12. mezinárodní výstava Koně v akci na téma Království tradic

(Publikováno 3. 8.) Mezinárodní výstava Koně v akci začne na Dostihovém závodišti v Pardubicích v pátek 3. září a  potrvá tři dny až do neděle 5. září. V pořadí 12. ročník má podtitul Království tradic – a ten hodně napovídá o programu výstavy. Záměrem výstavy je představení současného chovu koní v České republice a všech s ním souvisejících aktivit, s připomenutím jeho tradičních základů.

Koně v akci

Výstava má současně poukázat na neopominutelný faktor víry ve zmíněných aktivitách - víry nejen ve smyslu náboženském, ale rovněž víry ve smysluplnost tohoto konání.
K ústřednímu tématu se bude především vztahovat reprezentativní přehlídka plemen koní chovaných v České republice, Jízda králů ze Skoronic nebo Návrat velkých mistrů prezentující vítěze tradičních událostí - Velké pardubické a Zlaté podkovy. Na závodišti se sejdou žijící jezdci, kteří vyhráli Velkou pardubickou. A divákům se předvedou i čtyři koňští vítězové slavného dostihu – Vronsky, Peruán, Decent Fellow a Maskul.
Vztah tradice a víry připomene vůbec první žehnání všem koním a jejich chovatelům z Čech, Moravy a Slezska arcibiskupem pražským a primasem českým Dominikem Dukou, které se uskuteční v neděli 5. září.
Nový zvon  pro 120. ročník Velké pardubické vysvětí biskup Královéhradecké diecéze Josef Kajnek. Tento bod bude součástí sobotního programu výstavy.

Šampionáty, soutěže - a něco navíc
Pardubice zažijí Národní šampionáty klisen vybraných plemen (norik, slezský norik, hafling), Národní šampionát plemene shetlandský pony, Šampionát klisen českomoravského belgického koně a zkoušky výkonnosti  velšských pony a kobů.
V sobotu 4. září bude vyhlášen výsledek ankety Nejkrásnější kůň České republiky 2010 o Cenu AFI Palace Pardubice.
O titul nejsilnějšího koně se utkají chladnokrevníci v celostátní soutěže v těžkém tahu.
Připravena pro ně je i soutěž v ovladatelnosti s kládou a samozřejmě nedělní soutěže v orbě (O ruchadlo bratranců Veverkových s klasickým pluhem a Cena společnosti Profi Press s otočným pluhem)
V doprovodném programu uvidí návštěvníci western (ve všech podobách), aktivně jezdit bude Pony express, skokové koně česká Malá cena Pardubic i finále Ligy zemědělských škol o pohár ministra školství a spřežení absolvují vozatajské soutěže.
Ani při letošním ročníku výstavy Koně v akci nebudou scházet zahraniční hosté. Návštěvníci se mohou těšit na vystoupení donských kozáků v podání ruské skupiny Kentaur nebo na hřebce irského coba LORD KAYNE of the Owlish Fortress s jezdkyní Annie Schouten z Belgie, kteří předvedou drezurní kur na irskou hudbu. Další mezinárodní účast je v jednání.
Speciální doprovodný program tvoří výstava fotografií ze sbírky Miloslava Nehyby k výročí Velké pardubické. Vystaveny budou i záběry Dalibora Gregora z parforsních honů.
Páteční program bude už tradičně zaměřen na děti a mládež. V úvodní den výstavy se uskuteční i slavnostní vyhlášení výsledků 2. ročníku dětské výtvarné soutěže „Namaluj si koně.“ Obrázky budou vystaveny po celou akci.
Součásti programu je 6. Krajská výstava ovcí a koz a IV. ročník potravinářské soutěže „Mls Pardubického kraje“ 2010.

Nejkrásnější kůň České republiky 2010
Novinkou 12. ročníku mezinárodní výstavy Koně v akci je anketa o Nejkrásnějšího koně České republiky o Cenu AFI Palace Pardubice. Soutěží v ní kandidáti dvanácti nejvíce zastoupených, tradičních a populárních plemen, jejichž plemenné knihy jsou vedeny v České republice. Své reprezentanty nominovaly jednotlivé chovatelské organizace a v prvním ročníku soutěže se utká deset hřebců a dvě klisny. Hlasuje se prostřednictvím SMS a webů Jezdectví, Equichannel a Dostihového závodiště Pardubice. Výtěžek z hlasování prostřednictvím textových zpráv podpoří projekt Koňské záchranky.
Vítěz ankety a další tři nejlépe umístění koně budou slavnostně vyhlášeni v rámci výstavy v sobotu 4. září.

Pořadatelé výstavy
Hlavními pořadateli výstavy jsou Dostihový spolek, a. s. Pardubice a Asociace svazů chovatelů koní ČR, zaštiťující rozhodující chovatelské organizace v České republice. Nad akcí převzali záštitu ministr zemědělství ČR, hejtman Pardubického kraje a primátor Města Pardubice.
Hlavním odborným mediálním partnerem výstavy bude opět společnost Profi Press, vydavatel týdeníků Zemědělec (Česká republika) a Rolnické noviny (Slovenská republika) a 14 odborných časopisů (Náš chov, Farmář, Veterinářství a dalších).


12. mezinárodní výstava Koně v akci
Informace pro návštěvníky

Ceny vstupenek
Pátek 3. září 2010 - Svátek koní a dětí:
•    předškolní děti, základní školy a tělesně postižení – zdarma
•    střední školy a učiliště - 20,- Kč za osobu (skupiny nad 10 lidí)
•    celodenní vstupenka - 90,- Kč
•    celodenní vstupenka zlevněná (pro důchodce) - 50,- Kč

Sobota 4. září a neděle 5. září 2010:
•    celodenní vstupenka 90,- Kč
•    celodenní vstupenka zlevněná (pro děti od 10ti let, důchodce, studenty, tělesně postižené) - 50,- Kč

Katalog výstavy s přílohou rodokmenů koní a se slosovatelným kuponem o věcné ceny - 70,- Kč

Časový program
Areál závodiště bude denně otevřen pro veřejnost od 9.00 do 18.00 hodin. Program denně začíná v 10.00 a končí v 17.30 hodin.
Slavnostní zahájení začne v sobotu v 10.30 hodin.
Zahajovací průvod všech zúčastněných koní se uskuteční v pátek v 10.00 hodin, sobotu se bude konat po slavnostním zahájení od 11.00 a v neděli ve 14.00 hodin.


Svěcení zvonu pro Velkou pardubickou a návrat velkých mistrů
12. ročník mezinárodní výstavy Koně v akci, která se na Dostihovém závodišti v Pardubicích bude konat od 3. do 5. září, nesel podtitul „Království tradic“. Připomene nejen tradiční plemena, tradiční hřebčíny, ale také tradiční události. Významné místo v programu budou mít Velká pardubická a Zlatá podkova.

Ústředním bodem sobotního programu bude vysvěcení nového zvonu pro Velkou pardubickou. Jedná se o výrobek renomované zvonařské díly Tomášková – Dytrychová z Brodku u Přerova. Váží 38 kilogramů a jeho repliku v menší velikosti bude možné si zakoupit při letošní výstavě.

 

Zvon bude umístěn v nové zvoničce v cílové rovině pardubického závodiště. Poprvé se rozezní při letošním 120. ročníku slavného překážkového dostihu. Bude se jednat o návrat k tradici, která Velkou pardubickou a její doběh provázela v minulosti.
Zvon vysvětí biskup Královéhradecké diecéze Josef Kajnek, který ve své promluvě připomene nejen světce v sedlech, patrony koní a jejich chovatele, ale také vzpomene ty, museli své sportovní kariéry ukončit po těžkých úrazech. Čtyřnásobný vítěz Velké pardubické, německý žokej Peter Gehm, je upoután na invalidním vozíku, mnohonásobný český šampion ve všestrannosti Jiří Cipra se zranil tak vážně, že dýchá jen díky přístroji pro umělou plicní ventilaci.

Svěcení zvonu se z rodinných důvodů nemohou zúčastnit zástupci potomci hraběte Oktaviána Josefa Kinského, který v roce 1874 stál u zrodu Velké pardubické. Sami však zvon ještě dodatečně pokřtí o dva týdny později, kdy navštíví pardubické závodiště v rámci rodinného setkání rodu Kinských.
Slavnostnímu aktu bude přítomna i čekoslovenská a česká skokanská elita druhé poloviny 20. a začátku 21. století. Svěcení zvonu by se měli zúčastnit jezdci, kteří dohromady posbírali 23 vítězství ve Velké pardubické. K vidění budou koně, jež mají celkem sedm triumfů ve slavném překážkové dostihu. A k tomu koně ověnčeni sedmi výhrami ve Zlaté podkově v jezdecké všestrannosti a žena, která finále tohoto seriálu vyhrála šestkrát. K vidění tak bude to, co dosud nebylo.

Divákům se představí čtyři vítězní koně z Velké pardubické – Vronsky (1997), Peruán (1998 – 2000), Maskul (2002 a 2005) a Decent Fellow (2006). A pozváni byli i všichni čeští žijící jezdci, kteří se zapsali mezi vítěze slavného překážkového dostihu. Zúčastní se nejen svěcení zvonu, ale následně budou rozdávat podpisy při autogramiádě. Scházet budou nejspíše pouze ti, kteří mají ve stejný den jezdecké či trenérské závazky při dostizích na jiných závodištích nebo nebo další pracovní povinnosti. Chybět tedy budou Libor Štencl, Karel Zajko, Zdeněk Matysík, Josef Bartoš, Dušan Andrés a nejspíše i rekordman v počtu vítězství Josef Váňa starší.

Kdo z vítězů Velké pardubické by měl v sobotu 4. září přijet na závodiště:
- Ludvík Raimond (vítěz VP 1954 – Unkas)
- Josef Vavroušek (1956 – Letec)
- František Vítek (1963 – Koran, 1965 – Mocná)
- Václav Chaloupka (1969, 1971, 1972 – Korok, 1977 – Václav)
- Karel Benš (1974 a 1975 – Mor)
- František Zobal (1976 – Limit)
- Jiří Kasal (1978 – Lancaster)
- Jiří Chaloupka (1979 – Legenda)
- Vlastimil Knápek (1980 – Simon)
- Pavel Liebich (1981, 1982, 1983 – Sagar)
- Petr Vozáb (1985 – Festival)
- Jaroslav Brečka (1992 – Quirinus)

Tradiční českou sportovní soutěží je vedle Velké pardubické rovněž Zlatá podkova, seriál závodů zaměřený už 45 let na nejtěžší olympijskou jezdeckou disciplínu – všestrannost. Na pardubickém závodišti, kde má military také své pevné místo, se představí i nejlepší aktéři této soutěže.

Divákům se představí ryzka Tiksi, šampionka finále 2009, ozdobená navíc titulem Zlatý kůň Zlaté podkovy. Na dráze se objeví i koně, s nimiž sbírá úspěchy Radka Dvořáková. K vidění budou ryzák Damon 2, další ryzák Oster a ryzka Beatrice. A scházet nebude sama „královna“ české všestrannosti – trojnásobná mistryně republiky a šestinásobná vítězka Zlaté podkovy Radka Dvořáková.

 

Arcibiskup Duka bude žehnat koním a jejich chovatelům
Na Dostihovém závodišti v Pardubicích se 3. až 5. září uskuteční mezinárodní výstava Koně v akci. Hlavním cílem dvanmáctého ročníku je představení současného chovu koní v České republice a všech s ním souvisejících aktivit, s připomenutím jeho tradičních základů. Výstava má současně poukázat na neopominutelný faktor víry ve zmíněných aktivitách - víry nejen ve smyslu náboženském, ale rovněž víry ve smysluplnost tohoto konání. A k tomu se vážou dva významné body letošního programu.

V neděli 5. září odpoledne arcibiskup pražský a primas český Mons. ThLic. Dominik Duka OP požehná koním a jejich chovatelům nejen z Čech, Moravy a Slezska, ale také z hostujícího Slovenska a Itálie.

„Sdílím obdiv k překrásnému Božímu stvoření, kterým kůň bezesporu je. Jsem proto potěšen, že i jako arcibiskup mohu přicházet do kontaktu s těmito ušlechtilými zvířaty,“ řekl arcibiskup Dominik Duka.

Žehnání koním je už sedm let součástí Svatováclavských slavností v Hradci Králové, kde právě Dominik Duka ještě loni působil. Svatováclavské jízdy se konají rovněž zásluhou Dobrovolného sdružení chovatelů a přátel koní Klatovska a Domažlicka, zatímco Jízda sv. Linharta se odehrála už 5. června v Uhlišti na Šumavě a žehnání koním 17. července v Čečovicích na Domažlicku. V moravském Lanžhotě se koním žehná 26. prosince na sv. Štěpána.

Dominik Duka však nebude prvním duchovním, který se letošní výstavy Koně v akci zúčastní. O den dříve v sobotu 4. září vysvětí nový zvon pro Velkou pardubickou biskup Josef Kajnek z Královéhradecké diecéze.

Soubory ke stažení

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.