Divoký západ na Mělníku

Kovbojové a indiáni, aneb divoký západ na Mělníku, to bylo pro letošní rok hlavní téma Mělnického Dne koní který se konal 14.5. v areálu JK Mělník Na Podkově a který jako každý rok pořádalo Sdružení Mělnických chovatelů koní. I přes nepříznivé meteorologické předpovědi se počasí ukázalo v nejlepší kvalitě - obloha byla polojasná a teploty se pohybovaly okolo příjemných 20°C a tak není divu, že se přišlo podívat několik desítek diváků, kteří mohli obdivovat krásu nádherných koní, kterým tento den byl věnován a zároveň mohli obdivovat um jejich jezdců a vozatajů, kteří tyto čtyřnohé krasavce předvedli pod sedlem či zapřažené ve voze.

Začátek programu byl naplánován na 13 hodinu odpolední a hned v úvodu se divákům představili všichni účastníci v přehlídce koní. Poté následovala jízda vozatajců, která ukázala divákům, kterak jsou místní vozatajové se svými švarnými koňmi v parádních postrojích šikovní a jak si dokáží poradit s různými záludnostmi vozatajského parkuru. Poté následovala další disciplína, kde svůj um mohli předvést sedloví jezdci se svými koňmi. Disciplína, kde se ukázalo, jak je pravý indiánský kůň nebojácný a důvěřivý ke svému jezdci a dokáže překonat záludnosti slalomu, couvání, projetí mezi vlajícími fáborky či přenesení kyblíku s vodou v připravené jízdě zručnosti. Diváci mohli vidět moc pěkné výkony nejen dospělých jezdců na velkých koních, ale především malých dětí se svými poníky, kteří předváděly krásné výkony a dokázaly ukázat, jaký jsou se svým čtyřnohým partnerem sehraný tým.

Po jízdě zručnosti následovalo překvapení pro diváky v podobě sehrané indiánské pohádky o tom, jak se malé osiřelé indiánské holčičky ujalo stádo bizonů a opatrovalo jí. Zde mohl divák především spozorovat nádherné kostýmy a herecké výkony všech účastníků, především dětí a jejich koní.

Dalším milým překvapením pro oko diváka byl následující zápas v pushballu, kde se utkala 2 velmi silná družstva a předváděla neskutečné výkony a pushballové kousky koní a jezdců, kteří se svým bojovným duchem a hravostí snažili dostat míč do brány soupeře.Podotkněme, že tito koníci nikdy pushball nehráli a v tomto případě si vedli opravdu velice dobře a sportovně.

Poslední disciplínou a ukázkou byly pozdní odpolední parkury, kterých se zúčastnila velká většina jezdců a kde tito mohli předvést, jak dobře jsou se svým koníkem sehraní a zvládnou překonat 8 překážek ve výšce od 60 cm a pro užší skupinu ve výšce 90cm. Mnohé dvojice svými bezchybnými výkony dokázaly, že v okolí Mělníka stále více přibývá dalších sportovních nadějí pro jezdecký sport.

Závěrem lze říci, že letošní Den koní se opět vydařil, byl plný překvapení, krásných kostýmů a masek, velmi dobrých výkonů jezdců a koní a především perfektní atmosféry na které se podíleli nejen koně, jezdci, pořadatelé, ale také nespočet diváků. Tudíš doufejme, že příští rok bude Den koně také tak vydařený a že přiláká opět spoustu příznivců těchto ušlechtilých zvířat, kteří žijí po boku člověka.

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.