Maxirojení zvířecích záchranářů v Praze - BARTA International Animal Rescue Conference 2015

Bez většího zájmu médií (a bohužel i české odborné veřejnosti) proběhla ve dnech 3. - 5. prosince 2015 v Praze celosvětová Konference zvířecích záchranářů. Českou účast tedy naprosto pochopitelně reprezentoval tým Pet&HorseEmergency, doplněný specialisty z brněnské Kliniky chorob koní - MVDr. Radovan Kabeš je anesteziologem, jehož znalosti a schopnosti tým v terénu využívá v případě nutnosti speciální sedace a MVDr. Zdeněk Žert, co by iniciátor a patron celého záchranného projektu. Podrobnosti o konferenci najdete uvnitř.

Koňské Záchrance se navíc dostalo té neuvěřitelné mezinárodní cti, že mohla prezentovat některé neobvyklé a unikátní vlastní kauzy - výjezdy - zásahy. Tím se pochopitelně zviditelnila v mezinárodním měřítku a sdělila celému světu:" Jsme zde, umíme hodně, počítejte s námi, bude-li potřeba"!

Jak už z názvu Konference vyplývá, jejím iniciátorem byla BARTA (British Animal Rescue and Trauma Care Association, www.bartacic.org), přední záchranná organizace, zajišťující mj. i vzdělávání v oblasti zvířecí záchrany. Dále se na pořádání spolupodílely i The Horse Trust (www.horsetrust.org.uk), Resquip ltd.(www.resquip.com) a World Animal Protection (www.worldanimalprotection.org).

Pořadatelé si vytyčili několik vizí a cílů:

  • propojit a sjednotit jednotlivé subjekty a organizace z celého světa, zabývající se záchranou a posttraumatickou péčí. Účast byla tedy určena zejména veterinářům, chovatelům, organizátorům jezdeckých akcí, záchranným organizacím a nadacím, přepravcům zvířat, hasičům a záchranářům...
  • na tomto základě vést diskuzi o aktuálních trendech, vzájemně sdílet nové podněty a nápady
  • s vyhlídkou LOH v Riu 2016 zkoumat postupy krizového řízení nenadálých situací, zvládnutí nouzových momentů, které mohou nastat během jezdeckých soutěží

Stěžejními tématy byly:

  • vliv a dopady přepravy na hospodářská zvířata (specificky koně), zvládnutí mimořádných událostí při přepravě, včetně hromadných havárií
  • požární bezpečnost a řešení krizových situací při požárech zemědělských usedlostí
  • sedace, anestézie, záchranné prostředky a pomůcky, řízení záchranných akcí
  • a také obor, který české záchranáře zajímal nejvíce - konsensus v požadavcích na mobilní ambulanci velkých zvířat pro 21. století

Oficiální zahájení Konference proběhlo v NH Hotelu na pražském Smíchově ve čtvrtek večer slavnostní recepcí. Na stejném místě se potom v pátek a v sobotu konaly i všechny přednášky, prezentace a workshopy.

Mezi přednášejícími se objevila jména, v komunitě zvířecích záchranářů velmi známá. Jim Green, ředitel BARTA, John Blackwell, viceprezident BVA (British Veterinary Association, www.bva.co.uk) a Prof. Josh Slater, spoluzakladatel BARTA vedli zajímavou diskuzi o "Vyprošťování zvířat z dopravních prostředků při hromadných haváriích". Dr.Rebecca Gimenez (Technical Large Animal Emergency Rescue, www.TLAER.org) přivezla statistiky požárů stájí v USA, ale současně nabídla i aktuální trendy protipožárních opatření. Anton Phillips, specialista - zvířecí záchranář hampshirské požární a záchranné služby navázal na přednášku o požárech zemědělských nemovitostí a vysvětlil konkrétní principy záchrany zvířat z ohně. Dr. Delphine Holopherne-Doran z bristolské Univerzity, měla přednášku, vycházející mj. z jejího působení na Světových jezdeckých hrách 2014 v Normandii - "Aplikace veterinárně-záchranných technik a odborná příprava členů záchranných týmů pro jezdecké sportovní soutěže". Zapomenout nelze samozřejmě ani na skvělou prezentaci "našeho" MVDr. Žerta - "Přeprava zraněných koní, praktické kauzy, náročnost, konkrétní omezení a problémy". Je zřejmé, že všechny jím představované případy byly z archivu Koňské Záchranky.

My, zúčastnění si možnosti vidět a slyšet vše na živo nesmírně vážíme. I přes to, že přednášky byly vedeny v angličtině, přijali jsme spoustu nových, ale hlavně podstatných informací, navázali mnoho důležitých kontaktů, představili naši činnost a potřásli si rukou s ikonami našeho oboru. Jsme maximálně spokojeni i proto, že nemůžeme zaručit naši účast na další budoucí akci někde na druhém konci zeměkoule a také jsme po celou dobu Konference od ostatních odborníků cítili nevyslovené: "Je dobře, že jste tady, vítejte v rodině celosvětových zvířecích záchranářů!"

Více info: https://www.facebook.com/events/792139647551243/

Reportáž na TV Barrandov: http://www.barrandov.tv/video/50665-nase-zpravy-4-12-2015, min. 19:45

 

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.