O čem jsme také psali: Mateřské kmeny holštýnských koní

Mateřský kmen 3389 - Toto číslo napovídá holštýnskému chovateli jediné jméno: Cassini. Praví bratři tohoto jména jsou totiž hlavním důvodem, proč se o tomto kmeni zmiňovat. Rodinu založila Ahne 6501 (Rebekka) po Goldboy, narozená v roce 1892. Z našeho pohledu zajímavé větvení začalo až u Cereny (nar. 1966) po Cobalt. Přečtěte si článek z únorového čísla 2006.

Její dcery Maifee (Lexius), Prisma (Mahmud) a Berlinchen (Capitol I) značně rozšířily rodinu opírající se o úzkou bázi. Prvá zmíněná je matkou ST skokana Chapmana 20 (Capitol I) a bábou nadějného osmiletého Carliho (Caretino x Locato), v jehož sedle se loni úspěšně objevoval šestapadesátiletý předseda Holštýnského svazu Breido Graf zu Rantzau. Berlinchen je bábou dvou velmi nadějných pravých sourozenců po Lansing x Coriolan. Starší, 7letá Luca 92 sbírala v roce 2004 pod Sörenem von Rönne umístění až do ST, o rok mladší Lando RI dokázal zvítězil v S.

 

Wisma

Jednoznačně nejúspěšnější je potomstvo třetí zmíněné Prismy. Nejenže byla bábou fenomenálního mezinárodního skokana, dnes jednoho z nejúspěšnějších plemeníků světa Cassiniho I, ale i ostatní potomci její dcery Wismy se zdají být hodně nadějní.

Cassini I (Capitol I x Caletto II) se narodil v roce 1988 a již jako tříletý naznačil svým výsledkem HLP (131 b. za skákání), na kterou disciplínu se zaměří. Do vysokého sportu ho připravil Bo Kristoffersen, největší úspěchy sbíral pod Franke Sloothaakem, s nímž kromě Velké ceny Arnheimu vyhrával i Poháry národů, získal celou řadu umístění v soutěžích SP a vydělal téměř 300 tisíc DM, k nimž je ovšem nutné připočíst výdělky ze zahraničí, které se tehdy do německých ročenek nepočítaly. 

Dnes je nejfrekventovanějším plemeníkem Holštýnského svazu a jeho děti reprezentují po celém světě - za všechny zmíním především vítěze VC Calgary, olympionika Cavalor Cumana (J. Lansink) a další vítěze Velkých cen: Damhus Carina (U. Kirchhoff), C-Ingmara (P.-L. Aufrecht), Eurocommerce Berlina (W. Schröder) či Isovlas Olympic (S. Guerdat, Judy-Ann Melchior), která startovala na olympiádě v Aténách již jako osmiletá. Na našich kolbištích je populární Cassini’s Son-T.

V loňském roce registrovaly německé svazy 10 körovaných Cassiniho synů, letos k nim jen v Holštýnsku přibyli další 3. Nejpopulárnější z nich je T-skokan Candillo, jehož syn Color of Love je dvojnásobným šampiónem našeho KMK, ale o něm bude řeč o kousek dál. Ostatní Cassiniho körovaní synové jsou příliš krátce v chovu na nějaké hodnocení.

O šest let mladší pravý bratr Cassini II se ze zdravotních důvodů na kolbištích moc neohřál, ale zdá se, že by se mohl svému slavnějšímu bratrovi přiblížit alespoň chovatelsky. Díky omezení počtu klisen u Cassiniho I má dostatek příležitostí prokázat své kvality. Loni byl nejdražší kůň holštýnské aukce po Cassini II a před Vánoci byl v Neumünsteru körován jeho první syn do holštýnského chovu – Camarque – ovšem prodal se za 230 tisíc eur do Dánska. 

Wisma ovšem nezůstala jen u těchto plemeníků. Jednak byl spolu s Camarquem körován i Wismyn syn Clarimo po Clearway, který zůstává v působení u Holštýnského svazu, a jednak dala tři úspěšné dcery. Pravá sestra zmíněných plemeníků, státem prémiovaná Donata II (Capitol I) je matkou populárního hřebce Lovari (Lasino), který suverénně zvítězil ve skokové části HLP (139 b.) a celkově se umístil jako třetí; působí v Holštýnském svazu.

Další dvě dcery se Wismě narodily po Leonidovi a Lansingovi. Státem prémiovaná Haamoon dala plemeníka Caleri (Calido I), jehož pravý bratr sice nebyl před dvěma měsíci körován, zato byl prodán na Slovensko, takže o něm možná ještě uslyšíme. Druhá dcera Mira VI je matkou v roce 2004 körovaného Cassara (Coronado).

 

Mateřský kmen 3558

Rodina 3558 je v poslední době rovněž velmi populární, a to nejen zásluhou výše zmíněného Candilla, ale také přičiněním  dvou vítězů holštýnského körungu v devadesátých letech (1995 a 1996). Jak na chovatelském, tak na sportovním poli se prosadila řadou známých jmen, na něž se teď podíváme blíže. 

 

K významnému větvení rodiny založené v roce 1914 narozenou Ahne 6734 po Wagenhals došlo v období po druhé světové válce. Zasloužila se o ně tmavá bělka Kerbe svými dcerami Zimoplií (Allasch), Edusou (Nautilus xx) a Fedeltraud (Fax I).  

 

Vítěz körungu i HLP

Na konci větve první zmíněné najdeme vítěze holštýnského körungu 1996, Lavarina po Lavall I x Calypso I, pozdějšího bezkonkurenčního vítěze výkonnostních zkoušek hřebců (HLP) se 144, 48 body celkem a s hodnocením 149,02 za skákání. Působí v zemském hřebčíně Moritzburg. 

Ze stejné větve pochází i v roce 2002 körovaný Lavondi (Lacantus x Calypso I, rýnská PK). Pravá sestra jeho matky Unika působí ve vestfálském chovu, kde dala již dva T mladé skokany. 

Fedeltraud založila méně významnou větev, jejímž hlavním reprezentantem je skokan Fargo (Fantus), který se proslavil i jako plemeník díky derby-specialistovi Montanus Farovi. Nejmladším plemeníkem této odnože je v Hesensku körovaný Let’s Dance (Limbus).

Nejznámější koně vyprodukovala větev Edusy, jejíž nejlepší dcery byly pojmenovány Indris (Flamberg) a Ledusa (Lorenz). 

Indrisina dcera Nanzy (Format) byla výtečně využita v chovu, dala T skokanku Celinu 27 (Calando I) a celou řadu kvalitních chovných klisen se sportujícími potomky, zvláště Victorii, Zolu a Billy Jean (všechny po Landgraf I). Zolin syn Contraire (Contender) sportuje pod jménem Eurocommerce Moskau, z prvých dvou ročníků v Durynsku vzešli již i ST potomci. Zolina dcera D-Cremona (Corrado I) je matkou krásného tmavého skokana a plemeníka Gran Corrada (Grannus), vítěze Velkých cen pod Yvem Houtackersem a dalšího mezinárodního skokana Nonplusultra (Nimmerdor, j. M. Kutscher).

 

Ledusa a Texas

Odnož výše zmíněné Ledusy je páteří dnešních úspěchů kmene 3558. Její dcera Richmond (Carneval) je matkou v USA působícího plemeníka Saceur (Silvester), další dcera Veronika III (Fantus) dala vynikající mezinárodní skokanky Chanel M (Cor de la Bryère), známé s T. Lutherem. Nejmladší Edusa se narodila z osvědčeného spojení rodiny s Grundymanem xx a její dcera Oda III (Lavaletto) měla před Vánoci úspěšného potomka na holštýnském körungu – hřebce Casinos (Colman).

Nejvíce se ovšem Leduse vydařila prostřední dcera Texas po Carneval. Její první syn Flemmingh po Lacapo patří k nejpopulárnějším holandským plemeníkům a překvapivě se prosadil především v chovu drezurních koní: Anky prezentuje jeho syna Kracka C na nejvyšší úrovni a také Lingh se v právě uplynulé sezoně proslavil mnoha úspěchy na mezinárodním poli pod Edwardem Galem. Edward s ním mimo jiné Anky se Salinerem několikrát porazil a dvojice získala druhé místo ve finále SP.

Poté se chovateli H. Ch. Albertsenovi podařilo najít výtečně navazující spojení Texas s plnokrevným Grundymanem xx. Výsledkem byli praví bratři, plemeníci Gaspari I a II a chovná klisna Desy. Gaspari I působil v holštýnském chovu, ale především se ukázal jako kvalitní sportovní kůň s mnoha vítězstvími v S parkurech. Gaspari II se oproti tomu dobře osvědčil v sasko-anhaltském chovu, jeho potomci chodí T parkury i CCI. Desy dala nejstaršího körovaného hřebce po Cassini I, v předchozím článku zmíněného Candilla. Upozornil na sebe hned jako tříletý (1996) vítězstvím v HLP s výborným hodnocením z obou disciplín. Umístil se i ve finále spolkového šampionátu a celou dobu během své chovné kariéry sportuje a získal celou řadu mezinárodních umístění s Thomasem Konlem. Poslední tři roky pouštěl na stanici Dr. Pongse ve švábském Zöbingenu, ale úspěchy jeho potomků donutily Holštýnský svaz, aby ho pro letošní sezonu opět nabídl svým chovatelům. Vedle u nás startujícího a také v SRN körovaného hřebce Color of Love patří k jeho nejúspěšnějším dětem Caballero 60 (Susanne Behring) a Linos 17 (R. Distel) s umístěními v ST.

Dalším potomkem Texas byl v roce 1993 narozený Littorio (Lord), který o dva roky později zvítězil na holštýnském körungu. Tento hřebec dělá holštýnskému chovu reklamu na Novém Zélandu a působí na Goldengrove Stud Farm. Nejmladším úspěchem Texas je zatím It’s Texas de Revel (Quidam de Revel), která se s M. van Dijckem předloni umístila i v Cáchách. Desy i Texas mají dcery v chovu, takže můžeme očekávat další úspěchy, několik Candillových mladších sourozenců navíc úspěšně startuje v parkurech.

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.