Byli jsme s koňmi na Žofíně

Třetí galavečer Koně na Žofíně máme za sebou. Připravili jsme pro vás oficiální tiskovou zprávu s nejdůležitějšími výsledky a jako malý dárek také videomedailonky jezdců a koní roku 2005. Zajímají nás vaše ohlasy na tuto akci, které nám můžete sdělit v diskuzi pod článkem.

Mnohokrát děkujeme těmto sponzorům a partnerům večera:

Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky
Česká jezdecká federace

Accom Praha
Apartmány Koblížek - M a K
Aquacentrum Lagoon Letňany
Boom Tisk Kolín
Biofaktory
Cymedica
Dance and Jump
Eliot
Equichannel.cz
Equiservis
Haguess
Jezdec
Milan Brát - Foto Nova
Národní hřebčín Kladruby nad Labem
Reval
sedlářství Jan Hauzr
Sport forte
Statek Všetice
Tecton Most

a dalším, kteří se jakkoliv podíleli na tom, aby tato akce mohla proběhnout.

VIDEOMEDAILONKY JEZDCŮ A KONÍ ROKU 2005 (9,63 MB, 4 min. 41 sec.)

Okolí Slovanského ostrova v sobotu 11. března patřilo koním. Na slavném Žofíně se totiž konal již třetí galavečer jezdeckého sportu Koně na Žofíně, během něhož byli vyhlášeni nejlepší jezdci a koně roku v olympijských disciplínách drezura a skoky. Celé akci navíc přidala na důležitosti skutečnost, že dvacítku V. I. P. hostů přivezlo z kavárny Slavia až před vchod do paláce čtyřspřeží běloušů z Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem. Tito koně, kteří jsou od roku 2002 prohlášeni za Národní kulturní památku, se v ulicích Prahy objevili po dlouhých devíti letech (naposledy v roce 1997 při výstavě Rudolf II. a Praha).

Kolem devatenácté hodiny dorazili na Žofín další dva ušlechtilí oři, kteří si osobně převzali ocenění pro Koně roku 2005. Ve skokové disciplíně poprvé zvítězil Pignot Grigio ze stáje Mustang sídlící až v daleké Lučině u Žermanické přehrady (okr. Frýdek – Místek). Drezurním Koněm roku 2005 se stal potřetí v řadě dvanáctiletý Blacoro-K. Ten je však na tréninkovém pobytu v Německu, a tak jeho majitelka Štěpánka Koblížková vzala na Žofín neméně zajímavého zástupce Rasputina (drezurní Kůň roku 2001 a 2002). „Blacoro-K sice nemohl dorazit, jelikož by se dlouhá cesta z Německa mohla podepsat na jeho kondici, ale mám ohromnou radost, že si slávu Žofína může užít i Rasputin, který byl Koněm roku dvakrát před Blacorem. V té době se však drezurní galavečery konaly ještě v komornějším stylu a koně si pro ceny osobně nechodili.“

Štěpánka Koblížková se během večera radovala ještě několikrát. Nejen že zvítězila v drezurním Poháru časopisu Jezdectví, což je nejstarší výkonnostní žebříček českých jezdců, ale stala se také ve své disciplíně Jezdkyní roku 2005. Ve skokové kategorii získal titul Jezdec roku 2005 Aleš Opatrný ze středočeských Hořovic. I on byl současně vítězem Poháru časopisu Jezdectví a navíc završil „pozlacený hatrick“ vítězstvím ve veřejné anketě o Jezdeckou hvězdu roku 2005. Zapojilo se do ní celkem 1203 čtenářů časopisu Jezdectví, kteří zaslali 3091 hlasů formou krátkých textových zpráv z mobilních telefonů. Za drezurní Jezdeckou hvězdu roku si široká veřejnost zvolila loňského mistra České republiky seniorů Daniela Komendu. Jezdkyní roku do 21 let se v drezuře stala Libuše Půlpánová a ve skocích Veronika Macánová.

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.