Hipocentrum Koryčany oslavilo 20 let

Vloni na podzim uplynulo rovných 20 let, kdy Stela a Milan Dolínkovi poklepali na základní kámen Hipocentra Koryčany, a svou budoucnost tak zasvětili životu s koňmi. Koně a práce s nimi je přitahovali už od útlého mládí. V roce 1989 byl zrušen jezdecký oddíl při JZD Koryčany, kde se oba věnovali dětem. S pronajatými koňmi, které ovšem nejprve museli obsednout, se pokusili navázat na tradici jezdeckých táborů.

Touha pokračovat v práci s koňmi stále sílila, proto se rozhodli pořídit si vlastní zázemí. Začínali od nuly. Kravín, který si na úvěr pořídili, byl v dezolátním stavu. Dnes jsou tyto prostory přebudovány na apartmán a ubytování pro 60 osob v pokojích s vlastním sociálním zařízením. Postupně se Stele a Fredovi dařilo zařídit kantýnu s dobře vybavenou kuchyní, společenskou místnost s barem a pro školy v přírodě a školní výlety postavili chatky, tvz. hogan, neboli kovbojskou ubytovnu. Stáje a zázemí pro koně se rovněž modernizovaly. Z původních pěti se stádo rozrostlo na 35 koní včetně hříbat.

Od roku 1993 zde funguje oficiálně registrované nestátní zdravotní zařízení Středisko hiporehabilitace, jehož cílem je poskytovat služby dětem se zdravotním omezením i dětem handicapovaným. Specializací Hipocentra jsou také pobyty pro děti mladšího školního věku a předškoláky od 5 let.

Za 20 let trvání prošlo Hipem několik tisíc dětí. Ročně jich zde kolem šesti set tráví své prázdniny na táborech, mnohé přijíždějí na jezdecké víkendy s rodiči. K dispozici mají hřiště, velké otevřené kolbiště i krytou halu. Některé z nich docházejí do jezdeckého oddílu, který zde funguje od prvopočátku.

Svůj sen o kontaktu s koňmi a ježdění na nich si ale na Hipocentru splnilo i mnoho dospělých. Oblíbili si dvoudenní výlety i týdenní vandry. Zde je několik akcí, Hipocentrum Koryčay letos chystá:

21. 4. Parameta Pohár 1. kolo - westernové závody B
5. 5. Parameta Pohár 2. kolo - westernové závody B
19. 5. Den dětí a koní včetně programu a otevřených dveří

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.