Koně v Brně aneb show nákupy pro každého

Stovka nádherných koní  koní v moderním pavilonu F, jízdárna se speciálním povrchem, tribuny pro diváky, stánky prodejců, suvenýry, občerstvení, stylová kavárna, traktůrky John Deere pro děti a prezentace různých rančů a asociací – na to vše se můžete těšit v Brně 27. - 30. 6. Mnoho úsilí bylo vynaloženo,  aby byli koně důstojnou součástí Národní výstavy hospodářských zvířat a zemědělské techniky a také budou! Areál tou dobou hostí i výstavu psů INTERCANIS, rodeové závody a další akce a očekává se jako vždy kolem 45.000 návštěvníků. Pavilon koní F nabídne zážitky pro malé i velké, odborníky i laiky.

„Krása a síla chladnokrevných koní“

Asociace svazu chovatelů koní ČR zvolila pro letošní roční toto příznačné motto. Ve své kráse se zde totiž mj. představí impozantní  chladnokrevná plemena koní – českomoravský belgik, norik a slezský norik. „Jejich mohutnost a síla získává v posledních letech mnoho chovatelů a příznivců. Samozřejmě, že jejich uplatnění je především jako tažná síla v lese, ale i na polích a v zahradách. Zároveň se uplatňují jako koně pro agroturistiku nebo pro hiporehabilitaci. Znovu nacházejí své místo při práci v lesích, kde je zakázáno použití těžké techniky,“ říká MVDr. Jaroslav Dražan, prezident ASCHK ČR. Zároveň zve všechny diváky na výstavu koní se sportovními ukázkami českého a moravského teplokrevníka. „Moravský teplokrevník je kůň, který zde byl vždy chován, především v oblasti Přerovska a Kroměřížska. Je to všestranný kůň velmi dobrého charakteru," doplnil prezident. Pro diváky budou jistě lákadlem i  klasické hanácké kroje a pestrá škála dalších plemen koních chovaných v naší republice. Například hafling,  starokladrubský kůň, frízský kůň a nebudou chybět poníci. Ti jsou velmi oblíbeni dětmi a využíváni pro sportovní přípravu mladých jezdců. Příznivce každého jezdeckého stylu si přijde na výstavě na své – elegance v zápřeži, pod sedlem i ve volnosti bude inspirací mnoha milovníkům koní. Navíc si budou moci přímo popovídat s chovateli, vyměnit si cenné informace a poradit se ve stánku asociace. ASCHK aktuálně sdružuje 39 odborných a oblastních svazů, ve kterých  je  cca 2100 jednotlivých chovatelů (fyzických i právnických osob). Asociace podporuje také prezentaci plemen koní na výstavách a díky její záštitě a iniciativě lze brněnskou výstavu koní uspořádat.

Pestrobarevný western  - painti a appaloosy, mistři oboru

Westernová část výstavy si letos pod taktovkou sdružení Equiteam, chovatelských svazů a asociací připravila prezentaci oblíbených strakatých paintů, skvrnitých appaloos a jednobarevných quarter horse. Nad ukázkami koní převzaly záštitu národní afilace amerických chovatelských svazů – Paint Horse Club ČR  a Appaloosa Horse Club ČR. Naprostou novinkou bude prezentace svazů přímo na výstavní ploše s koňmi, podobně jak tomu bývá u evropských koňských veletrhů. Painty a QH bude reprezentovat kolekce koní z Rega Ranče na severní Moravě - představit by se  měl hřebec se svým potomstve. Koně budou předvedení na ruce i pod sedlem v různých disciplínách – představí je několikanásobná mistryně ČR Karla Gabrielová. Hostem bude rovněž vícenásobný mistr ČR a úspěšný závodník Karel Barotek, který přiveze všestrannou paint klisnu z Ranče Kostelany. Další painti se podpobně jako quarteři představí i v ukázce přirozené komunikace, hostem programu bude známá horsemanka Káťa Santarová z jižních Čech. Diváci se mohou těšit také na ukázku anglie versus western. Chybět nebude také Josefina Rašilovová z herecké - koňácké rodiny, která přiveze z Vysočiny své  Golden Boys quartery. Plemeno appaloosa bude reprezentovat např. známý hřebec zbarvení leopard GF Freedom King, držitel 50 ROM titulů v halter a performance třídách, s mistryní Evropy Betkou Kroumanovou (z Equiteamu), dále se předvede jeho potomstvo a appaloosy všech možných barev – od ryzáka s dekou, přes prokvetlé hnědáky až  po unikátní bílou s lemem.  Appaloosa je plemeno s dlouhou historií, za jehož původem stojí indiánský kmen Nez Pérce. „Tvrdá selekce na prérii z appaloos udělala koně fyzicky nesmírně zdatného, inteligentního a vnímavého - chovatelé hovoří na prvním místě o jeho srdci a duši. Je to "kůň pro všechny generace", pro každou příležitost, od westernových disciplín přes distanční jízdy, parkur, drezuru, vozatajství, rekreační sport a turistiku až po dostihy,“ uvedla prezidentka Appaloosa Horse Clubu ČR Ing. Petra Malásková a dodala: „Na výstavišti představíme koně zajímavých barev i původů, pro jezdce amatéry, profesionály i mládež v několika různých ukázkách soutěží. Bude to zároveň pozvánka na naši národní Appaloosa show v červenci.“

Koně i krávy v jednom týmu

Přidala se také Team penningová asociace, která přiveze na výstaviště do pavilonu F kromě koní i krávy. TPACZ vznikla v roce 2010 se souhlasem USTPA neboli americkou Team Penning association, která sdružuje tyto asociace z celého světa. Název má podle disciplíny, ve které se tři jezdci snaží zahnat vybrané tři krávy ze stáda do ohrady, jde o velmi zajímavý závod na čas a zručnost – ochutnávku této soutěže mohli vidět už diváci brněnské výstavy v roce 2011. V letošním roce v programu vystoupí členové TPACZ se svými koňmi a stádečkem krav, jejich hlavním partnerem je Mitrovský dvůr, producent vyzrálého hovězího masa plemene Aberdeeen Angus. „Ukázka soutěží bude pozvánkou na letošní  seriál závodů Black Angus Championship 2013, který se koná právě v areálu Mitrovského dvora. Jde o soutěže v dovednostech jezdců a koní při práci s dobytkem – jezdecké sportovní disciplíny, které vzešly z práce honáků na amerických rančích,“ uvedla Lenka Svobodová, prezidentka asociace.

Bezpečně do sedla – jezdecké školy a Junior Equiteam program

Novinkou letošního ročníku výstavy bude společná ukázka práce dětských jezdeckých škol včetně ukázky na kolbišti. „V jezdectví je důležité dobře začít, protože první zážitek s koněm si nese člověk na celý život. Měli bychom dbát na bezpečnost, mít dobré a kvalitní zdravé koně a pochopitelně vzdělané cvičitele,“ vysvětluje Monika Hýblová ze sdružení Equiteam, pod jehož značkou se zde představí čtyři jihomoravské jezdecké školičky. „Děti, ať zdravé či handicapované, je třeba pozitivně motivovat, aby měly vztah ke zvířatům, dobře spolupracovaly v týmu a naučily se zodpovědnosti,“ doplňuje Ing. Lenka Lišková ze sdružení Šemík Řícmanice, která se specializuje i na tzv. pedagogicko - psychologické ježdění a více než 20 let provozuje jezdeckou školičku.

BRNO TROPHY se vrací aneb Noční show s pohádkovým příběhem

Před 13 lety se poprvé pod kopulí pavilonu Z konala na výstavišti noční show s koňmi a nyní se vrací v nové podobě do koňského pavilonu F. Její přípravou pověřila produkční agentura Equicom Renatu Markovou, která stála za choreografií této akce od začátků. V sobotním programu po skončení výstavy tak půjde o speciální program pro milovníky koní. Představí se v ní plemena zaštítěná ASCHK ČR i westernová plemena, zajímavostí bude i ukázka working equitation spojující  prvky španělského stylu, drezury i westernu. Celá show má svůj scénář, který nabízí zase odlišné ukázky i protagonisty než denní program. Pořadem bude slovem provázet Saša Rašilov a Vanda Hybnerová, akci podpořili John Deere (Strom Praha), Exe jeans a Budějovický Budvar. „Půjde o galavečer, produkovaný v duchu motta „Z pohádky do pohádky“. Bude to příběh o mladé dívce z Velké Británie, z počátku 19 století,  která dostala od rodičů vlastní klisnu, jíž milovala a dokázala s ní mnohé, avšak...,“ prozradila Renata Marková. Doplňme ještě, že se děj bude přesouvat mezi dvěma kontinenty – Evropou a Amerikou, že v něm uvidí diváci od miniaturních koní, přes pony, teplokrevníky, westernová plemena až po impozantní shiry. Že v něm nebudou chybět také ukázky skoků, westernových a dobytkářských soutěží i jízda bez sedla a uzdy. Vše doplněno dramatickou hudbou.... nechte se překvapit. A pozor – stánky prodejců jezdeckých potřeb v pavilonu F budou otevřeny i v sobotu večer, proto si můžete nakoupit a dobře se občerstvit u Budvaru či Penerini Cofee.

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.