Českem na koňském hřbetu

Možná jste již zaregistrovali, že v koprodukci s Českou televizí vzniká nový cestopisný seriál s názvem Českem na koňském hřbetu. V sedlech dvou nádherných kladrubských hřebců projedou českou krajinou herci Martin a Ondřej Krausovi.

Martin a Ondřej Krausovi, natáčení, jezdectví, kůň

foto: Dalibor Gregor

Spojili jsme se s tvůrci seriálu Reném Šírem, režisérkou Janou Škopkovou a Martinem Krausem, abychom se o novém projektu dozvěděli více.

René, prozradíte nám, jak se zrodil nápad na seriál?
V březnu v době první vlny korony jsme dokončili projekt Po jedné stopě do Afriky a přemýšleli jsme nad dalším cestopisem. Říkali jsme si, na čem by se dalo jet, a můj kolega Matěj nadhodil koně. Já sám mám koně rád, strašně rád si na nich občas někam vyjedu. Hned jsem si vzpomněl na hipostezky a začali jsme vymýšlet. S režisérkou Janou Škopkovou jsme dali hlavy dohromady a nápad začal nabývat jasnějších obrysů. Na první konzultaci jsme se rozjeli za paní inženýrkou Andrlovou, která nám prozradila vše, co mohla, o koňských stezkách v Čechách.
Jenže jsme zatím netušili, koho na koně posadit. Dostal jsem tip na Martina Krause, nesmírně sympatického herce, co prý umí jezdit na koni. Tak jsme se za ním hned rozjeli. Potkali jsme se na statku jeho rodičů a hned bylo jasné, že to je náš člověk, protože koně byli opravdu všude, kam jsme se podívali. Stále jsme ale nevěděli, koho poslat na putování v sedle s Martinem. Přemýšleli jsme nad nějakou slečnou, ale kde vzít herečku, která bude mít čas, a ještě bude umět jezdit na koni. Zvažovali jsme pro a proti, když se režisérka podívala na plac, kde zrovna jezdil nějaký mladík, a zeptala se, kdo to je. A on to byl Martinův bratr Ondřej, který jezdí parkury a shodou okolností je také herec. Navíc blonďák, mladší, vyšší, víc jsme si vážně nemohli přát.
Další kapitolou bylo najít koně. Chtěli jsme české plemeno, klidné koně – a hned nás napadl náš národní klenot, starokladrubší koně. O první konzultaci jsme požádali Lenku Gotthartovou, a pak jsme směle vyrazili za inženýrem Machkem, ředitelem hřebčína v Kladrubech. Upřímně řečeno, moc se mu to nezdálo. Ani se nedivím, půjčit filmařům dva hřebce z národního dědictví zní dost šíleně. Ale za několik dní přišel z Kladrub od pana ředitele e-mail, že si máme přijet koně vyzkoušet. Po pěti minutách se prolomily ledy. Až pak mi došlo, že nešlo o to vyzkoušet koně, ale zjistit, jestli kluci umějí doopravdy jezdit. Posadili jsme blonďáka Ondřeje na bělouše a Martina na černého, pan ředitel po pěti minutách viděl dost, začal se usmívat a my měli vyhráno.
nataceci-stab.jpg

Jak natáčení s hřebci probíhá?
Koně z Kladrub za námi jezdí na natáčení s vlastními ošetřovateli a mají tu nejlepší možnou péči. Jsou úžasní tím, že mají za sebou několikaletý výcvik a jsou naprosto skvěle vychovaní. Na natáčení je to často o čekání a oba koně jsou jednoznačně profíci, jeden záběr zajedou klidně šestkrát a vždycky perfektně. Neumím si představit, že bychom to mohli absolvovat stejně dobře s nějakým jiným plemenem.
nataceni.jpg
foto: lifeREPORT.TV - Miroslav Belančin

Můžete nám prozradit bližší koncepci seriálu?
Chceme udělat sedm dílů věnovaných sedmi krajům a osmý díl věnovat pony sportu. Jedeme po hipostezkách, aby to třeba někdo po nás mohl zajet. Do cestopisu vybíráme ještě zajímavosti poblíž a v každém díle navíc představíme plemena koní a jeden ze sportů, který je pod ČJF. Spolupracujeme i s Asociací chovatelů koní, oslovili jsme snad každého, kdo má v Čechách co do činění s koňmi. A přálo nám štěstí, všichni nám vyšli maximálně vstříc. Je nám samozřejmě jasné, že český divák je velmi kritický, proto odborné komentáře, zvlášť ty koňské, necháváme na odbornících.

Podle jakého klíče spojujete sport, plemena a kraje?
Třeba na jižní Moravě jsme přes vinice dramaturgicky zabloudili k pracovním chladnokrevným plemenům. S noriky si kluci vyzkoušeli v lese tahat kládu a pak v Kunovicích jeli v banderiu. Ve východních Čechách jsme se s panem Jandou po dohodě s Jockey clubem dostali na pardubické dostihové závodiště. Kluci měli půjčené dva steeplery od paní Kabelkové, a dokonce si vyzkoušeli skočit jeden skok z kursu Velké pardubické. Byl to pro kluky i pro nás všechny ohromný zážitek, kluci absolvovali i vážení ve vážnici.
V tuto chvíli máme natočené dva díly, úvodní díl věnovaný východním Čechám a sedmý díl věnovaný jižní Moravě, kterou jsme potřebovali stihnout ještě s vínem na vinicích. Teď máme rámcové představy o dalších dílech, ale ještě připravujeme podrobné scénáře.
kone-v-rece.jpg
foto: lifeREPORT.TV - Miroslav Belančin

Nekomplikoval vám natáčení covid?
Tohle je takový covidový projekt, v první vlně vznikl nápad, pak jsme museli natáčení dvakrát přerušit, protože oba protagonisti prodělali covid a opatření samozřejmě zasáhla i samotné natáčení. Na Moravě jsme například chtěli být na hodech, ale hody byly zrušeny, tak jsme nakonec vymysleli náhradní řešení, kdy jsme naše jezdce oblékli do krojů a spolu s místními jezdili „vyvolávat“. Jiné akce bohužel byly zrušeny úplně, jako třeba hony a Hubertovy jízdy, ale snad není všem dnům konec.

Co bezpečnost jezdců při natáčení?
Bezpečnost koní i jezdců samozřejmě řešíme, když kluci zkoušejí různé sporty, tak mají helmy a další bezpečnostní prvky, když jde o záběry z putování v sedle, tak jezdí bez helmy. To je dramaturgický záměr, aby jim bylo vidět do obličejů. Navíc oba naši kladrubáci jsou opravdu naprosto vzorní a vychovaní. Navíc kluci jsou výborní jezdci, tak si to doufám můžeme dovolit.

A kdy se seriálu dočkáme?
Každý díl by měl mít 26 minut a do vysílání by cestopisný seriál měl jít na podzim 2021.

Partnerem za Českou televizi je režisérka Jana Škopková. Jaký je váš vztah ke koním?
Já sama jezdec nejsem, jen nadšený sportovec. Seriál bude zároveň i cestopis, tak získá širší publikum a měl by běžet v cestopisném okně ČT ve středu večer. Snažíme se ukázat zajímavá místa v okolí hipostezek, tipy na výlety i pro „nekoňské“ publikum. Ukázalo se, že v české krajině je neuvěřitelné množství zajímavých míst, spjatých s koňmi.
Martin-a-Ondrej-Krausovi.jpg

Můžete nám přiblížit, jak probíhá tvorba scénáře?
Mám dopředu poměrně jasnou představu o tom, co chceme točit, víme, co je na místě. Nastudujeme vždy celé okolí, jsme-li na místě, kde se točila Dobrá voda, tak tu filmovou stáj přece potřebujeme natočit. Finální verze scénáře se pak upravuje na základě natočeného materiálu.

Objevila jste při práci na seriálu něco nového?
Jak jsem zmínila, překvapilo mne, kolik je u nás zajímavých míst spjatých s koňmi, o kterých jsem neměla ani tušení, ať už to jsou staré hřebčíny či technické památky.
A překvapili mě samotní koně, zatím jsem s nimi neměla žádnou zkušenost. Někdy byli jak malé děti. Například když jsme natáčeli přechod Chrudimky, tak se koním nejprve do vody vůbec nechtělo, a pak si hráli, cákali se, bylo vidět, že mají radost, chovali se opravdu jak rozpustilé malé děti. A kam přijedeme, tak všichni včetně odborníků obdivují, jak jsou koně vzorně vychovaní. Zatím jsme nenarazili na nic, co by se s nimi nedalo natočit.
Je to krásné natáčení, i když musím přiznat, že já se tedy hodně bojím. Kluci by šli do všeho a já to někdy raději musím stopnout. Třeba představa, že se budou v sedle dostihových koní prohánět po pardubickém závodišti, ta mě děsila. Co kdyby si to koně spletli s dostihem a pustili se do závodění. Tak jsem to raději po jednom skoku ukončila, kdybych tam nebyla, tak by to chlapi určitě zkusili.
skakajici-kone.jpg
foto: lifeREPORT.TV - Miroslav Belančin

Jedním z hlavních protagonistů je Martin Kraus.
Martine, vy sám máte ke koním blízko, že?
Ano, hodně, to už se nedá ani nazvat vztah ke koním, ale samozřejmost. Já jsem vedle koní de facto vychovaný, nikdo se mne neptal, jestli budu jezdit nebo ne. V sedle jsem od svých pěti let, koně jsou součástí mého života. Dokonce dnes, kdyby se mě někdo zeptal, jestli herectví nebo koně, tak si vyberu koně. Já je k životu prostě potřebuji.

Nad nabídkou seriálu jste tedy neváhal?
Ani chvilku, to byla krásná příležitost. Když jsem zjistil, že máme mít pod sedlem kladrubské hřebce, tak to byla velká čest. Přece jen to je náš národní poklad a nikdy jsem na kladrubákovi neseděl. Jako jezdce mne samozřejmě zajímalo, jaké má kůň chody, jak se na něm jezdí. A musím říct, že to je velmi příjemná zkušenost. My s bráchou opravdu jezdíme hodně, i obsedáme mladé koně, brácha závodí, já už ne, zkušenosti nám tedy nechybí. Ale tihle dva frajeři jsou prostě jedineční, naprosto vychovaní, klidní a vzorní. Jsou to hřebci a mají takový výcvik, že nám oběma doslova spadla čelist.
brodicise-kun.jpg
foto: lifeREPORT.TV - Miroslav Belančin

Koně vám stále přivážejí na natáčení, je čas navázat nějaký vztah?
My s hřebci a jejich dvěma ošetřovateli Kubou a Kubou (Jakub Mack a Jakub Hlávka) trávíme opravdu hodně času společně. Jsou to hodiny v sedle, určitě už máme vztah. Rozdělení koní přišlo tak nějak přirozeně, brácha dlouho závodil na šimlovi, tak si vzal bílého, a já si obsedal svého koně, který se jmenuje Black a je černý, takže volba byla jasná.
Když jsme byli v hřebčíně, tak si nás samozřejmě Kubové s panem ředitelem vyzkoušeli a musím říct, že když jsme vešli do stáje v Kladrubech a tam stáli ti nádherní koně jeden jako druhý, přiznávám, že bych toho svého hřebce nepoznal.

hnedy-kun.jpg

Během natáčení už jste měli možnost si vyzkoušet i jiné disciplíny…
No to nás na tom baví úplně nejvíc, my s bráchou jezdíme Anglii a parkury a díky tomuto pořadu můžeme osahat úplně všechno, co se koní týče. Už jsme zapřahali, tahali jsme klády, byli jsme v Pardubicích, kde jsme si skočili skok. To je prostě jako sen. Ačkoli u koní vyrůstáme, tak těch koňských odvětví a dovedností je strašně moc, takže se bavíme a doslova nasáváme jak houby.

A je něco, co byste ještě poznat nebo vyzkoušet chtěl?
Já bych si chtěl zkusit rodeo. I když jsem koně obsedal, tak to je něco jiného. S hříbětem si člověk hraje, snaží se, aby to proběhlo všechno v klidu. Ale sednout si na divokého koně, to by mne opravdu lákalo. To musí být obrovský adrenalin.

Děkujeme za rozhovor, natáčení seriálu budeme dále pečlivě sledovat a na jaře vám přineseme reportáž přímo z natáčení.
bily-kun.jpg

Českem na koňském hřbetu
námět: René Šír
scénář: Jana Škopková, René Šír
režie: Jana Škopková
hrají: Martin Kraus a Sacramoso Sorga X-16, Ondřej Kraus a Generale Animosa II-22
kamera: Matej Tirpák
střih: Jan Paukert
vyrábí: lifeREPORT production s. r. o. v koprodukci s Českou televizí
vysílání: na ČT2 od září 2021

Galerie

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.