Cadre Noir v Praze (a v Bohuslavicích)

Pražský Francouzský institut si dovoluje pozvat na přednášku s názvem "Kůň ...od teorie k praxi!". Tento ojedinělý počin se koná 30. ledna 2012 v jeho sídle ve Štěpánské ulici v Praze. A proč ojedinělý? Neboť přednášejícími budou samy zástupkyně Národní jezdecké školy Cadre Noir v Saumuru, Sophie Biau, která má na starosti výzkum v Národní jezdecké škole, a Nadèje Bourdon, mistryně jezdectví a pedagog.

Aktualizace 28. 1. 16:00 HOD: Ve dnech 28. - 29. ledna probíhá v Bohuslavicích u Telče soustředění s Nadèje Bourdon!

Všechny důležité informace získáte v letáku pod článkem.


Původní článek ze 7. 12. 2011:

Přednáška
30. ledna 2012 v 17,30 hod.
Francouzský institut, Štěpánská 35, Praha 1

Kůň ...od teorie k praxi!
Persival – simulátor koně v jezdectví
Stres koní při transportu



Historie jezdeckých škol ve Francii sahá do 16. století. Za zakladatele moderních výcvikových metod je pokládán Antoine de Pluvinel (1555 - 1620), který v paláci Petit Bourbon nedaleko Louvru založil první školu věnující se akademickému jezdectví.
Národní jezdecká škola byla založena v r. 1972 z elitní jezdecké jednotky Cadre Noir v Saumuru, která jí přinesla věhlas a tradici. Mistři jezdectví Cadre Noir rozšířili svou původní náplň činnosti a jako pedagogický sbor této nové instituce, navazující na dřívější vojenské školy, odborně připravují a doškolují  elitní jezdce a trenéry. Spojením Národní jezdecké školy a Národního hřebčína v r. 2010 vznikl Francouzský  institut pro koně a jezdectví, který působí v gesci ministerstev sportu a zemědělství.

„Francouzská jezdecká tradice“ byla zapsána v listopadu 2011 na seznam světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO.  Národní jezdecká škola to považuje za uznání práce cvičitelů koní a jezdců z Cadre Noir a jejich kompetentnosti v předávání a uchovávání francouzské jezdecké tradice.

Přednášející:
Sophie Biau má na starosti výzkum v Národní jezdecké škole. Po studiu biologie se stala členkou vědecké společnosti « Pégase – Mayenne », která sdružuje veterinární i humánní lékaře, trenéry koňských i lidských atletů a vědecké pracovníky v oboru. Za svou práci zabývající se studiem pohybu drezurního koně získala v roce 2002 doktorát. Přednáší sportovní fyziologii a publikuje v odborné literatuře.

Mistryně jezdectví a pedagog Nadèje Bourdon obdržela v roce 2002 pověstný černý bičík s třemi zlatými kroužky jako symbol příslušnosti k prestižnímu Cadre Noir.


Simultánní tlumočení – Vstup volný
Informace: katerina.neveceral@ifp.cz
www.ifp.cz


Soubory ke stažení

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.