Herpesvirus v Novém Mexiku a Německu

Minulý měsíc byla potvrzena v Novém Mexiku v Sunland Park Racetrack u pětí koní nákaza koňským herpesvirem-1 (EHV-1). Nákaza se rychle rozšířila na dalších 49 koní, kteří jsou ustájeni ve 20 různých stájích v Sunland Parku. Ustájeno je zde celkem 1600 koní. Nově byl virus také potvrzen v nedalekém tréninkovém centru. Již šest koní muselo být uspáno.  Úředníci vydali zákaz pohybu koní ven a dovnitř Sunland Parku a jeho okolí. Po dobu dvou týdnů jsou také pozastavené veškeré dostihy. Aktualizace 25. 2. 19:50 HOD: S herpesvirem bojují již také v Německu. Více uvnitř.

Aktualizace 25. 2. 19:50 HOD: Herpesvirus v Německu

Šest koní napadených herpes virem již zemřelo ve dvou stájích v šlesvicko-holštýnském Mildstedtu (Husum). Nejdříve musel být uspán nakažený pony, poté, co se situace mírně uklidnila, bylo napadeno dalších 5 koní v nedaleké stáji. Ti museli být také uspáni. V místě bylo zrušeno mnoho závodů a omezen jezdecký provoz. Zdroj st-george.de

 

Aktualizace 20. 2. 17:30 HOD: Počet případů nakažených koní v Sunland Parku již vzrostl na 72. Deset stájí zůstává v karanténě. Dva nové případy hlásí také stát Texas. Nakažené koně zde byly potvrzeny u trenéra, který měl koně v Sunland Parku. Naopak v Arizoně je již karanténa zrušená.

 

Původní článek

Než však byl virus potvrzen v Sunland Parku, byli odsud odvezeni tři koně do Turf Paradise v Arizoně. Jeden ze tří koní zde musel být kvůli viru uspán a další dva zůstávají v karanténě. I v Arizoně platí zákaz vstupu koní do stájí, ale dostihy pozastaveny nebyly.

Nedávno jsme informovali o uzavření hřebčínu v anglickém Newmarketu poté, co byl u klisny dovezené ze zámoří potvrzen herpesvirus.

Herpesvirus je vysoce nakažlivý mezi koňmi a postihuje různé orgány. EHV 1 způsobují hlavně zmetání klisen v poslední třetině gravidity, dále postihují dýchací systém a u mladých koní můžou způsobit nervové onemocnění, projevující se ataxií a obrnami nervů.

 

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.