Jak krmí Michael Jung své olympijské koně?

PR text Michael Jung (31) je nejúspěšnější jezdec všestrannosti na světě. Nejenže kraluje v soutěžích všestrannosti na Mistrovství světa, Mistrovství Evropy a Olympijských hrách, ale jeho sbírka trofejí obsahuje také zlaté medaile z drezury a parkuru. Pokud jde o optimální management krmení vlastních špičkových koní, zvolil si za partnera Pavo.

Nutriční tipy od olympijského šampiona ve všestrannosti Michaela Junga

Pavo SportsFit, Pavo EnergyControl, Pavo DailyPlus a SlobberMash, to vše jsou produkty, které najdete ve skladu krmiva Stáje Jung. 

Zeptali jsme se Michaela na pár tipů pro krmný management.

Pavo: Je léto a ve stínu je 30 stupňů Celsia. Ve stanu, kde stojí boxy pro koně, může být dokonce ještě o pár stupňů více a vy připravujete své koně do důležité soutěže. Jaké jsou nejdůležitější aspekty, které je potřeba brát v potaz při krmení koní za těchto podmínek? 

Michael Jung: Při vysokých teplotách jsou nesmírně důležité elektrolyty. Když se koně potí, ztrácejí vodu a minerály nezbytné pro tělo, například vápník, sodík a hořčík. Když koním dodám elektrolyty, omezím tyto ztráty a zabráním jejich nedostatku. Pokud již k deficitu dojde, je příliš pozdě, abyste s tím něco dělali.

Kromě toho si ze dvou důvodů vozím vlastní seno. Za prvé chci svým koním zajistit neomezený přístup k objemovému krmivu, všiml jsem si totiž, že když jím dovolím nepřetržitě žrát, lépe pijí. Za druhé vím, že mé seno má stále stejnou kvalitu. Dobrá a neměnná kvalita sena je velice důležitá.

Pavo: Řekněme, že jste se vrátil se svými koňmi domů z dvoudenní nebo třídenní soutěže. Máte za sebou vyčerpávající aktivní víkend a dlouhou cestu. Co děláte, abyste zbavil koně stresu a pomohl jim regenerovat síly? Měníte za těchto okolností krmný režim? 

Michael Jung: Po dlouhé cestě a vyčerpávající soutěži trochu snížím množství koncentrovaného krmiva. Stejně koně budou následující den dělat jen lehkou práci. Ani na nich nejezdím, jen s nimi provádím relaxační krokové cvičení. Vždycky upravuji množství koncentrovaného krmiva podle množství práce, kterou bude kůň dělat. 

Pavo: Koně pro všestrannost musí být v extrémně dobré kondici. Vyžaduje se speciální krmení? Dostávají například Sam a Halunke jiné krmivo než skokoví koně? 

Michael Jung: Ani ne, zpravidla dostávají stejné krmivo. Mí skokoví koně a koně pro všestrannost dostávají v podstatě stejné krmivo. Obecně lze říct, že koně soutěžící na nejvyšší úrovni dostávají koncentrovanější krmivo, ale rozhodujícím faktorem není typ soutěžní disciplíny. Spíše to závisí na každém jednotlivém koni. Totéž platí pro krmné doplňky – zjišťujeme požadavky jednotlivých koní. Při tvorbě optimální krmné dávky nám pomáhají pravidelné rozbory krve.

 

 

Pavo E'lyte                        

Při pocení váš kůň neztrácí pouze tekutinu, ale také důležité soli těla, jako jsou vápník, sodík, draslík a chlor. Při nedostatku elektrolytů váš kůň zadržuje méně tekutin, snižuje se pružnost kůže a redukuje se výkonnost. Jestliže podáte Pavo E´lyte před prací umožníte svému koni si vytvořit rezervu tekutiny a elektrolytů. Ke ztrátě elektrolytů dojde mnohem později a po práci bude kyselina mléčná neutralizována rychleji a hladiny železa v krvi bude obnovena rychleji.

EnergyControl            

Pavo Energy-Control je unikátní závodní krmivo pro namáhavou a příliš dlouho trvající zátěž. Díky vysoce kvalitním esenciálním olejům z lněného semene, se energie stane dostupnou během celé zátěže a ještě zůstane Váš kůň perfektně pod kontrolou! Pavo Energy-Control: absolutní top kvalita, když se nashromáždí vytrvalost, potřeba kontroly lability a perfektní zdraví.

Pavo SportsFit             

Hořčík je důležitým stavebním prvkem kostní tkáně. Pokud dojde k jeho deficitu, tak se nastartuje jeho odbourávání z kostí. Pavo SportsFit obsahuje extra hořčík k podpoře kvalitních kloubů a šlach. Ideální zdroj energie pro závodní koně je škrob pro rychlou energii nebo extra „sílu“, v kombinaci a olejem, což je čistá energie, která neprodukuje odpadní produkty, jako je mléčná kyselina. Váš kůň se bude lesknout a bude mít dostatečnou sílu bez „horké hlavy“. Složení műsli bylo vyvinuto společným úsilím vědců a jezdců. Je to vybalancované těžké krmivo, které může být krmeno vašemu koni v maximální dávce 4 kg. Je to také úžasný doplněk pro kombinaci s normálním krmivem.

Soubory ke stažení

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.