HAYGAIN – konečně seno bez prachu a plísní!

(PR článek) Jedinečný sterilizátor sena, který Vám zajistí čisté a chutné seno pro zvýšení výkonu a zdraví Vašeho koně. Seno spařené Haygainem je velmi chutné a většina koní mu dává přednost před vším ostatním. Spařené seno nemá vylouhované základní živiny, a na rozdíl od namáčení zajistí, že Váš kůň dostane ze sena vše to, co chcete. Haygain spaří balíky nebo volné seno. Je tepelně izolovaný a uzavřený, udržuje vysoké teploty (nad 100 stupňů Celsia), které zabíjí všechny škodlivé plísňové spóry.

PR

 

Vznik problému
Koně jsou zvláště citliví na prach ze spór plísní, což se v počátečních stádiích může jevit jen jako slabý kašel, který se rozvine, když kůň pracuje. Jak alergie postupuje, může způsobit trvalé respirační onemocnění plic (RAO) zvané jako dušnost. Kůň s RAO se nemusí nutně jevit jako nemocný, je bez teploty nebo ztráty chuti k jídlu, ale bude mít snížený výkon, kašel a výtok z nosu. K namáhavému dýchání může dojít v průběhu tréninku a v akutních případech i v klidu. Zdá se, že někteří koně jsou více citliví na spóry plísní, včetně Aspergillus, zatímco u jiných jsou příznaky minimální. Nicméně všichni vdechují ze suchého sena tyto spóry plísní, které jsou pro zdraví koní škodlivé. Navíc některé plísně mohou v příznivých podmínkách produkovat mykotoxiny, které zasáhnou nejen dýchací systém, ale mohou vyvolat i zažívací potíže a navíc mohou změnit výživnou hodnotu sena.

Jaké jsou tradiční způsoby, jak čelit těmto spórám?
Jednou z možností je namočit seno, ale je to časově náročné, pracné, spotřebujete velké množství vody, vylouhujete ze sena hodně živin a výsledek je klasifikován jako látka znečišťující prostředí.
Další možností je krmení senáže, ale zde je mnoho problémů spojených s kontrolou kvality  tohoto krmení. A navíc koně krmení senáží stojí delší dobu bez píce a v důsledku toho se u nich mohou rozvinout různé stájové nectnosti a někdy i žaludeční vředy.
To, že vystavíte Vašeho koně plísním a spórám v seně, ho může časem na ně učinit citlivějším a způsobit mu hypersensitivní alergii, která se vyvine v respirační chorobu.
Respirační onemocnění, jako např. RAO jsou úspěšně zvládnutelné, pokud změníte prostředí, ve kterém se Váš kůň nachází a minimalizujete množství prachu v něm. Proto seno spařené v  v Haygainu představuje revoluční řešení v krmení Vašeho koně.

PR

 

Co může udělat Haygain?
Seno spařené Haygainem je velmi chutné a většina koní mu dává přednost před vším ostatním. Spařené seno nemá vylouhované základní živiny, a na rozdíl od namáčení zajistí, že Váš kůň dostane ze sena vše to, co chcete. To znamená, že vzhledem k jeho větší chutnosti můžete krmit seno, které má nižší nutriční hodnotu a které by za normálních okolností nebylo tak chutné. To je ideální pro laminitidu a další metabolické poruchy. Díky moderním metodám výživy je pro zdraví koně mnohem důležitější hygienická kvalita sena než jeho nutriční hodnota.
Firma ProPress Equine je divize firmy ProPress Ltd, předního světového specialisty v komerčním využití páry. Vývoj Haygainu započal v roce 1992 a výzkumy pokračovaly na Universitě v Bristolu až do poloviny 90. let. Následovaly tři roky rozsáhlých řízených laboratorních výzkumů pod vedením Dr. Meriel Moore-Colyera PhD BHSII , který je vedoucím výzkumným pracovníkem v oblasti výživy koní na Royal Agricultural College v Cirencesteru. Výsledkem bylo uvedení výrobku Haygain, který zlepší respirační zdraví a pohodu Vašeho koně.
Unikátní rozprašovací hlavice Haygainu umožňuje páře proniknout senem ze středu směrem ven, tak aby bylo zajištěno úplné vstřebávání. Toto je jediná vědecky osvědčená metoda k dosažení dostatečně vysoké teploty, která je nutná pro zabití všech škodlivých plísňových spór, roztočů a  bakterií v seně z různých zdrojů, jakou jsou např. krysy, myši, slepice, kočky, psi atd.

PR



Jak Haygain pracuje?
Haygain spaří balíky nebo volné seno. Je tepelně izolovaný a uzavřený, udržuje vysoké teploty (nad 100 stupňů Celsia), které zabíjí všechny škodlivé plísňové spóry. Má pevnou konstrukci, která vydrží nároky i té nejrušnější stáje.Všechna kování a upevňovací prvky jsou buď z mosazi, nebo z nerezové oceli, takže nekorodují. Hroty parních rozprašovacích  hlavic zajistí, že pára proniká středem balíku a rovnoměrně se rozptyluje směrem ven. Zabudovaný teploměr ukazuje, kdy seno dosáhne během cyklu spaření požadované teploty. Cyklus trvá zhruba 40 – 60 minut, poté již můžete krmit spařené seno. Koně milují zejména teplé seno, ale není problém spařené seno zkrmovat do 24 hodin.

Dodáváme tři typy Haygainu:
Haygain HG-1000 pro dva balíky, HG-500 pro jeden balík a nově HG-GO, který je dokonalým řešením pro spaření sena na cestách. Všechny typy jsou dodávány s parním generátorem s bezpečnostními prvky a ukazatelem objemu vody.

PR

 

Takže proč Haygain?
•    Vědecky ověřený
•    Zabije všechny škodlivé plíšňové spóry, roztoče a bakterie
•    Vytvoří chutnou píci zcela bez prachu a spór
•    Zlepší chutnost sena a re-hydratuje jej
•    Kompletně a rovnoměrně napaří celé balíky nebo volné seno, popřípadě naplněné sítě
•    Je uživatelsky mimořádně příjemný
•    Šetří vodou, spotřeba je méně než 3 litry vody na jeden cyklus
•    Snižuje ztráty na vstupech
•    Pomáhá ušetřit účty za veterináře a ošetření
•    Činí metodu namáčení sena zastaralou a překonanou
•    Není to jen Váš kůň, který vdechuje spóry, jste to také Vy a lidé okolo Vás ve stáji!

 

Více informací:
Firma Tikitano, www.tikitano.webnode.cz, www.haygain.com,
Marcela Filip – mobil: 777 556 427, e-mail: filip@tikitano.cz

PR

________________________________________________________________

CHCETE MÍT TAKÉ SVŮJ PR ČLÁNEK NA WWW.JEZDECTVI.CZ?
MŮŽETE HO MÍT JIŽ TŘEBA ZÍTRA – A TO JEN ZA 1000,- KČ BEZ DPH!
KONTAKTUJTE NAŠE INZERTNÍ ODDĚLENÍ NA E-MAILU: inzerce@jezdectvi.cz

Soubory ke stažení

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.