Konference IGEQ ve Warendorfu

V Německu je 6 milionů lidí, kteří jezdí na koni. Z tohoto počtu je 750 000 licencovaných, 6620 vyškolených pracovních jezdců a 1649 profesionálních jezdců na mezinárodní úrovni. V listopadu se v centru Německé jezdecké federace ve Warendorfu konala konference Mezinárodní skupiny pro jezdecké kvalifikace (IGEQ - International Group for Equestrian Qualifications), jejímž členem je kromě dalších asi 40 států také hostitelské Německo. Mgr. Jaroslav Sedláček, který se konference za Českou republiku zúčastnil, popisuje ve své zprávě dění celých čtyř dní. Dozvíte se v ní také podrobnosti o systému vzdělávání v Německu.

Odletěli jsme do Frankfurtu v 6 hodin a pro poruchu následného letadla mohli pokračovat až po pěti hodinách do Műnsteru. Tam pro nás pořadatelé přijeli, takže jsme nemuseli pokračovat vlakem do Warendorfu, vezli nás i zpět 21. 11.

Konference se zúčastnilo přes 40 účastníků z 18 zemí světa včetně JAR.
V pátek 19. 11. jsme usedli v učebně Německé jezdecké školy a byli U. Wilkenem seznámeni s upřesněným programem. Poté jsme byli seznámeni Ch. Hessem, M. Schermannem a T. Kasperait se systémem vzdělávání v Německu jak jezdeckým tak i pedagogickým.

Nadále zůstává v Německu systém tří motivačních jezdeckých stupňů:
- “koňař” do 16 let, jezdecký kurz, základní znalosti, ježdění na lonži, klus krok, cval
- “malá podkova” do 16 let, jezdecký kurz v klubu nebo škole, ježdění v družstvu, základní znalosti na vyšší úrovni, jezdecká teorie
- “velká podkova” do 18 let, jezdecký kurz, juniorská jezdecká třída, ježdění venku, jedná se o podstupeň ZZVJ

Dále následuje “BASSISPASS” - ZZVJ, praktické ježdění a test z teorie, opravňuje k ježdění na závodech.
Na to navazuje pět stupňů jezdecké kvalifikace v klasickém ježdění - DRA IV, DRA III, DRA II, DRA I, DRA GOLD. V ostatních disciplínách je to obdobné.

V oblasti instruktorů a trenérů jsou kvalifikace v souladu s celým světem (IGEQ - LEVEL I, II, III).
Trenér C, B, A odpovídá našemu dělení - cvičitel, trenér II. tř. a trenér I. tř. , pouze s tím rozdílem, že se v Německu rozdělují ještě na dvě skupiny C,B,A-performance a C,B,A-bassissport.
V Německu je 10 akreditovaných zařízení pro trenéry C a B a 5 pro trenéry A. Většinou se vyžaduje maturita nebo nižší univerzitní vzdělání.

Podmínky a zkoušky v jednotlivých stupních:
Trenér C (Level I, cvičitel) - věk 18 let, DRA III, DLA IV, výpis z trestního rejstříku, kurz první pomoci / zkouška: praktická - “L” úroveň v drezuře a skocích, všestrannost A-level, koncepce učební jednotky, zkouška teoretická: test z teorie výuky, základy sportovního tréninku, psychologie,koňská teorie a zacházení s koňmi, veterinární znalosti, sport, prostředí, bezpečnost. Celkově obsahuje zkouška 10 částí.

Trenér B (Level II, trenér II. tř.) - podmínkou je trenér C, potvrzení o roční praxi a výkonnost /  Zkouška: ježdění ve všech olympijských disciplínách úroveň A/L-level, zkouška obsahuje - příprava a demonstrace jezdecké lekce, teorii výuky, komentář k ukázce, domácí práce

Trenér A (Level III, trenér I. tř.) - věk min. 23 let, výpis trestního rejstříku, 3 roky praxe trenéra C a 1 rok praxe trenér B, DRA II drezura a skoky / Zkouška: praktická - drezura na úrovni “L” se střídáním koní (adept jezdí 2 koně a posuzuje jejich úroveň), dále skoky a všestrannost, příprava tréninkového plánu, představení a demonstrace výuky - lekce z plánu a praktický test z teorie výchovy a managmentu , dále následuje teoretický test z výuky a výchovy, jezdecké teorie, péče o koně, veterinární péče. Celkově je hodnocen uchazeč z 9 částí zkoušky.

Tyto tři stupně (Level I až III) jsou uváděny od 1. 8. 2010 jako amatérské. Od tohoto data jsou zkoušeny dva nové profesionální stupně v akreditovaných střediscích PFERDEWIRT a PFERDEWIRTSCHAFTMEISTER.
Pferdewirt – obsahem učiva a výuky jsou služby, chov, klasické ježdění, dostihy a klusáci, westernové ježdění. Studium je tříleté, přičemž v 1. ročníku 2x týdně teoretické předměty ve škole (celkem 320 hodin), ve 2. a 3. ročníku 1x týdně teorie ve škole
(celkem 280 hodin), praktickou část absolvují u Pferdewirtschaftmeister, který je také platí (min. částkou 500 eur měsíčně). Při zkouškách kromě teorie absolvují prakticky hodnocení koní, hodnocení zdravotního stavu, výběr krmiva, hodnocení stájí, drezuru a skoky “L” úrovně, musí umět koně trénovat, předvést a vysvětlit s řešením problémy.
Pferdewirtschafmeister – mistrovská třída, podmínkou je absolvování kurzů pracovních jezdců a dále předcházející praxe Pferdewirt. Je to stejný systém jako předcházející stupeň vyžadující znalost servisních stájí, ježdění klusáků, dostihů, westernu. Prakticky musí ovládat drezuru a skoky na úrovni “M”, lonžování a práci na ruce, praktické předvádění lekcí, ohodnotit, vypočítat a vybrat krmivo, musí být schopen vyučovat s důrazem na pedagogické schopnosti, ovládat ekonomiku a právo.


Po seznámení se systémem vzdělávání v Německu nás provedl pan Dr. H. Müller po areálu Německé jezdecké školy a přednášel o výuce a práci školy. Nato jsme shlédli v jezdecké hale praktické ukázky zkoušek a práce trenérů C, B, A.

Ve večerních hodinách jsme absolvovali návštěvu u starosty Warendorfu a poté se zúčastnili oficiální večeře pořádané Německou jezdeckou federací.

V sobotu od 8 do 12 hodin jsme znovu v jezdecké hale pokračovali přímo zkouškami profesionálních stupňů. Při těchto zkouškách jsme hodnotili a zadávali otázky jednotlivým účastníkům zkoušky v praktickém ježdění opět se střídáním koní a při vedení výcviku s analýzou výukové jednotky.

V odpoledních hodinách jsme navštívili Národní tréninkové centrum (DOKR), které se v současnosti soustřeďuje zejména na juniory, mladé jezdce a jezdce na pony.

Nato navázala finální konference a diskuse IGEQ.

Obsah jednání konference:

1.   Zahájení U. Wilken – poděkování Ch. Hessovi za zorganizování celé akce

2.   Představení delegátů ze všech přítomných zemí

3.   Schválení zprávy z předcházející konference v Saumuru

4.   Region 4 – změna delegáta – D. Holmes

5.   Německý vzdělávací systém – Ch. Hess. Jak jsme viděli v ukázkách, došlo k jistým změnám ve vzdělávacím systému. Tréninkový systém v Německu dále upřesnil M. Scharmann. Je třeba mnoho instruktorů na amatérské a poloprofesionální úrovni, protože narůstá počet jezdců a jízdáren, které potřebují odborné vedení a nemají na platy profesionálů prostředky. Proto je potřeba v současné době vzdělávat instruktory a trenéry na amatérské úrovni (C, B, A).

6.   FEI – H. Müller – problémy EU v pochopení specifiky jezdeckého sportu a zřízení úkolové skupiny pro rozvoj v oblasti vzdělávání učitelů v rámci FEI. Je třeba konzultovat s IGEQ. Mluvil o regionálních disciplínách (horseball). Seznámil účastníky konference se zasedáním v Taipei, zvolení prezidentky, nová pravidla, seznam zakázaných látek, nová budova atd., včetně nového veterinárního rady. Dále hovořil o čistotě sportu a diskusi o acetylsalicilátech – jde o spor mezi byznysem a zdravím koní, překrývání koňských zranění a následující bolesti, používání psychofarmak používaných v Rusku v době války. FEI má pouze 5 akreditovaných laboratoří na MCP, proto byla zahájena spolupráce s JAR, Brazílií a Ruskem. Dále je třeba sjednotit profesionální a amatérské vzdělání, neboť v případě angloamerické oblasti je amatér zoufalý začátečník ačkoliv je trenérem třetího stupně. Bylo by třeba rozlišit profesionálního jezdce a učitele.

6.   Zkoušky v členských zemích IGEQ .
       Budoucí návštěvy pozorovatelů - Francie, Portugalsko, Mlaysie, JAR.

7.   Matrix kvalifikací pro jezdeckou turistiku - příští konference prodiskutuje předložený návrh a VV ji zapracuje do svého následného zasedání.

8.   Aktualizace EQF - P.Ollivier - doporučení EU rady pro sjednocení kvalifikačního systému členských států. Jedná se o politické rozhodnutí, neboť kvalifikační stupně v jednotlivých zemích nejsou sjednocené (některé země mají 9 stupňů, jiné 10,12 i 14 stupňů). Jde především o uznání profese, výučního listu, jako prostředku k vytváření pracovních míst, nejedná se o akademické vzdělání typu střední školy nebo vyšší odborné. V EU se tím zabývá Rada pro vzdělání, sport, kulturu a mládež.

9.   Dotazníky na členské země IGEQ  týkající se zkušebních komisařů (dotazník byl již před časem z ČJF odeslán). I. Auty byla požádána napsat nebo vydat na DVD manuál pro zkušební komisaře.

10.   Zprávy delegátů jednotlivých zemí o absolventech jednotlivých stupňů.

11.   Finanční zpráva včetně mezinárodních pasů .

12.   Další konference - Anglie 2011, 2012 bude upřesněno

13.   Ostatní – dotazy a připomínky delegátů

14.   Závěr a rozloučení s delegáty

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.