Koňská záchranka – aktuality a nové zásahy

Majitelé i chovatelé koní již dávno ukončili letošní jezdeckou sezónu, i náš tým Koňské záchranky Horse Emergency doufal, že ubude akčních výjezdů a zákroků. Těšili jsme se, jak přejdeme do pohotovostního režimu a budeme opečovávat a vylepšovat naše „dítě“- naši milovanou sanitku. Ó, jak jsme se mýlili! Bohužel...

Pohotovost na Velké pardubické i následující záchrana zesláblého valacha ve Střelicích u Brna jsou na webu Jezdectví popsány v dřívějších článcích. Stejně tak nedávný výjezd na záchranu koně propadlého dřevěným mostem v Němčičkách u Brna. Mezitím jsme ještě absolvovali první neakutní převoz pacienta v závěsu z Prahy na brněnskou Kliniku chorob koní. Podrobnosti o tomto výjezdu včetně fotografií jsou k nahlédnutí na www.KonskaZachranka.cz.


Noc z 8. na 9. prosince opět (jako už poněkolikáté) vyzkoušela připravenost našeho týmu. V 1 hodinu a 30 minut po půlnoci zavolala o pomoc MVDr. Eva Ludvíková, mající té noci službu na naší brněnské Klinice. Plemenný hřebec Lord Caletto cestoval v kamiónu z tlumačovského hřebčína s ataxickými příznaky. Ještě než dorazil na Kliniku, upadl, nyní nemůže vstát a přítomný personál v omezeném počtu nedokáže hřebce dostat ani z kamiónu, natož do bezpečí.

Brno

Vytažení z kamionu

Brno

Přiblížení k cestě

 

Hned na první pohled bylo jasné, že kůň je zapříčený tak, že jeho vyproštění nebude vůbec snadné. Z této fáze bohužel neexistují fotografie, protože nebezpečí pro hřebce bylo tak velké, že bylo nutné okamžitě jednat a zapojit všechny přítomné. Na vytažení z kamiónu jsme poprvé použili naprosto novou podložku pro ležící koně. Jde o umělohmotnou (teflonovou) polstrovanou desku s lyžinami a záchytnými oky pro vlečení těžkého břemene. Pracovně jí říkáme „sáně“ a jde o to zařízení, na jehož pořízení se již několik měsíců skládá široká veřejnost formou prodeje přívěsků a nálepek – podrobnosti zde http://www.konskazachranka.cz/reklamni-predmety/ .

Brno

Castelano na podložce

Brno

Připravený vozík

 

Caletto byl přispán a poté byly uvolněny jeho končetiny, zaklíněné pod stojnami příček mezi koňmi. Potom byl překulen na sáně a na nich za pomoci terénního vozidla vytáhnut ven z kamiónu. Kvůli mírnějšímu sklonu rampy stál kamion u meze cca 100 metrů od Kliniky. Sáně by zvládly i smýkání na tuto vzdálenost, přesto jsme však raději využili vozík – plaťák, na který se sáně i s hřebcem natáhly. Auto i s připojeným vozíkem zajelo až do chodby Kliniky a díky saním se kůň naprosto humánně složil v probouzecím boxu. Zde jsme ještě čekali na jeho probuzení, abychom byli k ruce, pro případ komplikací. Hřebci se však nedařilo vstát. Bylo patrné, že problém je ještě závažnější, než se původně předpokládalo. V 6 hodin ráno nastupovala do práce pravidelná směna, bylo již tedy dostatek osob na hlídání a pomoc. A tak jsme si sbalili naše pomůcky a de facto odjížděli přímo za našimi každodenními pracovními povinnostmi.

Brno

Přetažení na vozík

Brno

Kůň i s podložkou na vozíku

Brno

Ke klinice

Brno

Vjezd do budovy kliniky

Brno

V probouzecím boxu

 

Radost z dobře odvedené práce a ze zjištění, že sáně přesně splňují svůj účel nám zhatily následující dny. Caletto se vůbec nedokázal postavit, vyšetření ukazovala otok na mozku z (k dnešnímu dni) nezjištěných příčin. Byl proto v pátek 11. 12. utracen.
Tým Koňské záchranky touto formou vyjadřuje lítost nad odchodem tohoto „pana hřebce“ a současně děkuje za velmi významnou, zejména fyzickou pomoc všem, kteří té noci byli „u toho“.
Pokud byste chtěli na Lorda Caletto vzpomenout, zde je odkaz na „jeho“ stránky www.lordcaletto.sk.


Pavel Čechovský – tým Horse Emergency

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.