Co se do Jezdectví nevešlo - dostihy pro jezdce amatéry

V zářijovém čísle Jezdectví jsme se společně dotkli tématu dostihů pro amatéry. Pokud vás problematika skutečně zajímá, určitě nahlédněte také do článku sekretáře Jockey Clubu, Ing. Michala Pokorného – ten dané téma podrobně zpracoval.

Dostihů pro jezdce amatéry se mohou zúčastnit všichni amatérští jezdci s platnou licencí, pokud v propozici není uvedeno jinak (např. pouze pro jezdce amatéry, kteří již zvítězili v deseti dostizích). Licenci jezdec amatér může být podle § 143 Dostihového řádu udělena žadateli, který splňuje tyto předpoklady:

a) nikdy nejezdil dostihy za mzdu nebo odměnu.
b) v posledních třech letech nepracoval za mzdu v dostihové stáji
c) uzavřel úrazové a životní pojištění
d) docílil v době podání žádosti 15 let
e) složil předepsané zkoušky, v případě 1. žádosti o vydání licence amatéra musí absolvovat týdenní praktickou jezdeckou průpravu zakončenou teoretickou a praktickou zkouškou před komisí jmenovanou Jockey Clubem ČR.

Týdenní praktickou stáž u trenéra z povolání, který je uveden na seznamu k tomuto účelu vybranému nebo od něj získání písemného doporučení musí jezdci amatéři, kteří byli v loňském roce držiteli amatérské licence, ale nestartovali alespoň ve třech dostizích. Jezdec amatér, který již byl v minulosti držitelem amatérské licence, ale nikoliv v uplynulém roce, se musí podrobit teoretické zkoušce před komisí jmenované Jockey Clubem ČR, která zároveň rozhodne, zda bude muset absolvovat i zkoušku praktickou.

V dostizích určených pro jezdce amatéry mají hmotnostní úlevu 3,5 kg, pokud dosud nezvítězili v pěti dostizích a 2,5 kg, pokud dosud nezvítězili v deseti dostizích. Při stanovení počtu vítězství se rozlišují vítězství dosažená v rovinových a překážkových dostizích.

Dostihy pro jezdce amatéry mohou být vypsány na všech závodištích ČR. Tyto dostihy jsou vypsány na základě dohody pořadatele a SČADJ Sdružení českých amatérských dostihových jezdců). Propozice těchto dostihů podléhají (stejně jako veškeré propozice dostihů) schválení Jockey Clubu ČR.

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.