Jak vnímáme klonování koní?

O tomto kontroverzním tématu jsme psali v posledním Jezdectví číslo 10/2019, které je právě v prodeji. Zajímá nás Váš názor! Názory na klonování ve Francii, Německu, Anglii, Argentině a ČR jsou předmětem výzkumu Kateřiny Nevečeřalové a Vy se na něm můžete podílet vyplněním krátkého anonymního dotazníku. O závěrech výzkumu Vás budeme v Jezdectví informovat!

Aktuálně přinášíme informace o valachovi Dorian Grey de Hus z prvního klonu klisny Poetin po Don Juan de Hus, který o víkendu zvítězil ve finále drezurního šampionátu 6-ti letých koní v Saumuru (Francie) a uzavřel úspešný hattrick (vítězství v kategorii 4, 5-ti i 6-ti letých v řadě).

Dorian Grey de Hus svým vítězstvím pomohl i své jezdkyni Jessice Michel-Botton k získání hattricku, a to jezdeckého a dokonce již podruhé v kariéře. V letošním roce stejně jako v roce 2007 se jí podařilo v rámci chovatelského týdne francouzských drezurních koní v Saumuru zvítězit zároveň ve třech kategoriích (4, 5ti i 6 letých koní). Letos s Djembe de Hus, Don Vito de Hus a Dorian Grey de Hus.

Pro francouzský magazín Cheval Magazine ke svému hattricku uvedla: „Je to také poprvé, kdy na tři po sobě následující tituly dosáhl jeden kůň. V minulosti jsem jezdila koně Socrates de Hus, který zvítězil v kategori 5-ti a 6-ti letých a poté dosáhl vítězství i v 7-mi letech, ale nikdy koně, který by byl schopen zvítězit ve všech třech věkových kategoriích (pozn. redakce šampionát mladých koní je vyhodnocován ve věkových kategoriích 4, 5 a 6 ti letých, při meetingu „Grande Semaine“ jsou organizovány i soutěže starších koní). Finále s Dorianem nebylo naším nejlepším výkonem, byl trochu napjatý, ale nebylo ani nejhorší. Myslím, že rozhodčí byli velmi přísní, což je třeba u Isabelle Judet pravidlem, je výborná v tom, jak umí zohlednit drobné rozdíly v bodování. Je dobré, že taková rozhodčí hodnotí Grande Semaine již druhým rokem. S Dorianem mám speciální vztah, je pro mne srdeční záležitostí a myslím si, že si toto trojnásobné vítězství opravdu zaslouží.“

 

Zdoj: Cheval Magazine - Elodie MULLER

Soubory ke stažení

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.