BLACK BEAUTY – kniha, která měla dopad na životy koní

K široké veřejnosti, se kniha od autorky Anny Sewell dostala na podzim roku 1877. Příběh je napsán z pohledu koně. Ten je pojat jako chápavý hrdina, který vnímá bezcitnost okolních lidí a dokáže ocenit dobré počínání těch, kteří nevnímají koně jako stroj.

Tehdejší společnost brala tato ušlechtilá zvířata pouze jako nástroje k práci, k válčení a přepravě. Nikoho tehdy nenapadlo, že by kůň mohl cítit bolest a emoce stejně jako lidé. Proto se Anna rozhodla, že vytvoří román, kterým osloví především dospělou generaci. Chtěla tím docílit toho, aby v sobě lidé probudili laskavost a soucit. Dále je chtěla naučit porozumět tomu, jak se zachází s koňmi jako s živými tvory.

Kniha vznikala v letech 1871 – 1877 ve vesnici Old Catton v Anglii. Během těchto let se zdraví Anny zhoršovalo. Když už natolik zeslábla, že byla upoutaná na lůžko, diktovala pokračování novely své matce, která jej pečlivě zapisovala. Kvůli autorčině mobilní indispozici, jí k pohybu venku pomáhali právě tažní koně. Anna brzy po vydání knihy Black Beauty zemřela, takže už bohužel nemohla vidět to, jak její román mnohým otevřel oči…

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.