Česká hiporehabilitační společnost slaví 25 let

Čtvrt století od svého založení slaví letos Česká hiporehabilitační společnost. Organizace, která sdružuje 44 hiporehabilitačních středisek a desítky jednotlivců z celé České republiky zajišťuje, nejen svým členům, vzdělání a odbornou praxi tak, aby hiporehabilitace probíhala vždy tak, jak má a aby byla bezpečná. Cílem ČHS je také uznání hiporehabilitace jako léčebné a pedagogické metody.

„Hiporehabilitace je rehabilitační metodou a odborní instruktoři a terapeuti jsou klíčoví, bez nich nejenom, že se nedostaví očekávané výsledky, ale terapie může být i kontraproduktivní nebo dokonce může být ohrožena i bezpečnost klientů,“ informuje předsedkyně ČHS Věra Lantelme a doporučuje, aby se zájemci o hiporehabilitaci obraceli na střediska, jež mají statut Střediska doporučené hiporehabilitace ČHS, což znamená, že v nich pracují skutečně erudovaní fyzioterapeuti, ergoterapeuti, psychologové, terapeuti, instruktoři, pedagogové a také cvičitelé koní. Pro bezpečnou a kvalitní hiporehabilitaci musí být správně vybraní také koně. Hiporehabilitační kůň by měl mít licenci ČHS na základě absolvované Specializační zkoušky. Ta potvrzuje, že jeho vlastnosti a získané dovednosti vyhovují potřebám pro

Ročně projdou členskými středisky ČHS tisíce klientů s nejrůznějšími zdravotními hendikepy jako je dětská mozková obrna, autismus či poruchy chování. Hiporehabilitace je vhodná také pro předčasně narozená miminka nebo jako rehabilitace poúrazových stavů.


Jak se k hiporehabilitaci dostat

Hiporehabilitaci může zájemcům doporučit např. lékař či ošetřující fyzioterapeut, sociální pracovník nebo pedagog. Zájemci se ale mohou obracet i přímo na jednotlivá střediska. „Hiporehabilitaci bohužel dosud neproplácejí zdravotní pojišťovny. Za jednu lekci hipoterapie zaplatí klienti v rozmezí 150–350 Kč, což pokryje 30-50% reálných nákladů. Rozdíl je hrazen formou darů od firem, dotacemi a granty. “ dodává Věra Lantelme.


Česká hiporehabilitační společnost

- Cílem ČHS je uznání hiporehabilitace jako léčebné a pedagogické metody. Důležitým úkolem je také podpora odborné a bezpečné hiporehabilitační praxe a vzdělávání.

- Založena v roce 1991 jako Československá hiporehabilitační společnost, v roce 1993 se rozdělila na českou a slovenskou, letos slaví 25 let od svého vzniku.

- Sdružuje desítky individuálních členů a 44 členských organizací z celé ČR, které nabízejí služby pro téměř 6000 klientů ročně

- Ve střediscích pracuje více než 200 koní, ke konci roku 2015 jich mělo licenci ČHS 136.

- Sjednocuje požadavky na výcvik, přípravu a využití koní v hiporehabilitaci s ohledem na welfare koní, provádí zkoušky koní a uděluje jim licence

- Od roku 2015 zavedla ČHS kategorizaci členských středisek, jež stanovuje úroveň kvality poskytované hiporehabilitace

 

Stručné příběhy pacientů

 

www.hiporehabilitace-cr.com

www.facebook.com/Hiporehabilitace

 

Soubory ke stažení

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.