Moravský Show Pony Šampionát 2018

Stále větší oblibě účastníků a diváků se těší Moravský Show Pony Šampionát (MSPŠ), který probíhal v roce 2018 na půdě 6-ti organizátorů na Moravě (JK Valašsko, Čeladná, ESC Olomouc – Lazce, Polanka nad Odrou, Jarošův statek Studénka a JK Trojanovice, kde probíhalo i finále). Děti, rodiče a jejich poníci tak mohli soutěžit ve speciálních výstavních třídách, a to Mladý vystavovatel, First Ridden, Lead Rein, Open Ridden, Junior vystavovatel, doplněné o driving a oblíbené jízdy zručnosti.

MSPŠ věnovali pozornost i chovatelé shetlandů a chovatelé velšských plemen, jelikož bývají účastníci rozděleni dle pony plemene. Tak mohli diváci vidět nejen krásné výkony dětí a rodičů, ale i chovatelsky zajímavé porovnání jednotlivých plemen. MSPŠ bylo podpořeno chovatelskými svazy, a to Svazem chovatelů shetlandských pony a Českým svazem velšských koní, z.s. , dvě kola také podpořil svaz chovatelů koní Moravy a Slezska z.s.

Pro účastníky MSPŠ byl letošní ročník zajímavý i tím, že se předvedli na dvou kolech před zahraničními posuzovateli, a to v Olomouci, kde posuzovali posuzovatelé z Belgie Marc a Anita Aerts a v Polance nad Odrou, kde posuzovala fenomenální Britská posuzovatelka paní Anne Abrahal. Obě tyto kola byly součástí chovatelských akcí Svazu chovatelů koní Moravy a Slezska a kola byly velice dobře obsazená. Posuzovatelé chválili vysokou úroveň a připravenost dětí i rodičů. Výkony dalších kol hodnotili čeští posuzovatelé: paní Iveta Lewingerová, pán Pavel Holešovský a paní Radka Šestáková, která posuzovala rovněž finálové kolo v Trojanovicích. V rámci seriálu jsou pro účastníky vyhlašovány i speciální ceny, a to Cena SCHKMS pro nejlepšího mladého vystavovatele v Olomouci, kde cenuvyhrála Iva Lacková s klisnou WPB Jameela Jazz z JK Kennbery, v Polance nad Odrou je tradičně vyhlašována Cena Hřebčína Aslan pro nejlepšího mladého vystavovatele v shetlandské kategorii, kde nejlepší byla Denisa Lodziánová s klisnou Finále, rovněž z JK Stáj Kennbery. Oblíbené je kolo pořádané Jarošovým statkem ve Studénce, kde je v každé třídě vyhlašována i Cena sympatie posuzovatele.

MSPŠ je seriálovou soutěží ve speciálních výstavních třídách na Moravě a účastníci tak sbírají body z jednotlivých kol dle umístění. Účastníci tak „bojují“ o Šampiona a Vicešampiona ve třídách Mladý vystavovatel, Junior vystavovatele, Lead Rein a First Ridden. Jelikož je MSPŠ zajímavá i z chovatelského hlediska, jsou vyhlašovány i ceny (šampion a vicešampion) pro nejlepšího shetlandského ponyho a velšského ponyho.

 

A kdo jsou vítězové Moravského Show Pony Šampionátu 2018 ?

Šampionem ve třídě Mladého vystavovatele se stala Denisa Lodzianová, 10 let, Vicešampionkou se

stala Laura Nikelová, 7 let

Šampionem ve třídě Lead Rein se stala Laura Nikelová, 7 let s maminkou Katkou Nikelovou,

Vicešampionkou se stala Johanka Stehnová, 6 let, s maminkou Janou Stehnovou

Šampionkou ve třídě First Ridden se stala Denisa Lodzianová, 10 let, Vicešampionkou se stala Laura

Nikelová, 7 let

Šampionem Junior vystavovatelem se stal Daniel Lodziana, 17 let

Šampionem kategorie nejlepší shetland se stala klisna Rozárka of New Territory (po Shadow v. Drieko z Rowena Liebas) majitelky Katky Nikelové, Vicešampionkou se stala klisna Finále (po Felix v.t. Kampje z Fee) v majetku Lodzianové Žanety Šampionem kategorie nejlepší velš se stala klisna WPB Jameela Jazz (z Frankenhoehs Amor po Melenhofs Jessica) v majetku paní Lodzianové Žanety, Vicešampionkou se stala klisna WMP Tyli (po 2819 Patrick z Munbus Tatum) v majetku rodiny Stehnových.

Cenu za SCHSHP předal člen předsednictva svazu Rudolf Žimulák, cenu za ČSCHVK předala členka RPK Radka Šestáková.

 

V rámci MSPŠ 2018 jsme mohli vidět znatelný posun stálých účastníků z minulých let jednotlivých kol, ale i nové tváře, které se do MSPŠ zapojili. Celé MSPŠ není jen o soutěžení mezi dětmi, ale stává se z něj i místo pro přátelské setkáváni chovatelů. Tento seriál je vhodný pro začínající děti v jezdeckém odvětví, kde se naučí správně koně předvést, jezdecky se posunou a naučí se pohybovat v závodním prostředí, při čemž jim rodiče mohou být oporou, především těm nejmenším. „Každé z jednotlivých kol má něco do sebe, ale na všech je přátelská atmosféra“ zaznělo na posledním finálovém kole v Trojanovicích, které bývá vyvrcholením celé, nutno říci náročné sezóny. Sezóna 2018 je úspěšně za námi, ale již nyní organizátoři plánují sezónu 2019. A jaké novinky pro Vás připraví ? Vše se dozvíte z webu MSPŠ, který je www.mspsinfo.cz

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.