Westernové ježdění - Pole Bending (2)

V dalším díle seriálu o westernovém ježdění si povíme něco málo k výběru koně, vhodného pro rychlostní disciplínu pole bending.

Pokud uvažujeme o výběru koně pro rychlostní disciplíny, zcela přirozeně nebude špatný výběr kůň plnokrevný. Koně předurčení k rychlosti mají určitý potenciál, který mohou v soutěži na čas využít, dokáží se ztotožnit s úkolem projet trasu co nejrychleji a vložit do soutěže srdce. Rychlost však není jediný předpoklad úspěchu a zejména v disciplíně pole bending velmi záleží na tom, zda je kůň ovladatelný a jistý na nohách v obratech a dokáže nejen natáhnout cvalový skok na rovných liniích, ale také patřičně zkrátit na slalomu.
Foto: Tereza Petlachová
Kůň musí být nejen rychlý, ale i ovladatelný
Mimo anglických plnokrevníků a amerických plemen (v této soutěži často s podílem plnokrevníka) vidíme v pole bending běžně arabské koně, kteří mají výhodu kratšího rámce pro práci mezi tyčemi. Prakticky vzato kůň postavy araba má ideální rozměry pro rychlé pohyby mezi tyčemi. Navíc orientální koně nemusíme dlouho přesvědčovat, aby s chutí předvedli rychlý pohyb. Pro dobré projetí trati je potřeba, aby kůň akceptoval žádost o zrychlení, ale též musí dobře reagovat na žádost o zpomalení nebo obrat.
Obrat kolem poslední tyče
Pokud vídáme v této soutěži menší koně, než jsou arabi (různé typy pony), musejí tito drobní koníci absolvovat více cvalových skoků na jednotlivých obloučcích a přitom se vejít do stejného rozměru, jako větší kůň, na kterého je ideální trasa stavěná. Naproti tomu velcí koně mívají problém se mezi tyče v rychlosti vejít. Pokud takový kůň nemá předem jasno, co se po něm bude na trati očekávat, většinou volí přechod do klusu.
Malý kůň na trati pole bending
Přestože rychlostní disciplíny vypadají jednoduše a bývají zpestřením programu kdejakého přátelského klání, není dobré ani férové ke koni přípravu podceňovat. I když se nechystáme zrovna vyhrávat a jedeme jen pro pobavení, měli bychom koně na jeho úkol připravit. Nemusíme si ani stavět trať z tyčí, postačí kužely nebo jiné značky. Pro přípravu na disciplínu pole bending je možné například projíždění kruhů po ideální trase mezi dvěma kužely po trase tvaru číslice 8. Toto cvičení dá koni jistotu velikosti oblouku a usnadní vymezení optimálního prostoru pro přeskok.
Příklad nácviku pohybu mezi kužely

Prorodeo Tour 2018: Sezona zrušena

NRHA Derby - nejžhavější závody roku!

Paint Horse Show 2017

Prorodeo Tour 2018: Sezona zrušena

NRHA Derby - nejžhavější závody roku!

Paint Horse Show 2017

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.