Černý kůň zemřel, ale jméno žije dál

Kdo se trochu vyzná v reáliích Velké Británie, jistě zná logo banky Lloyds TSB a uhádne, o kom Jenny Davey z The Times ve svém článku píše. Lloyds TSB je pátá největší britská banka. V reklamě ji prezentoval černý kůň, běžící s větrem cuchanou hřívou po plážích a vrcholcích útesů, po dlouhých 16 let. Nyní pro banku běhá po věčných pastvinách.

Cancara byl interně v bance velmi dobře znám, a veřejně populární se stal po lednu 2003, kdy si Lloyds vybrali jeho jméno pro svůj rychle rostoucí sektor pojišťovnictví. Snad to stejnojmenné ambiciózní službě banky, která si jej vybrala do svého emblému, nijak neuškodí, když se veřejně oznámí, že Cancara, černý trakénský hřebec čnící do výšky 16 pěstí, už není.

Hřebec se narodil 1. května 1976 a klidně odešel letos v červnu, po dvou letech důchodu. Přímo jej žádný náhradník ještě nezastoupil, ale o pozornost reflektorů se zatím dělí tři koně:
Dante, Tarantino a Imperátor.

Cancara měl za sebou stovky veřejných vystoupení, včetně Bafta Awards, Fashion Awards a BBC Děti v tísni.
Než zemřel, žil u svého majitele Grahamem Parkerem, televizním režisérem v Petersfieldu v Hampsire.

Symbol černého koně datuje Lloyds až k roku 1884, když tato společnost nahradila dvě soukromé banky na Lombard Street v City of London.

Trakén, naopak, coby plemeno, se datuje zpět až k roku 1732, kdy bylo ve Východním Prusku založeno jako první národní plemeno Západního Německa.

V roce 1917 se v plemenné knize objevuje hřebec stejného jména, který byl jako sportovec i jako plemeník přímo fenoménem.

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.