Knižní novinka: „Diagnóza - Schvácení kopyt“

Patříte k těm, kteří si v duchu dodají „konečná diagnóza“?  Pak jste zbytečně pesimističtí. Schvácení kopyt (laminitida) není onemocnění, které by koně nutně odsoudilo k předčasnému důchodu nebo dokonce k odchodu ze života. Myslíte si, že vašemu koni schvácení kopyt v žádném případě nehrozí? Pak jste příliš optimističtí, neboť tento Damoklův meč má nad sebou každý majitel koně po celý jeho život. (PR článek)

Někdy stačí zdánlivě tak málo, aby laminitida uhodila v plné síle a vyřadila koně na dlouhý čas z provozu. Jak tomuto nebezpečí předejít? Ať jste pesimista nebo optimista, správná péče o kopyta vyžaduje znalosti, zkušenosti i zdravý selský rozum. Přesně tyto tři ingredience vnáší do kontroversních vod současných trendů v péči o kopyta nová kniha „Diagnóza – Schvácení kopyt“ z produkce nakladatelství Koko Produktionsservice s.r.o.


Autorka Dr. Konstanze Rasch je prezidentkou německé společnosti pro ortopedii kopyt (DHG) a vedoucí výuky v tomto oboru. Má za sebou dlouholetou praxi. Ví, jaké útrapy laminitida koni a jeho majiteli přináší. Také ví, jak je důležité, aby majitel včas rozpoznal příznaky a dokázal určit a odstranit příčiny. Opírá se nejen o vlastní praktické zkušenosti, ale také o nejnovější výsledky četných vědeckých výzkumů.

Čtenář však musí začít od píky. Projít anatomií kritických zón a procesy probíhajícími ve zdravém kopytě. Zamyslet se nad výživou, dietním programem i léčbou medikamenty. Nad tím, co dokáže stres i chybné rozhodnutí veterinárního lékaře.

Možná si myslíte, že inzulinová rezistence, equinní metabolický syndrom nebo Cushing do slovníku vaší stáje nepatří. Vědomosti o příčinách, léčbě i nejnovějších poznatcích o těchto onemocněních však patří ke komplexnímu pohledu na zdraví kopyt a to i nad rámec tzv. celostního přístupu. Vedle postupů konvenční veterinární medicíny má majitel koně na výběr i alternativní léčbu, která se při laminitidě osvědčila, např. homeopatie nebo používání pijavice lékařské.

Na četných fotografiích je zjevné, jak rizikovým faktorem je samotný tvar kopyta a jak zdánlivě neléčitelné kopyto dokáže obnovit svou funkci.


Deset případových studií knihu uzavírá. Jsou svědectvím neuvěřitelných návratů koní s těžce schvácenými kopyty do aktivního života. Ne vždy příběh končí šťastně. Laminitida bolí a stejně tak důvěřivost majitelů vydaných napospas zázračné, avšak bolestivé léčbě ve světle zářivé budoucnosti.

A ještě nejsme na úplném konci. Kromě rejstříku, nomenklatury a užitečných adres je zde bohatý seznam literatury – studium pro náročné tak může pokračovat. Právě množství odkazů na vědecké výzkumy a zdroje včetně mnohdy zcela rozporných výsledků studií ukazuje, že zdraví kopyt podléhá mnoha faktorům.

Kniha Diagnóza – schvácení kopyt  je vynikajícím průvodcem v oblasti péče o kopyta a prevence a léčby tohoto onemocnění. Je i oporou v případě, že laminitida u vašeho koně přece jen propukne – určitě se hodí plán první pomoci i dokumentace zdařilé léčby u těžkých případů. Názornost a srozumitelnost knihy podtrhuje grafické zpracování a množství barevných fotografií.


Vzhledem k tomu, že stále platí „Bez kopyt není kůň“, je dobré mít tohoto aktuálního rádce po ruce. Čert a laminitida nikdy nespí.

 

Informace o knize:

Pod článkem najdete v JPG souborech ukázky textu knihy.

Pevná vázaná vazba 170x240 mm (4-barevná)
240 stran
více jak 420 barevných detailních fotografií a ilustrací
ISBN: 978-80-903797-4-9
Cena: 720,00 Kč
Překlad z německého originálu, který vyšel koncem roku 2010.

Knihu si můžete objednat přes webové stránky Vydavatelství KoKo Produktionsservice s.r.o.


Vydavatelství KoKo Produktionsservice s.r.o.                       
KoKo Produktionsservice s.r.o. působí v České republice již sedmým rokem. Jeho specializace je zaměřena na knižní produkci knih hlavně svých partnerů v Německu, pro které jednatelka firmy Jirina Kotzur pracuje již takřka 30 let.
Tato dlouholetá spolupráce s autory, lektory, grafiky a vydavatelstvími v Německu umožnila zpřístupnění nejzajímavějších knih publikovaných pro německé čtenáře také čtenářům v České republice.


První publikace se zaměřením na jezdectví vyšly v roce 2010: „Správný trénink - zdravý kůň", která vyšla takřka současně s vydáním v Německu a „Výcvik mladého koně“.

 

Věříme, že také tato nová publikace Vám bude přínosem.

www.koko-produktion.com

Soubory ke stažení

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.