Koně pomáhají v Ohrobci

V sobotu 22. 9. pořádá občanské sdružení JK Harfa akci zaměřenou na hiporehabilitaci s názvem Koně pomáhají. Vše vypukne v 15 hodin v Ohrobci U Rybníka a na programu je drezurní ukázka, představení hipoterapie, ukázka výcviku jízdní policie, autogramiáda fotbalistů FC Slavia a předání cen sponzorům. Moderuje držitelka TýTý Daniela Písařovicová. Vstup je pro všechny zdarma.

Aktualizace 14. 9. 15 HOD: „Netradiční ale prospěšné“ odpoledne s koňmi a řadou známých tváří

Pomáhají i bez pomoci
Koně speciálně vycvičení pro hipoterapii pravidelně léčí a zároveň rozdávají úsměv. A to bez finanční pomoci zdravotních pojišťoven nebo státu. Proto v běžně klidné stáji v Ohrobci u Prahy bude živo. V sobotu 22. září připravuje Jezdecký klub Harfa již podruhé akci Koně pomáhají s cílem představit hipoterapii široké veřejnosti. Součástí projektu je pak integrace zdravotně znevýhodněných dětí mezi jejich zdravé vrstevníky, kteří se zajímají o jezdecký sport.

 „Program jsme se snažili přizpůsobit všem, ukážeme, jak u nás trénují děti, předvedeme i závodní drezurní přípravu, musí to být trochu show. Chceme nalákat lidi, aby se třeba ke koním občas podívali a svezli se. Zároveň myslíme i na klienty hiporehabilitace. Vysvětlíme k čemu je dobrá, komu může opravdu pomoci a samozřejmě máme připravenou i praktickou ukázku,“ popisuje chystanou akci ředitelka JK Harfa, Lenka Šestáková. Během celé akce je možnost svézt se pod dohledem na koni a to zdarma. „Podpořit nás přijedou i někteří z ligových fotbalistů, podařilo se nám nafotit speciální kalendář s našimi koňmi a SK Slavia, který chceme dražit. Všechny peníze půjdou na speciální účet a budou použity pouze na hiporehabilitaci,“ doplňuje Lenka Šestáková. Odpolednem, které začne v 15:00, bude provázet moderátorka Daniela Písařovicová a kalendář vydraží modelka Hana Mašlíková. Fotbalisté z kalendáře budou během dne rozdávat podpisy. Podpořit koně se chystají i florbalistky z Herbadent SJM Praha.

Velké díky zazní i pro sponzory, kteří akci podpořili, jako CK Čedok nebo nábytkové studio Devoto. Právě cílem akce je transparentně ukázat, čím se JK Harfa kromě přípravy jezdců zabývá. „Kůň jako terapeut může léčit všechny složky našeho života. Zlepšení je velice individuální a závisí na míře opoždění a rozsahu centrální koordinační poruchy. Stejně jako jiné formy rehabilitace (reflexní terapie dle Vojty, metoda Bobath koncept, kraniosakrální terapie aj.) je i u hipoterapie rozhodující, kdy byla zahájena a jak často byla či je prováděna,“ vysvětluje fyzioterapeutka, specialistka pro hiporehabilitaci Šárka Smíšková.

Na provoz teď JK Harfa využívá čtyři koně, kteří jsou k hipoterapii vhodní, 100 % zdraví a spolehliví. Další dva koně jsou ve fázi výcviku. „V současné chvíli pravidelně poskytujeme hipoterapii dětem z neziskové nestátní organizace Modrý klíč a dětem z Jedličkova ústavu v Praze 2, na terapii k nám ale také dochází i mnoho soukromých klientů. Veškerá péče a rehabilitace probíhá na spolehlivých a zdravých koních pod dohledem odborně vyškolených fyzioterapeutů, bez nichž bychom ani kvalitní hipoterapii nemohli nabídnout,“ doplňuje fyzioterapeutka Šárka Smíšková, která rehabilitace v Ohrobci zaštiťuje.

Měsíční rozpočet na provoz hipoterapie:
6 x ustájení 30 000 Kč
6 x kovář 4 000 Kč
1 x veterinář 1 500 Kč

Celkově tedy vychází provoz hipoterapie na 35 500 korun. Jedna cvičební jednotka stojí přibližně 600 korun, soukromí klienty ovšem platí zhruba 250 korun. Klienti z Jedličkova ústavu nebo Modrého klíče ovšem jen nepatrný zlomek. Proto se JK Harfa pokouší hledat podporu jako například zajištění krmiva pro koně nebo steliva na provoz stáje, tato pomoc od občanů, institucí či firem, ať už finanční, nebo hmotná, umožní snadněji zabezpečit běžný provoz a komfort koní využívaných k hiporehabilitaci. „Kdo bude chtít, může nás podpořit hned na místě a nebo na transparentní účet 2499563329/0800. Pomáhá nám doslova každá koruna,“ říká Lenka Šestáková.

O projektu Koně pomáhají
Cílem projektu je zajištění celoroční možnosti provozu hiporehabilitace. Základním principem hiporehabilitace je kontinuální léčba klienta, dózovaná v určitých časových jednotkách. Nepříznivé klimatické podmínky tak negativně ovlivňují naši snahu nabídnout klientům celoroční péči. Tento projekt vznikl za účelem zlepšení komfortu pro zdravotně, mentálně hendikepované, ale i soukromé zájemce. Cílem občanského sdružení JK Harfa je postavit zastřešený prostor, aby klienti hipoterapie nemuseli v zimních měsících a nepříznivém počasí přerušovat léčbu.

Co je hipoterapie
Hipoterapie je komplexní rehabilitační metoda, která využívá podnětů z koňského hřbetu, jež se přenášejí na jezdce. Dochází k cílené aplikaci senzomotorických impulsů z koně na klienta dle jeho diagnózy a klinického obrazu. Hipoterapie musí být vždy prováděna odborně školeným fyzioterapeutem. Rehabilitační pracovník musí klienta neustále sledovat a korigovat jeho polohu, aby nedocházelo k možné patologické práci.
Předpokladem účinné hipoterapie je správný sed na koni. Každý kůň má svou charakteristickou stavbu těla a typickou chůzi, což jej předurčuje k práci jen s určitým druhem postižení. Kůň je pro svůj trojrozměrný pohyb při chůzi (předo-zadní-levo-pravostranný pohyb) a díky pohybům hřbetu nahoru a dolů je nenahraditelným rehabilitačním prostředkem.

Kontakt:
Veronika Marková, organizátorka akce Koně pomáhají  tlf.: 775 299 337
Lenka Šestáková, ředitelka JK Harfa tlf.: 731 263 791
Šárka Smíšková, fyzioterapeutka tlf.: 602 137 843

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.