Dva utracení koně během skijoringu

Během jednoho týdne museli být utraceni v Coloradu v USA dva koně, kteří se zranili při skijoringu. Minulý týden se incident stal na závodech v ulicích města Leadville. Jesslyn Swirka jela na svém koni jménem Logan a táhla na lyžích domácí Duffy Counsell, když před tisíci diváky Logan špatně došlápnul a zlomil si nohu. Závody byly ihned pozastaveny. Pro 12 valacha to byla již třetí sezona ve skijoringu. Během závěrečného ceremoniálu bylo ve městě vybráno přes 2000 dolarů pro jezdkyni, která byla během pádu koně také zraněna. Podrobnosti uvnitř.

Bývalý závodník Paul Copper, který se v tomto sportu pohybuje více jak 40 let říká: „Je to vždycky smutné, když se něco stane koni, nebo lyžaři, bohužel je to však něco, co se v skijoringu stává.“ Od roku 1949 je to teprve třetí podobná nehoda. Poslední se stala v 80. letech a jako hlavní příčina bylo určeno oteplení, které zasáhlo závody. „Nezávodíme, když je teplota nad 12 stupňů. Dráha je vytvořena postupným pokládáním ledu. Koně nemají problém běžet ve 20 centimetrové vrstvě sněhu, ale jakmile se oteplí, je to problém.“

Oteplení zasáhlo i závody v Minturn, kde sníh změknul, což způsobilo zpomalení lyžařů a také nestabilní došlapy koní. Při závodech 27. února zde táhl jezdec Lenny Hay na koni Pepper lyžaře Colina Cooka. Kůň však na konci trati také špatně došlápnul a rovněž musel být uspán.

Skijoring je sport, kdy každý tým se sestává z jednoho koně s jezdcem, který táhne osobu na lyžích podobně jako při vodním lyžování.

Logan a Jesslyn Swirka

 

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.