Energyvet - alternativní medicína pro zvířata

Setkáváte se s ojedinělým fenoménem. S naprosto odlišným působením bylin na organismus zvířete, než na jaký jste zvyklí. Klasické léčivé směsi působí proti původcům onemocnění, nahrazují nedostatek enzymů, doplňují vitaminy, stavební látky nebo minerály. K tomu slouží pomocné produkty ENERGYVET. Základní řada Pentagramu® nic neničí, nic nenahrazuje, ani nic nedodává. Pouze stimuluje cestou jemného podráždění vnitřních receptorů samotná centra pro řízení činnosti orgánů, tkání anebo celých systémů.

Jak působí regenerační preparáty

Regenerační preparáty vytvářejí podmínky uzdravení. Regenerace působí na orgán nepřímo, tím se liší od klasické léčby.

Setkáváte se s ojedinělým fenoménem. S naprosto odlišným působením bylin na organismus zvířete, než na jaký jste zvyklí. Klasické léčivé směsi působí proti původcům onemocnění, nahrazují nedostatek enzymů, doplňují vitaminy, stavební látky nebo minerály. K tomu slouží pomocné produkty ENERGYVET. Základní řada Pentagramu® nic neničí, nic nenahrazuje, ani nic nedodává. Pouze stimuluje cestou jemného podráždění vnitřních receptorů samotná centra pro řízení činnosti orgánů, tkání anebo celých systémů.

Všelék nemáme, ale něco přeci
Každý preparát má za úkol něco jiného a omezuje se pouze na jednu hlavní funkci těla. Proč? Protože tělo nedokáže řešit regeneraci více funkcí najednou. Bylo by to krásné disponovat účinnou směsí všech těchto produktů, která by se stala všelékem. Bohužel, takto to nefunguje a pravděpodobně ani fungovat nemůže. Přesto nastalo značné zjednodušení pro používání regeneračních produktů. Došlo na redukci z nespočtu preparátů na každý orgán těla na pět základních a dva odvozené, jež představují pilíř pro regeneraci libovolného orgánu, tkáně, a to podle jejich funkce. Na rozdíl od klasické léčby působí regenerace na orgán nepřímo. Vytváří podmínky pro dobré fungování každé tkáně a orgánu. Vypadá to nevýznamně, ale tento přístup umožňuje zvládat i klasickou léčbou nevyléčitelné choroby. Právě z toho důvodu, že přímé působení na postiženou tkáň vyznívá jako neúčinné, může vytvořením vhodného prostředí pro správnou činnost postižené tkáně dojít i k úplné obnově její funkce.

Hlavní principy regenerace prostřednictvím preparátů Energy
Co si představit pod pojmem regenerace? Je to návrat funkce těla do původního stavu. Nelze zaručit, že se anatomické změny dají zvrátit, ale stav už se nebude dále zhoršovat a vrátí se plně funkce postiženého orgánu. Vezměme jako příklad zvětšení jater po infekci. Jaterní testy se po správně provedené regeneraci vrátí k normě, ale zvětšení jater může zůstat, neboť zde došlo k hojení vazivovou tkání. Regenerace probíhá po každé nemoci nebo zranění. A všimněte si, jak probíhá u zvířat. Ta se chovají přirozeně a vytvářejí takové podmínky, aby je to co nejméně bolelo a aby co nejrychleji nabrala sílu.

Regenerace znamená odpočinek
Přirozeným projevem regenerace je odpočinek. Bolest je určena ne k tomu, aby trápila nás nebo naše zvířátko, ale jako signál, že za tuto bariéru už nelze. Brání těžšímu poškození a vede zvíře k tomu, aby například nezatěžovalo poškozený kloub. Člověk si, na rozdíl od zvířete, většinou vezme léky proti bolesti, kloub zatěžuje dále, a zhoršuje tím jeho stav. Když má zvíře trávicí problémy, tak prostě nepřijímá potravu. Vše za účelem co nejmenší zátěže postiženého orgánu. Proto je nutné si zapamatovat, že správná regenerace je doprovázena snížením aktivity postiženého orgánu nebo tkáně. Samotný odpočinek však nestačí. Je nutné zajistit zázemí této tkáně. Jinými slovy. Například je nutné zlepšit prokrvení, odvod metabolitů lymfou, zajistit klid tkáně tlumením nervových impulsů, přepracovat metabolismus tkáně, tj. místo na výkon buněk veškeré síly soustředit na jejich obnovu. Tělo musí nastartovat imunitní pochody ve smyslu odstranění poškozených buněk, aby měly nové buňky kde narůst a zaplnit původní defekt plnohodnotnou funkční tkání.

A jak do toho zapadají regenerační prostředky?
Podívejme se nejdříve na ty pomocné. Slouží pro zásobení těla potřebnými živinami, vitamimy nebo minerálními látkami. Většinou mají podobu želatinových tobolek. Pouze Fytovet a Imunovet mají podobu kapek. Tyto pomocné preparáty (s výjimkou Imunovetu) je možné podávat v jakékoli kombinaci s hlavními preparáty – koncentráty, jež se vyrábějí výhradně v kapkách. Použití pomocných prostředků zůstává plně v rukou uživatele podle jeho uvážení a znalostí. A nemusí to být znalosti na úrovni odborníka. Stačí obyčejná logika, selský rozum.

Když zvíře trpí postižením kostí, tak určitě nebude na škodu dodat stavební látky v podobě Skelevetu nebo vitamin D obsažený v Omegavetu. Pokud zvíře strádá bez zjevné příčiny, určitě bude prospěšné podávání vitaminů v podobě Biomultivetu anebo 100% koloidních minerálů v preparátu Fytovet. Dokonce se mohou bez problémů libovolně kombinovat. Sortiment pomocných preparátů je volen tak, aby neobsahoval nic nadbytečného. I když člověk vytipuje pomocný preparát naslepo, vždy bude pro zdraví zvířete prospěšný. Pro lepší orientaci se můžete podívat na seznam pomocných preparátů s jejich hlavním využitím a orientačním dávkováním. Přesné dávkování pro každý druh zvířete najdete na webových stránkách www.energyvet.com. Preparáty se s výjimkou Omegavetu (obsah vit. A a D) nedají předávkovat. Navíc při nadbytku je prostě zvíře odmítá.
Všechny uvedené preparáty se podávají jednou až třikrát denně po dobu tří týdnů. Po týdenní přestávce je možné podávání až třikrát opakovat. 

Hlavní, řídící preparáty
Druhou skupinu představují hlavní preparáty, jež lze využívat pouze v kapkách. Určují, jak se má tělo chovat. Jejich působení se liší od podobných preparátů obdobných firem. Působí stimulačně na řídící centra mozku pro jednotlivé funkce těla. Mimo jiné určují, jakým způsobem se má pomocný preparát v těle chovat. Uveďme příklad: Omegavet podávaný současně s Gynevetem zlepšuje sekreční aktivitu hormonálních žláz a zároveň zlepšuje práci mozku. Tentýž Omegavet podávaný spolu s Virovetem zlepšuje obnovu a kvalitu veškerých sliznic a výstelku střeva a plic. Hlavní preparáty jsou vlastně mozkem veškeré obnovy a preparáty pomocné vytvářejí stavební materiál. Nejúčinnější regeneraci vždy řídí hlavní preparát, ke kterému se přidávají podle potřeby ty pomocné. Podávání jen pomocných preparátů je mnohonásobně méně účinné než podávání spolu s řídícím hlavním prostředkem. Hlavní preparáty mají takové složení, aby jemným drážděním stimulovaly jednu jedinou hlavní funkci v těle. Tělo má totiž schopnost řešit jen jednu z těchto funkcí. Proto kombinace těchto hlavních preparátů jsou mnohem méně účinné než postupné podávání jednoho po druhém. Kombinování řídících preparátů přináší více problémů než užitku. Jaké funkce tedy preparáty mohou stimulovat?

OBRANA, ODOLNOST
Kontakt s vnějším prostředím, zpracování živin dodaných z vnějšího prostředí. Uzavírá tělo a vytváří ochrannou bariéru vůči vnějším vlivům. Za tuto funkci odpovídá Virovet. V Pentagramu® Energyvet je charakterizován červenou barvou a prvkem kovu. Prvek kovu zastupuje? meridiány plic, tlustého střeva, kůže a vaziva. Odpovídající negativní emocí je smutek. Pozitivní emoce představují odvaha a smysl pro spravedlnost. “I zvířata mají smysl pro spravedlnost.“ Virovet navíc zlepšuje tvorbu protilátek a působí proti virózám.

OČISTA
Udržuje čisté vodní prostředí v těle, udržuje elektrolyty na optimální koncentraci nezbytné pro správný chod veškerých enzymatických pochodů, reguluje pH tělních tekutin. Naplnění této funkce obstarává Renovet. Typická barva je modrá a prvkem je voda. Prvek vody zastupují meridiány močového měchýře (močopohlavního systému), ledvin, lymfy a imunitního systému. Odpovídající emocí je strach, fobie. Pozitivní emoce představují jemnost a mírnost. Renovet působí na buněčnou imunitu a účinkuje při angínách vyvolaných bakteriemi.

METABOLISMUS, DETOXIKACE
Zabezpečuje veškerý energetický metabolismus a metabolismus bílkovin. Podílí se na snižování toxicity produktů látkové přeměny i toxinů, které vnikly do těla spolu s potravou, vodou nebo dýchacími plyny. Tuto funkci zastává Regavet. Je charakterizován zelenou barvou a prvkem dřeva. Element dřeva zastupuje? meridiány žlučníku, jater, kloubní a tukové degenerace. Odpovídající negativní emoce představují zlost, hněv, agresivita. Pozitivní emocí je schopnost odpouštět.“I toto mohou zvířata projevovat.“ a dobrota. Bonusem Regavetu je univerzální použití při jakýchkoli trávicích potížích, při zvracení a nechutenství.

TRANSPORT
Umožňuje transport živin a nezbytných látek přes buněčné membrány, uvnitř v buňkách, ale i po celém těle. Odpovědným přípravkem je Korovet. Barvou odpovídá fialové a jeho prvkem je oheň. Prvek ohně zastupují meridiány tenkého střeva, srdce, cévního a hormonálního systému. Negativní emoce jsou netrpělivost a nenávist, pozitivní pak radost, láska a soucit. Korovet navíc najde uplatnění při všech křečových stavech, kolikách, tiku, svalových záškubech a dokonce při epilepsii.

ŘÍZENÍ, SEKRECE
Vytváří ze všech předchozích jeden fungující celek. Určuje, která funkce má být v tomto okamžiku posílena, která naopak utlumena. Posiluje veškerou sekreční aktivitu. Typickým preparátem je Gynevet. Barva odpovídá žluté až okrové, prvkem je země. Prvek země zastupují meridiány žaludku, sleziny, slinivky, nervového systému a parenchymu orgánů. Negativní emoce jsou absence empatie, bezohlednost a přílišná starostlivost. Pozitivní emoce představují empatie a upřímnost. Gynevet navíc pomáhá při všech postiženích kůže, snižuje vnímavost zvířete k vnitřním i vnějším parazitům. Je vhodný pro zvířata ve stresu a pro všechny poruchy vztahu matky a mláděte.

Přechodové
Vedle hlavních řídících preparátů Pentagramu® Energyvet máme ještě dva, které můžeme považovat za mezistupně mezi dvěma prvky. Funkce jsou odvozeny od jejich účinku. Jsou začleněny do systému jako přechodové mezi jednotlivými elementy.

POHYB
Mezi prvkem kovu a vody se nachází Kingvet. Odpovídá emočně strachu spojenému se smutkem. Působí na veškerý pohyb v těle. Nejen na svalovinu (kosterní i útrobní), ale i na řasinky obsažené v dýchacích cestách nebo v průběhu vejcovodů. Posiluje buněčnou imunitu v ochraně před bakteriemi. Najde uplatnění při bronchitidách i problémech s pohlavními orgány včetně vaječníků. Je neocenitelný pro libido samců a kvalitní dozrávání spermií. U samic má vliv na stabilizaci vaječníkových funkcí. Působí na aktivaci „líného“ střeva a dalších orgánů zažívacího traktu. Bude vhodný, mimo jiné, také u přežvýkavců při atonii (ochablost) předžaludků.

KONCENTRACE, CHOVÁNÍ
Mezi prvkem země a kovu můžeme lokalizovat Etovet. Zlepšuje schopnost se soustředit, posiluje paměť, upravuje chování ovlivněné stresem. Zlepšuje odolnost proti negativním vnějším vlivům působícím na psychické úrovni. Typickou emocí je smutek ze ztráty (mláděte, majitele, postavení ve smečce, stádě apod.). Najde svoje uplatnění při pseudograviditě, při úpravě hysterického, agresivního nebo depresivního chování. Podobně jako Virovet zlepšuje tvorbu protilátek a je účinný na virózy především v jarním období.

Jak vybrat hlavní preparát
Výběru hlavního preparátu se nemusíte obávat. Je třeba dát jen pozor na postižení meridiánů a orgánů prvku, k němuž přípravek náleží.

Preparát

Využití

Dávkování

Fytovet

Snadný a téměř 100% využitelný zdroj minerálů a stopových prvků v koloidní podobě. Ke zvýšení vitality zvířete a zlepšení kvality srsti. Mimořádně vhodný také pro veškeré plazy.

Vždy do napájecí vody v dávce 5–40 kapek na litr. Dávkování zvolit tak, aby zvíře vodu přijímalo (kovová příchuť). Dvakrát denně.

Cytovet

Váže toxické substance jak ve střevě, tak i ve tkáních. Při průjmech, zaplísnění střeva, otravách, hnisavých infekcích, prevence stárnutí.

Jednu tobolku pro malá zvířata vysypat do krmiva nebo napájecí vody. Pro velká jednu tobolku na 50 kg. Dvakrát denně.

Omegavet

Zdroj esenciálních mastných kyselin, vitaminu A a D (záměrně nižší obsah oproti běžnému rybímu tuku omezuje riziko předávkování). Při postižení imunity, pro lesk srsti, celkovou obnovu buněk starších zvířat nebo po úrazech.

Tři týdny tobolku dvakrát denně na každých 50 kg. Nárazově tři tobolky 2x denně na každých 50 kg po dobu 3–5 dnů.

Skelevet

Nejlépe využitelný zdroj minerálů včetně vápníku pro kostní tkáň. Jemné protizánětlivé účinky. Při křivici, obnově kostní a vazivové tkáně, při zánětech.

Dvě tobolky dvakrát denně na každých 50 kg po dobu tří týdnů, nárazově šest tobolek dvakrát denně na 50 kg po dobu 3–5 dnů.

Imunovet

Přírodní antibiotikum, pro rychlejší regeneraci zranění, minimalizuje jizvy. U všech bakteriálních infekcí, paradentózy, po chirurgickém zákroku, pro zlepšení hojení. Obnova funkčnosti vnitřních orgánů.

Vždy do trochy vody nebo potírat postižená místa. 1–5 kapek na každých 50 kg. Lépe po krmení.

Probiovet

Probiotikum k osídlení střeva správnou mikroflórou. Při průjmech (hlavně pastovitých a smrdutých), perverzních chutích, prevence chorob stáří, prevence při krmení granulemi.

Při průjmech nárazově 2–3 tobolky třikrát denně na 50 kg, asi tři dny. Dlouhodobě dvě tobolky dvakrát denně na 50 kg, tři týdny.

Biomultivet

Zdroj vitaminů a provitaminů pro pokrytí potřeb metabolismu zvířete. Zlepšení fyzické kondice. Velmi užitečný pro ptáky a plazy.

Podle potřeby (tj. 5–30 dnů) jednu tobolku na 50 kg jednou až dvakrát denně. V tomto dávkování vhodný i pro gravidní samice.

V prvé řadě se nebojte hlavní preparát použít. I když jej vyberete špatně, bude pro zvíře prospěšný. Sice méně, ale většinou neuškodí. Je zde výjimka, kterou ihned vysvětlíme: Nikdy nepodávat preparát při postižení meridiánů nebo orgánů prvku, ke kterému preparát patří.
Je to proto, že regenerace postiženého orgánu a tkáně vyžaduje jejich odpočinek. Příkladem může být oslabení srdce třeba po infekci. Budete zvíře nutit do fyzické práce a k výkonům? Vždyť fyzický pohyb je pro práci srdce prospěšný. I naprostému laikovi je jasné, že to není to pravé řešení. Tak proč tedy podávat Korovet, který stimuluje práci srdce? A co tedy podávat? Jestliže použijete cokoli jiného, vždy se dostaví alespoň částečný pozitivní účinek. Přesně však bude vybrán optimální preparát podle dalšího pravidla a současně prací s Pentagramem® Energyvet.


Kdo nehledá složitosti, objeví jednoduchost
Podle postižených orgánů vyberte prvek (element) z Pentagramu®,  na němž se nachází hlavní zdravotní problém. Řešením je vždy preparát prvku následujícího anebo předchozího.
Následující schéma vám tuto práci pomůže objasnit. Není to složité, pokud v tom člověk složitosti nehledá. Nemůžeme mluvit o akutních nebo chronických stavech, protože v tomto systému se nedají příliš dobře rozlišit, ale pro zjednodušení je následující případ příkladem stavu akutního. Podle meridiánů a orgánů jednotlivých prvků najděte nejvíce obtěžující příznaky, jimiž zvíře nejvíce trpí. Při intenzivních potížích nebo potížích, které nastaly náhle, je řešením preparát následujícího prvku. Při pohybu ve schématu Pentagramu® Energyvet budeme vždy postupovat ve směru hodinových ručiček.

Můžeme to vysvětlit odvodem nadbytečné energie přes následující prvek. Energie v těle se pohybuje v Pentagramu® Energyvet vždy jen po směru hodinových ručiček. Dojde-li na jednom z prvků k zablokování přechodu energie, nahromadí se na prvku předcházejícím. To se projevuje náhlým vznikem nemoci anebo bouřlivými příznaky. Uvolnění přechodu energie působením na následující prvek se projeví poměrně rychle zmenšením intenzity příznaků. Vezměme jako příklad pneumonii, zápal plic. V počátku stojí nepochybně viróza, a proto by tam mohl mít své místo Virovet. Pokud se ale projeví rovnou pneumonie, jsou již přítomné bakterie a na ně bude určitě vhodnější Renovet. Tedy preparát prvku následujícího.
Ještě máme další skupinu onemocnění. Neprojevují se tak bouřlivě, ale obtěžují naše zvíře dlouhou dobu. V tomto případě se jedná o nedostatek energie prvku a blok se nachází na prvku předchozím. Jako příklad si uveďme oslabení srdce. Sice může mít i bouřlivé projevy, ale je to stav dlouhodobý. Vzniká řádově v měsících, i když na počátku může být akutní infekční onemocnění. Oslabené srdce určitě nebudeme stimulovat k vyššímu výkonu Korovetem. Opět použijeme preparát prvku, tentokrát předcházejícího, Regavet.
Prvek dřeva podpoří oheň, zlepší se celkový metabolismus srdeční svaloviny. Podobným způsobem můžeme řešit jakýkoli problém, na kterémkoli z prvků. Jsou-li symptomy na jednom prvku, můžeme najít další příznaky na druhém prvku před nebo za elementem s prvotními příznaky. Vždy přes jeden prvek, na kterém je vytvořen blok.

Zjistit, jak vznikl blok
Je to vlastně potvrzení, zda problém vznikl náhle, nebo dlouhým vývojem. Blok v Pentagramu® Energyvet znamená nahromadění energie před blokem a nedostatek energie za blokem. Jestliže najdeme problémy například na slezině (element země), tak musíme hledat další příznaky vzadu na elementu dřeva (játra, žlučník, klouby, tuková tkáň) anebo vpředu na elementu vody (ledviny, močový a pohlavní systém, lymfa, imunita). Příklad: Zvíře má zánět žaludku. Má poměrně bouřlivé projevy, ale zánět současně trvá řadu měsíců. Nedá se poznat, jestli jde o nahromadění anebo naopak úbytek energie. Jedná se o prvek země, proto cíleně hledáme příznaky na orgánech prvku vody a dřeva. Najdeme zvětšené mízní uzliny. Jedná se o lymfatický systém, a tedy prvek vody. Prostudováním schématu Pentagramu® Energyvet zjistíme, že blok je na prvku kovu, a proto pro regeneraci zánětu žaludku použijeme Virovet. Zvyšuje odolnost sliznic a posiluje jejich obnovu, stimuluje tvorbu specifických protilátek.

Nepoužívejte preparát prvku, na němž se příznaky vyskytují
Když místo preparátu prvku následného použijeme preparát prvku předchozího, nic se nestane. Regenerace může trvat déle, ale vždy se nějaké pozitivní výsledky dostaví. Jedinou chybu můžeme udělat jen použitím preparátu prvku, na kterém se příznaky vyskytují. Pak sice regenerace může proběhnout také, ale je příliš bouřlivá a dochází ke zvýšení intenzity příznaků. V těžších stavech při selhávání orgánů může být takto provedená regenerace nebezpečná.

Systém výběru podle Pentagramu® Energyvet je vhodný především pro odborníky anebo zkušené poradce. Kamenem úrazu je správně přiřadit příznaky k postiženému orgánu a elementu Pentagramu® Energyvet. Vezměme v úvahu například kašel. Může být vyvolán onemocněním průdušek, ale také podrážděním žaludku, oslabením činnosti pravé části srdce, zánětem pohrudnice. A každá z těchto možností vyžaduje jiný druh regenerace. Proto je vhodné navštívit veterinárního lékaře, který stanoví přesnou diagnózu, a následně můžete působit regeneračním prostředkem.

Další možností je elektronická poradna na www.energyvet.com, která funguje nonstop prakticky pro každý druh zvířete. Nemusíte mít obavy, běžné problémy jsou v poradně dobře ošetřeny a najdete i přesné dávkování. Stačí zvolit druh zvířete, jeho váhu a věk. Následně vyberete z nabídkového menu příznaky, nemoc nebo postižené orgány a zjistíte, co použít, v jaké dávce a jak často. Tato automatická poradna je vhodná jak pro bouřlivé stavy, tak i většinu vleklých onemocnění. Pokud se vám zdá zdravotní problém příliš komplikovaný, je na stejných stránkách poradna veterináře, ale na odpověď čekáte od několika hodin až do několika dnů. Proto není vhodná pro urgentní zdravotní problémy vašeho zvířátka, ale spíš pro dlouhodobé narušení zdravotního stavu. Nejlepší je ovšem práce s výše uvedenou pomůckou, Pentagramem® Energyvet.

MVDr. Lubomír Chmelař, Ph.D.

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.