet diváků, kteří přijeli do Olšan až ze severu Čech i Moravy.

Sám Valašský král Bolek se na kurz přišel podívat a navzdory zimě strávil s účastníky celé odpoledne. Večerní povídání v útulné restauraci dodalo celé akci příjemnou přátelskou atmosféru.


"Bláhování"

Během několika let si známý horseman Honza Bláha vypracoval svůj osobní styl přístupu ke koni. Zatímco ještě donedávna se o přirozené komunikaci mezi koňáky hovořilo jako o "parelování", dnes se často setkáváme s termínem "bláhování".

Honzova filosofie si našla své věrné posluchače a tak není divu, že na konci března zavítalo do Olšan přes padesát diváků a 8 jezdců. Seminář nazvaný "Základní gymnastika pro sport" v sobě ukrýval cviky vedoucí k základní prostupnosti a ohebnosti koně. Vertikální ohnutí, dovnitř záď, dovnitř plec, obraty a další prvky řešili jezdci jak ze sedla, tak ze země. Kurz byl určen pro pokročilejší žáky, kteří už mají za sebou základní semináře přirozené komunikace. V útulné olšanské hale se "bláhovalo" po celý víkend, navzdory dešti a větru, který se proháněl po okolí.


"Halterování"

V květnu proběhla v Olšanském areálu další akce - nový typ kurzu s Esther Weberovou, zaměřený na halter. Účastníci se zde učili předvést koně na ohlávce, s korektním postojem i chody. Zkušenosti z práce na ruce využijí již při první letošní Quarter Horse Show nebo při podzimní Paint Horse Show koncem září. Na těchto chovatelských přehlídkách jsou koně mj. předváděni právě na ohlávce, náležitě upravení a v dokonalé fyzické kondici.

I o tom, jako koně správně krmit a udržovat v čistotě byl kurz na farmě Bolka Polívky, kterého se účastnilo několik koní ve věku 1 - 3 roky. Majitelé koní se zde naučili nejen koně dobře předvést na ruce a na lonži, ale také pěkně upravit jeho hřívu a srst.

Další z podobných akcí pro mladé koně proběhne 8. - 9.7. Zaměřena bude také na obsedání koní a lonžování. Pro změnu se uskuteční v Hostěrádkách- Rešově u Brna (více na www.juju.cz).

Prorodeo Tour 2018: Sezona zrušena

NRHA Derby - nejžhavější závody roku!

Paint Horse Show 2017

Prorodeo Tour 2018: Sezona zrušena

NRHA Derby - nejžhavější závody roku!

Paint Horse Show 2017

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.