Aktuální problémy chovu a šlechtění koní opětovně na Mendelově univerzitě v Brně

Koním patřila jediná konference, která se na našem území pořádá již 12 let. Konference určená jak pro odborníky i pro laickou veřejnost přinesla témata týkající se vývoje koní u nás, legislativy, kontroly dodržování legislativy a organizace chovu koní. Aktuální dění z hřebčínů a hřebčinců, z chovu  plnokrevných, teplokrevných i chladnokrevných koní a informace o endokrinopatii zaujala početnou řadu diváků.

Po úvodním slovu prof. Ing. L. Máchala, DrSc. již posluchače zaujal Ing. J. Vinčálek s postoji končetin u koní. Jeho profesionální znalosti problematiky podkování, které vycházejí ze základního pilíře a to znalostí postojů končetin ocenil nejeden jezdec a chovatel.

Z MZe ČR shrnula současný stav koní a současnou organizační strukturu Ing. Z. Procházková. Co těší všechny koňomilce, stavy koní stále pomalu stoupají. V současnosti se pohybují na čísle přes 87 000 ks. Stávající tendence dovozu koní přetrvává nad vlastní chovatelskou produkcí. Nejpočetnějším plemene na našem území je původní český teplokrevník, avšak tato skupina koní není nejpočetnějším koňstvem na našem území. Stále zde máme velmi početnou skupinu koní bez původu – tedy z chovatelského hlediska skupina koní chovatelsky neatraktivní. Tato informace vyvolala bohatou diskuzi jak situaci řešit. Od návrhu sankcí až po konstatování, že chovatelská sdružení by měla zatraktivnit  svou činnost, ať již propagací či managementem.

Českou plemenářskou inspekci zastupovala její ředitelka Ing. Z. Majzlíková. Seznámila s kontrolami, které se u koní provádějí na základě platné legislativy. Přehledně představila nejčastější chyb při držení koní.

Aktuální dění v zemských hřebčincích shrnula Ing. Hana Štěrbová, Ph.D. ze ZH Písek. Informoval o převodu hřebčinců na státní příspěvkové organizace. Připomněla historii ZH Písek a seznámila se současnou situací. Poukázala na novodobou spolupráci mezi státními hřebčinci a hřebčínem.

Ing. J. Machek představil Národní hřebčín Kladruby nad Labem jako kulturní dědictví proudem času. Zdařilá videoprezentace přiblížila zásadní dění v hřebčinci po dobu renovace a určitě přiláká do Kladrub nejednoho návštěvníka.

Současnou situací chovu koní na Slovensku shrnul prof. Ing. M. Haló. Tak přítomní mohli porovnat vývoj koní v historicky přátelských zemích.

Chladnokrevné koně u nás představil přítomným Doc. Ing. M. Maršálek CSs., který připomněl historii chovu současných plemen  na našem území a zhodnotil vývoj za posledních 20 let.

Ani na plemeno, které je chováno pro „rychlost, která zabíjí“ se nezapomnělo. Dražby a  informace o chovu anglického plnokrevníka v Evropě přednesl Ing. T. Janda. Konstatoval, že na chov a dražby A1/1 měla velký vliv ekonomická krize. Trend posledních 2-3 let je však potěšující a znovu dochází k růstu cen hlavně v segmentu nejdražších plnokrevníků.

Co je to endokrinopatie, a která forma je nejčastější u koní prozradila MVDr. Z. Drábková z VFU Brno. Zaujaly informace o Cushingově syndromu i o metabolickém syndromu - obezitě koní, která se často vyskytuje v současné populaci koní.

Žluťáky a jejich historii do Brna přivezla Ing. L. Gotthardová, Csc. Oktavián Kinský by se jistě dmul pýchou, kdyby zjistil, že jeho chovatelský počin přežil a rozkvétá i v tomto století.

Na příspěvek Doc. Ing. I. Jiskrové Ph.D. a V. Bouškové sice už z časových důvodů nevyšlo, ale ve sborníku referátů jsou informace o situaci v chovu českého teplokrevníka podrobně.

Je třeba pochválit organizační tým včele s Ing. Ivou Jiskrovou a Ing. Evou Sobotkovou, za mnohaletou profesionální práci při organizaci této jedinečné akce.

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.