Jak se mají koně v Čechách, na Moravě a ve Slezsku?

Občas se objevují případy nedostatečné péče o hospodářská zvířata, proto Státní veterinární správa zorganizovala v dubnu a květnu mimořádnou kontrolní akci v hospodářstvích s chovem koní.

Inspektoři krajských veterinárních správ provedli kontroly v hospodářstvích s menším počtem koní. Zaměřili se na dobré životních podmínky zvířat, především výživný stav, zásoby vody a krmiva, ustájení, na komplexní péči o koně. Zároveň kontrolovali evidenci, identifikaci a průkazy koní.

Veterinární inspektoři na celém území ČR zkontrolovali celkem 155 chovů koní s počtem 1895 zvířat. Závady byly shledány při 18 akcích. Nejčastěji se jednalo o nedostatečnou zoohygienu, porušení minimálních standardů pro chov hospodářských zvířat (přerostlá rohovina kopyt), neposkytnutí dostatečné ochrany před nepříznivými klimatickými podmínkami na pastvě, omezování výživy, neprovedení zdravotních zkoušek, neohlášení změny majitele a chyby v registracích – neoznačení zvířete, neodhlášení koně ze stájového registru, nezaznamenání nového majitele do průkazu původu, nepředložení registračního čísla hospodářství a stájového registru koní.

Při výše uvedených kontrolách došlo k porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání a zákona o veterinární péči a také plemenářského zákona (zákon o šlechtění, plemenitbě a evidenci hospodářských zvířat). Dlužno dodat, že všech 18 případech, kdy byly zjištěny závady, zahájily příslušné krajské veterinární správy správní řízení za účelem uložení pokut a vydaly závazná opatření k odstranění závad. To znamená, že dotyční chovatelé musejí počítat také s následnými kontrolami.

Při této kontrolní akci se ukázalo, že ne všichni chovatelé jsou dostatečně velkými a pozornými milovníky zvířat, která mají v péči, a že z různých důvodů nedodržují předpisy. Opět se potvrdilo, že práce veterinárních inspektorů je užitečná, neboť přispívá k informovanosti chovatelů ale hlavně ke zlepšování dobré životní pohody zvířat.

Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS.

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.