Koně v akci 2017: Svatební veselí - program

Od 1. do 3. září se na pardubickém závodišti uskuteční tradiční mezinárodní výstava Koně v akci. Každoročně nabízí svým návštěvníkům jiné téma, letos to bude "svatební veselí". Více o programu uvnitř.

Velký rytířský turnaj, ale taky sokolníci, inidáni nebo dětští kaskadéři obohatí hlavní program 19. ročníku mezinárodní výstavy KONĚ V AKCI. Diváci se na tato představení mohou těšit vždy v hlavním programu jak v sobotu, tak v neděli – s výjimkou rytířského turnaje. Jedinečnou příležitost obdivovat statečnost rytířů budou mít návštěvníci výstavy pouze v neděli.

 

RYTÍŘSKÝ TURNAJ

S programem, který viděla už velká část evropského kontinentu, do Pardubic přijíždí divadelní a kaskadérská společnost ŠTVANCI z Brna. Rytířské turnaje na koních předvádí už od roku 1990, její členové zaskakují za herce v rizikových scénách v tuzemských i zahraničních filmech. Diváci v Pardubicích uvidí nejen tzv. prstencový turnaj, který prověří jezdeckou dovednost rytířů, ale také velkolepé dřevcové klání. „Je to část programu, na kterou se opravdu těšíme. Je to jedno z největších představení, které jsme v dosavadní historii výstavy mohli nabídnout,“ komentuje program místopředseda představenstva a výkonný ředitel Dostihového spolku a.s. Martin Korba. Pětačtyřicet minut trvající rytířský turnaj je součástí hlavního programu výstavy, diváci se na něj mohou těšit v neděli 3. září od 16:15 hodin v cílové rovině před tribunami.

 

SOKOLNÍCI A DÁMY V SEDLE

Neméně zajímavé, i když možná ne tak adrenalinové vystoupení připravil i spolek FALCONIA. Jeho členové představí sokolnictví v jeho původní podobě, tedy jako vznešené umění lovu převážně na koni. Sokolnictví na koni je náročnou disciplínou, která spojuje jezdecké umění s drezurou zvířat a jak sami členové spolku Falconia říkají „dělá z lovce a lovčího aktéry jakéhosi „baletu smrti“, jehož korunou je obdivuhodný let dravců“. Sokolníci i se svou dámou v sedle se představí v sobotu 2. září od 15:25 hodin a v neděli 3. září od 14:10 hodin vždy v hlavním programu výstavy před tribunami.

 

DŽIGITOVKA

A do třetice zase jiné jezdecké umění, tentokrát dokonce v podání dětí. Skupina CABALLOS junior divákům předvede ukázky tzv. džigitovky – triky starých kozáků, kteří je využívali v boji. Děti je předvádějí v plném trysku na volné dráze a tak kůň není omezován nebo kontrolován lonžérem. Je to o naprosté důvěře jezdce a koně. Džigitovku dětští „kaskadéři“ z ranče Orient nedaleko Karlštejna předvedou v sobotu 2. září v 15:00 hodin a v neděli 3. září v 15:10 hodin, opět v hlavním programu před tribunami pardubického závodiště.

 

APPALOOSA SHOW – SOUZNĚNÍ

Po celé tři dny výstavy diváci mají příležitost vidět také dokonalé souznění člověka a koně. Skupina NIGHT CROW – indiáni kmene severoamerických čejenů kromě taneční show nabízí i vystoupení s koněm plemene appaloosa, koně vyšlechtěného indiánským kmenem Nez Percé. Appaloosa show – souznění je na programu výstavy v pátek 1. září ve 14:40 hodin, v sobotu 2. září ve 14:35 hodin a v neděli 2. září ve 13:55 hod.

 

 

 

 

Školáci letos prvního září do školy ještě nepůjdou, ale můžou tento den strávit na dostihovém závodišti v Pardubicích. Právě pro ně je totiž určen program prvního dne mezinárodní výstavy KONĚ V AKCI. V pátek 1. září mohou přijít se svými rodiči i prarodiči, kamarády nebo celou partou. Vstup na závodiště je zdarma.

Pro návštěvníky prvního dne mezinárodní výstavy jsou připraveny prohlídky stájí a dostihové dráhy. Svůj výcvik předvedou koně jízdního oddílu pardubické Městské policie, v akci budou kočáry, ukázky jezdeckého umění, indiánské hry a další doprovodný program. Areál závodiště bude otevřen od 9 hodin do třetí hodiny odpolední, kde se ze závodiště vydá průvod koní a kočárů směrem do centra Pardubic.

„Bude to už tradiční přehlídka účastníků výstavy, kteří se připravují na svá vystoupení v sobotu a v neděli. Průvod ukončíme na Pernštýnském náměstí, kde diváci uvidí ukázky z připravovaného víkendového programu, ukázky lasování, taneční vystoupení nebo třeba pony přehlídku. Rádi bychom je takto naladili a pozvali na sobotu a neděli na závodiště,“ popisuje program KONĚ NA NÁMĚSTÍ produkční výstavy Kateřina Mandysová.

Průvod se ze závodiště vydá obvyklou trasou ulicí Teplého přes třídu Míru na Pernštýnské náměstí. Doprovázet jej bude Městská policie včetně svého jízdního oddílu. Program na náměstí začne v 16 hodin a vstupné je zdarma.

Mezinárodní výstava KONĚ V AKCI, jejíž 19. ročník nese podtitul KONĚ A SVATEBNÍ VESELÍ, se koná od 1. do 3. září 2017. Po pátečním programu zaměřeném především na děti (ale nejen na ně) bude víkend patřit všem věkovým skupinám. Připraven je rozmanitý program s chovatelskými přehlídkami, sportovními i pracovními disciplínami, soutěžemi a dalším doprovodným programem. Areál závodiště je otevřen v sobotu od 9:00 do 19:00 hodin, v neděli od 9:00 do 17:00 hodin. Vstupné pro dospělé je 90 korun, zlevněné pak 50 korun. Děti do 140 cm výšky mají vstup zdarma. Vstupenky je možné zakoupit i online na portálu www.zavodistepardubice.cz/vstupenky.

 

 

 

Mezinárodní výstava KONĚ V AKCI je druhou největší akcí na pardubickém závodišti, hned po Velké pardubické. Každoročně ji navštíví tisíce diváků, pro které je připraven nabitý třídenní program. V kalendáři si proto zaškrtněte 1. – 3. září 2017. Výstava KONĚ V AKCI totiž bude perfektní tečkou za prázdninovým programem.

Mezinárodní výstava KONĚ V AKCI se koná už devatenáctým rokem. Každoročně nabízí svým návštěvníkům jiné téma, letos to bude „svatební veselí“. Krojovaní koně, svatební veselice i svatba u Taxisova příkopu budou součástí nabitého třídenního programu. Ale nebude to jen svatba, co návštěvníci výstavy uvidí. Připraveny jsou totiž i chovatelské přehlídky, ukázky všech sportovních a pracovních dovedností koní všech velikostí a další bohatý program. Jedním z vrcholů hlavního programu bude třeba i rytířský turnaj se vším všudy. „Vybrat jen jeden bod z tak bohatého programu je těžké. Můžeme ale říct, že to své si tu najde opravdu každý – ať už je dítě či dospělý, ať už má v oblibě malé, nebo velké koně. Myslíme i na milovníky westernu, indiánských her a dokonce i gurmány, protože tu budou ochutnávky produktů v rámci soutěže Mls Pardubického kraje,“ popisuje připravovaný program místopředseda představenstva a výkonný ředitel Dostihového spolku a.s. Martin Korba.  

Letošní výstava bude třídenní, pátek 1. září bude zaměřen především na děti. Po celý den je pro ně připraven program s ukázkami práce jízdní policie, rejem kočárům, prohlídkami stájí a mnoho dalšího. Otevřeno pro ně (a nejen pro ně) bude až do 15 hodin, kdy se z pardubického závodiště vydá průvod kočárů a koní směrem do centra města. Na Pernštýnském náměstí se totiž od 16 hodin uskuteční další z dílčích programů výstavy – ukázky z dovedností koní a pozvánka na víkend KONĚ NA NÁMĚSTÍ.

V pátek 1. zří je vstup na závodiště zdarma, o víkendu je základní vstupné 90 korun. Vstupenky je možné koupit i online prostřednictvím webových stránek závodiště. 

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.